Az amerikai elnök szellemileg leépülhetett – Mindez hatással lehet a háborúra is?

Elemzések2022. máj. 10.D.J.

A legtöbb amerikai szerint Joe Biden szellemileg nem alkalmas az elnöki pozícióra.

Mióta kitört az orosz-ukrán háború, az amerikai elnök Joe Biden nyilatkozatai többször is diplomáciai viharokat okoztak. Lengyelországban, az amerikai katonáknak például a hivatalos beszédében azt mondta, hogy odaát ők maguk is látják majd az ukránok bátorságát.

Mintha Amerika a saját haderejével is be akarna szállni a konfliktusba.

Emellett arról is beszélt, hogy Oroszország vezetője, Vlagyimir Putyin nem maradhat hatalmon. Ezzel a megjegyzéssel egy olyan határt lépett át, amelyet még a hidegháború idején se bolygattak az amerikai és a szovjet vezetők. A Fehér Ház kénytelen volt korrigálni később. Jelezték, hogy az USA nem rezsim-váltást akar elérni Moszkvában. Mégha ez Biden nyilatkozatából nem is volt egyértelmű.

A túlságosan harcias elnöki megjegyzés, nem csak Biden stábját, hanem a szövetségeseket is felbosszantotta. Franciaország elsőszámú embere, Emmanuel Macron külön jelezte, hogy a szavak szintjén se kéne eszkalálni a konfliktust.

Többek között a BBC és a Washington Post is értekezett róla, hogy Biden bakijaiért óriási árat fizethet a világ.

Ha Putyin esetleg azt hiszi, hogy Biden tévesztései felfedik a valós amerikai stratégiát, amelyet Biden nem tud magában tartani, és úgy látja, hogy az USA ki akarja robbantani őt az elnöki székből akkor lehet, hogy egészen radikális eszközök bevetésétől se riad majd vissza.

Zavaros beszédek

A 79 éves Joe Bidennek, mikor még alelnök volt Obama alatt, nem esett nehezére világos és jól érthető nyilatkozatokat tenni. Az utóbbi években a beszédeinek a színvonala azonban sokat esett. Az egyik legbizarabb közszereplése során például Biden arról értekezett, hogy a szőrös lábát, amelyet kifakít a nap, annak idején fogdosták a gyerekek.

Hogy ennek az anekdotának mégis mi értelme volt, azt annak idején az Esquire magazin külön boncolgatta, de érdemi megoldással ők se tudtak előállni.

Részlet Biden egyik bizarr beszédéből

Eleve gyakran belegabalyodik a mondataiba. Amikor egy alkalommal a függetlenségi nyilatkozatot akarta idézni akkor például a teremtőre úgy hivatkozott, hogy „tudják, azaz izé”. Egy idei felmérés alapján, melyet az ABC News és a Washington Post közösen készített, az amerikaiak többsége szerint Biden esze nem vág eléggé ahhoz, hogy az USA elnöke legyen. Ez is közrejátszik abban, hogy a népszerűsége igen csak alacsonyan áll.

A közvélemény-kutatások átlaga alapján a választók több mint a fele nem támogatja az elnököt.

Hogy a szellemi képességeivel van-e komoly probléma az múlt ősszel kiderülhetett volna, hisz végeztek rajta egy átfogó orvosi felmérést, csak hogy az eredmények alapján az elmeállapotára nem néztek rá. Pedig az elődjénél Trump-nál annak idején szemügyre vették, hogy a demencia jelei esetleg jelentkeznek-e az elnökön. De a CNN szakértője Sanjay Gupta szerint úgy tűnik Bidennél ezt se vizsgálták.

Mindenesetre, ha az amerikai elnök szellemi képességeit valami korlátozza, azt általában a publikum csak utólag tudja meg.

Ronald Reagan-nél például volt egy sejtés, hogy komoly betegségben szenvedhet, de csak a halála után fedte fel a legkisebb fia, hogy már az apja elnöksége alatt is látta rajta az Alzheimer-kór kezdeti jeleit.

Egy konzervatív körökben mozgó egészségügyi szakértő Marc Siegel szerint több okunk is van feltételezni, hogy Biden mentális gondokkal küzd. Eleve az Egyesült Államokban a 75 év felettiek 15 százalékának van valamilyen kognitív károsodása.

Bidennek ráadásul 1988-ban agyi aneurizmája volt, vagyis az érfalai meggyengültek.

Két elváltozást is kezelni kellett, úgy hogy az akkori módszerekkel még viszonylag nehéz volt kiküszöbölni, hogy később a beavatkozás miatt ne lépjenek fel komplikációk.

De a Demokrata párt valószínűleg politikailag nem sokat nyerne rajta, ha Biden helyét az alelnöke venné át. Ugyanis Kamala Harris népszerűsége is roppant alacsony: csak a választók 41 százalékának van róla kedvező véleménye.