Aki csak teheti fixál

Elemzések2019. márc. 5.Növekedés.hu

Az OTP Bank legfrissebb éves jelentése szerint a fix kamatozású lakáshitelek aránya a beérkező igénylések 96 százalékát tették ki a tavalyi évben, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest. A bank várakozásainak megfelelően 2018-ban a hosszabb távon rögzített kamatozású lakáshitelek voltak a legnépszerűbbek az ügyfelek körében. Amíg korábban az 5 éves kamatperiódus volt a legkedveltebb, tavaly már a 10 éves, vagy a futamidő végig fixált kamatozású konstrukciókat keresték az ügyfelek. Az OTP Bank várakozásai szerint a tendencia nem fog változni idén sem, a hazai lakosság továbbra is a biztonságos, kiszámítható pénzügyi megoldásokat fogja előnyben részesíteni.

Az OTP Bank tavalyi ingatlanhitelezési eredményei összhangban vannak az MNB tavalyi statisztikájával. Eszerint az év utolsó hónapjában a lakáshitelek 94,9%-át már fix kamatozással vették fel a háztartások, míg 2018 első negyedévében ez az arány még csak 72% volt. A fix kamatozású hitelek arányának emelkedése annak ellenére töretlen volt a tavalyi év során, hogy

az év egészében 3% alatt volt a változó kamatozású hitelek átlagkamata, míg a fix kamatozású hitelek átlagos kamata ezt 1,5-2 százalékponttal meghaladta.

„Várakozásainkat igazolták a friss üzleti adatok. A lakosság egyre tudatosabban választja ki a számára megfelelő lakáshitel termékeket. A fix törlesztésű lakáshitelek népszerűségének rohamos növekedése is bizonyítja, hogy az ügyfeleinknek a kiszámíthatóság az egyik legfontosabb szempont. Ez a tendencia előrejelzéseink szerint idén is folytatódni fog” – mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

A látványos változás mögött a lakosság erősödő kockázatkerülése, az adósságfék szabályok változásának hatása, valamint a Magyar Nemzeti Bank terméke, a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek terjedése áll. Az OTP Banknál az arányuk tavaly 75% volt az összes lakáshitel igényhez képest.

Az indulás óta a hitelintézet több mint 14 ezer minősített fogyasztóbarát hitelkérelmet fogadott be, közel 175 milliárd forint értékben.

„Az elmúlt évek eredményeit látva további bővülésre számítunk a lakáshitel piacon 2019-ben is” – folytatta Kormos Zoltán. ”A lakáshiteleken kívül számos egyéb, az otthoncélok megvalósítását szolgáló pénzügyi termék is elérhető a piacon, amelyek tudatos felhasználásával, több millió forinttal növelhető a vásárlásra szánt összeg.

Érdemes ezért olyan pénzügyi partner segítségét kérni, aki segít a legjobb konstrukciók kiválasztásában” – tette hozzá a szakember.

Az OTP Bank szakértői 2019-ben továbbra is jelentős bővülésre számítanak. Az újonnan kihelyezett lakáshitelek összege az eddig tapasztalt növekedési ütemből adódóan túlszárnyalhatják az 1200 milliárd forintot.