Vagyonos németeknél a romániai földvásárlás a divat

Hírek2019. márc. 6.Növekedés.hu

Gazdag német családok Romániában, Uruguayban vásárolnak befektetési céllal mezőgazdasági földterületeket. Invesztíciójukkal az infláció és a recesszió ellen próbálják bebiztosítani magukat.

A termőföldbe történő befektetés nem éppen a legszexibb módja a pénzcsinálásnak, azonban német családok egy csoportja ilyen invesztíciókra esküszik, mint amelyek segíthetnek túllendülni a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet adta helyzeten – számol be a Bloomberg.

A befektetéseiket külföldön, eddig Romániában és Uruguay-ban valósították meg, új célpontként pedig már Ausztrália is felmerült. A családok befektetéseit kezelő Do Investments AG vezetője, Dirk Rüttgers a gazdasági hírportálnak elmondta:

Ausztrália igen érdekes célpont. Ez az egyetlen fejlett ország a világon, ahol még mindig elfogadható áron lehet mezőgazdasági földterületekhez jutni.

A termőföldek vonzereje növekedett az elmúlt 20 évben, mivel a befektetők olyan eszközökre szeretnének szert tenni, amely fedezetet nyújt az infláció és a recesszió ellen. Rüttgers – aki szerint ez egy válságálló befektetési forma – átlagosan évi 6-9 százalékos hozamot céloz meg.

A népesség növekszik, egyre kevesebb szabad terület áll rendelkezésre, miközben az élelmiszer iránti kereslet erősödik

– tette hozzá.

A Do Investments AG első romániai befektetése 13 évvel ezelőtt történt. Uruguay-ban 2016-ban jelentek meg, további akvizíciók pedig a következő hónapokban várhatók.

Romániában és Uruguay-ban nemcsak alacsony áron lehet mezőgazdasági földterülethez jutni, hanem a két ország a termékeny föld és a kedvező időjárás miatt is vonzó piacnak számít. Továbbá ezekben az államokban a külföldiek földvásárlása elé sem gördítenek jogi akadályokat.