Aggódhatnak a multiknál dolgozók, nem lesz érdemi béremelés?

Elemzések2022. okt. 12.HP

A multinacionális vállalatok hazai költségkerete gyakran euróban van meghatározva. Amennyiben látványosabb forinterősödés bontakozna ki, abban az esetben jelentősen szűkülne a multinacionális vállalatok béremelési mozgástere. Nagyobb forinterősödést például az uniós forrásokról történő megegyezés válthatna ki, de idővel beérhetnek az MNB lendületes kamatemelései is. A multiknak emellett komoly terhet jelentenek a magasabb energiaárak. Ehhez jönnek hozzá a növekvő alapanyagköltségek és szállítási költségek. A jegybanki kamatemelésekkel párhuzamosan a hitelkamatok érdemben megemelkedtek, ami költségesebbé teszi a vállalati beruházásokat. Mindeközben a kereslet is gyengül. Ebben a helyzetben nehezen lehet érdemben magasabb béreket kigazdálkodni.

A KSH júliusi adatai alapján 500 ezer forint felé emelkedett a bruttó átlagkereset Magyarországon.

A kedvezményekkel számolt nettó fizetések megközelítették a 350 ezer forintot. Mindez 15 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Ez a bérdinamika hellyel-közzel az év egészében fennmaradhat, bár az év második felében a munkaerőpiaci kilátások romlottak a nemzetközi energiaválság és a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt. Jövőre pedig már számottevő lassulás jöhet a bérezés terén.

Bajban a multik?

A gyors béremelkedési ütemet eddig nagymértékben segítette az euró/forint árfolyam emelkedése, vagyis a forint gyengülése. A multinacionális vállalatok hazai költségkerete ugyanis gyakran euróban van meghatározva.

2020 év eleje óta a forint közel 30 százalékot gyengült az euróval szemben.

Ennek köszönhetően a multik bérezési mozgástere lényegesen megnőtt, hiszen egy euróért sokkal több forintot kaptak, így több jutott munkabérre.

Viharfelhők

A nemzetközi energiaválság lényegében minden üzleti területet érint. A vállalkozások – a piaci áraktól függően – akár nyolcszor magasabb rezsiárakkal szembesülhetnek az őszi hónapoktól.

Ezt sok kisebb cég nem tudja kigazdálkodni, de a nagyobb multik számára is komoly terhet jelentenek a magasabb energiaárak. Ehhez jönnek hozzá a növekvő alapanyagköltségek és szállítási költségek.

A jegybanki kamatemelésekkel párhuzamosan a hitelkamatok is érdemben megemelkedtek, ami költségesebbé teszi a vállalati beruházásokat.

Kockázatok

A forint szempontjából pozitív kockázat, ha megegyezik hazánk Brüsszellel az uniós forrásokról. Ez ugyanis jelentős forinterősödést válthatna ki. A megegyezés hírére az euró/forint árfolyam visszakanyarodhatna a 380 forintos szintek irányába.

Emellett a jegybanki kamatemelések is idővel beérhetnek. A visegrádi régióban ugyanis Magyarországon toronymagasan a legmagasabb a reálkamatkörnyezet, ami forinterősítő hatású.

Amennyiben látványosabb forinterősödés bontakozna ki, abban az esetben jelentősen szűkülne a multinacionális vállalatok béremelési mozgástere, amit a fent felsorolt negatív gazdasági tényezők is tovább szűkítenek.