Az amerikai elnöktől nem tudnak „szabadulni”

Elemzések2023. máj. 16.D.J.

A demokrata párton belül is jó páran aggódnak, hogy Biden nem tud újabb választást nyerni 2024-ben.

Joe Biden elnök nemrég az alelnökére megint úgy utalt mint Amerika elnökére, elfelejtette az ifjabb Martin Luther King feleségének a nevét a szülinapján, a januárt egy beszédében felcserélte a júliussal, néhányszor pedig maga se tudta mire akart kilyukadni.

Pár napja bejelentette, hogy hamarosan tart egy nagy sajtóeseményt. A Fehér Ház azonban később közölte, hogy egy olyan tájékoztatóra gondolt, amire már korábban sor került. 

Mondhatni az elmúlt hónapok hasonlóan zajlottak, mint a korábbiak. Az amerikai elnök közszereplései gyakran kínos jelenetekbe futottak. Ezek fényében nem is annyira meglepő, hogy az Associated Press és a NORC legfrissebb felmérése szerint a felnőtt amerikai lakosságnak csak a 26 százaléka támogatja Bident abban, hogy jövőre újra induljon az elnökválasztáson.

Egy másik, hasonló kutatásban az egyik megkérdezett demokrata-szimpatizáns, a 37 éves Sarah Overman úgy fogalmazott:

Őszintén úgy gondolom, hogy túl idős már […] Igazán kerülhetne egy fiatalabb a hivatalba.

Amikor nemrég a Fehér Házat Biden népszerűtlenségéről faggatták, az elnök szóvivője Karine Jean-Pierre azt mondta: a közvélemény-kutatásoknál nekik többet jelentenek a tavalyi félidős választások, amelyeken épp hogy a vártnál jobban szerepeltek a demokraták. Azt már csak mi tesszük ehhez hozzá, hogy bár ez kétségtelenül igaz, az alsóházat ettől még a félidős választásokon elbukta kormányzó párt.

Kétségei pedig nem csak a felmérés résztvevőinek, hanem néhány demokrata párti politikusnak is vannak.

[Biden] egy kompetens és sikeres elnök, akit nagyon is tisztelek. Ha 15-20 évvel fiatalabb lenne, akkor nem is lenne kérdés, hogy megint őt kell jelölni. De a kora miatt abszurd, hogy nem gondolkodunk alternatívákban...

mondta Dean Phillips, demokrata kongresszusi képviselő.

Phillips szerint látszólag úgy tűnik, hogy a párt összezár az elnök mögött, hisz senki nem akarja, hogy úgy tűnjön: pont ő az, aki megtorpedózza a 2024-es demokrata győzelmet. Ugyanakkor a zárt ajtók mögött egészen más hangvételűek a beszélgetések. Sok demokrata attól fél, hogy a vereséget épp Biden hozza el, aki viszont áprilisban már hivatalosan is bejelentette, hogy jövőre indul az elnökválasztáson.

Ahogy az egyik demokrata stratéga is mondta: a kampányok nem a 81 éveseknek valók. Már pedig jövőre pont ennyi lesz Biden. És míg 2020-ban a COVID korlátozások miatt egy TV-stúdióból is meg tudta szólítani az amerikaiakat, most vissza kéne térnie a hagyományos kampányoláshoz és a fontos államokat bejárva, rengeteget kéne utazzon.

Még a pártján belül sem mindenki biztos abban, hogy erre készen áll.

Nem jó jel az sem, hogy a fekete szavazók is kezdenek elpártolni Bidentől. Ehhez tudni kell, hogy az Egyesült Államokban a fekete lakosság jellemzően a demokrata jelöltre szokta leadni a voksát az elnökválasztáson. A republikánusok között eddig Richard Nixon volt a legnépszerűbb a feketék között: de ez is csak annyit jelent, hogy a szavazataik 18 százalékát szerezte meg. 

Amikor Biden hivatalba lépett a kutatások azt mutatták, hogy a fekete szavazók 84 százaléka támogatja. Ez a mutató viszont azóta leapadt 74 százalékra.

A New York Times ráadásul úgy tudja: a demokrata párton belül páran azért is aggódnak, mert az elmúlt hetekben mióta Biden bejelentette, hogy 2024-ben ringbe száll a választásokon, a kampánya nem igazán indult be.