Az átlag fagylalt ára 300-350 forintra emelkedett, de 500-ért sem ritka egy gombóc

Elemzések2021. júl. 1.Kovács Dániel

Forró nyár jött a csapnivaló tavasz után, ami azt is jelenti, hogy a fagyiárusok végre fellélegezhetnek. Utánajártunk, hogy másfél év pandémiás helyzet után idén mennyire kell a zsebünkbe nyúlni, ha néhány gombóccal el akarunk fogyasztani a hűsítő finomságból.

Két éve, a koronavírus-járvány előtti utolsó nyáron átlagosan 280-300 forintba került egy gombóc fagyi a Balatonnál, tavaly ez 300–350-re kúszott fel, és a növekedés az idei évben is borítékolható volt.  

 - Minden évben, ha csak egy keveset is, de még mindig emelkedik a fagylalt ára. Ugyanakkor pozitív változások se hallgassuk el, a megemelkedett árhoz, a legtöbb helyen jobb minőség is párosul. Az egyik választható út, hogy minőségi terméket kínáljunk, minőségi áron.

A nyersanyagok nagy része külföldről érkezik, ilyenek az olajos magvak, a csokoládék vagy a gyümölcspürék, ezeket az idei EUR/HUF árfolyam miatt drágábban lehetett beszerezni - mondja a Növekedés.hu-nak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.  

 Márpedig a minőségi fagylalt készítéséhez megkerülhetetlen az import alapanyag. Míg a gyümölcsök terén sokáig kiváló minőségű hazai alapanyagból dolgozhattak a fagylaltkészítők, az elmúlt pár évben a hektikus időjárás rányomta bélyegét a termésre,

ezért a folyamatos utánpótlást kénytelenek francia, olasz, vagy spanyol cégek fagyasztott termékeivel megoldani, még úgy is, hogy ezek lényegesen drágábbak a magyar gyümölcsnél.

Fontos alapanyag a vanília is, amelynek az ára egy ideje már az egekben van, mindez pedig a gombócok árán is meglátszik. Arról nem is beszélve, hogy a vendégek nem csak a kultikus Bud Spencer filmben követelik a pisztáciát, a valóságban is igénylik az egzotikusabb ízeket, viszont ezek alapanyagai annyira drágák, hogy a cukrásznak jellemzően semmi haszna nincs rajtuk.  

Kétszáz forintért csak a kommersz fagyit mérik. 

A jelenlegi átlagos fagylalt ár valahol 300-350 forint/gombóc körül van, de 500 forintért is láttam már idén fagylaltot kínálni.

Az ár emelkedésére a nyersanyag árakon túl, a bérköltségek drasztikus emelkedése is hatással van - mutat rá az ipartestület elnöke hozzátéve,  a minőségi fagylalt készítéséhez rengeteg élőmunka szükséges, ami a mai bérigényekkel igen komoly terhet jelent az üzleteknek.  

Ha valóban kézműves, minőségi fagylaltot kínál egy fagylaltozó, vagy cukrászda, akkor ahhoz, hogy nyereséges legyen az üzlet minimum 300 Ft-ért kell kínálnia a fagyit, különben nem marad talpon hosszú távon.  

Éppen ezért, ha nagyon olcsó, 200 Ft körüli fagylalttal találkozunk, akkor kezdjünk el gyanakodni, tanácsolja Erdélyi Balázs, mivel ennyi pénzért valószínűleg csak mesterséges aromákat és ételszínezéket kapunk. Nem beszélve arról, hogy az adalékanyagoknak is a megengedett többszörösét használják fel általában, hogy minél több levegőt tudjanak megkötni és ezzel extra nagy térfogatnövekedést tudnak elérni.  

 Nehéz volt átvészelni a koronavírust 

 - A pandémia a vendéglátóiparra is nagyon rossz hatással volt, ezen belül a cukrászdákat, fagylaltozókat is megviselte, de szerencsére a többségnek sikerült átvészelnie ezt a „két évet”.

Nagyon fontos bevételi forrás a fagylalt a cukrászdák számára, általában a fagylaltból származó bevétel biztosítja a cukrászdák életben maradását. Fagylalt nélkül szinte veszteséges lenne a legtöbb cukrászda üzemeltetése

mutat rá az ipartestület elnöke, mivel a süteményeket még mindig Kelet-Európai áron tudják csak értékesíteni, miközben a bérek és az alapanyagok többsége már szinte a nyugati árszínvonal környékén vannak.  

- Aggódtunk is a kollégákért, hogy ha kimarad két fagylaltszezon – mert a legtöbb cukrászdánál a tavasz a főszezon, akkor vajon hányan fogják túlélni, de hála a törzsvendégeknek, a legtöbb üzletet a pandémia alatt is támogatták a vendégek és életben tartották - teszi hozzá. 

 A járvány után jött a csapnivaló tavasz  

A tavaszi fagylalt szezon először a korlátozó intézkedések és a maszkhasználat miatt is nehezen indult, majd jött a terasznyitás ideje, amit mindenki már nagyon várt, erre beköszöntött az egyik leghidegebb tavasz. Azt hiszem, mondhatjuk, hogy nem indult túl jól a szezon

eleveníti fel Erdélyi Balázs, az viszont bizakodásra ad okot, hogy a hétvégék már kimondottan erősek.  

És bár nem fogja senki az elmaradt márciusi fagylaltot duplán elnyalni júliusban, azért a cukrászdák abban reménykednek, hogy a szezon hátralévő része valamit tud majd pótolni a gyenge kezdés után. Az ipartestület elnöke szerint ebben mi is segíthetünk, ha minden nap fogyasztunk fagylaltot.