Az elmaradt e-book forradalom – Nem kérünk a digitális könyvekből?

Elemzések2020. aug. 2.D.J.

Meglepő módon az e-könyveket nem annyira a fiatalok, mint inkább a középkorúak és az idősebbek olvassák.

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol az emberek a nagyfelbontású lapos tévéiket inkább lecserélik a régi katódsugaras készülékekre. Az okos mobilok helyett pedig átállnak a vezetékes telefonra. Mindez teljes képtelenségnek hangzik, pedig a könyves piacon egy egészen hasonló folyamat ment végbe.

Például Amerikában a 7-8 évvel ezelőtti állapotokhoz képest az elektromos könyvek piaci részesedése nem hogy nőtt, hanem inkább csökkent: méghozzá 24-ről mintegy 14 százalékra.

Európában pedig több mint 10 évvel azután, hogy az e-book technológia elindult hódító útjára, még mindig csak a könyveladások 5 százalékát teszik ki a digitális kiadványok. Pedig az e-könyv olvasók mellett szólt, hogy egy vékony füzet nagyságú gépen akár egy komplett házi könyvtár is elfér. Az Amazon kezdetben akkora üzletet látott ebben a szegmensben, hogy a nyomott áraikkal pár év alatt a konkurensek nagy részét ki is szorították a piacról. Az emberek még se kaptak rá az elektromos olvasókra. A mai digitális világban, ahol lassan minden ágazatot átalakítanak a számítógépek, a hagyományos könyvek népszerűsége továbbra is töretlen.

A jelenség egyik okát az árak körül érdemes keresni.

A tengerentúlon egy e-könyv sok esetben egyáltalán nem olcsóbb, mint egy nyomtatott kötet. Amerikában a könyvkiadók nem engedték, hogy az e-bookok lenyomják az árakat. Nálunk ebből a szempontból jobb a helyzet, de az árkülönbség a jelek szerint így se elég nagy ahhoz, hogy az emberek megváltoztassák az olvasási szokásaikat. A brit Könyvkereskedők Szövetségének vezetője Meryl Halls szerint az e-book eladások azért se tudtak megtáltosodni, mert a legtöbb vásárló az olvasmányaira díszként tekint, emiatt az elektronikus formátumok nem tudták helyettesíteni a hagyományos kiadványokat.

A nemzetközi trendek közül talán a legmeglepőbb az, hogy az e-bookok a középkorúak és az idősebb generációk körében a legnépszerűbbek.

Az Egyesült Királyságban például az e-könyv vásárlások 52 százalékáért a 45 évnél idősebbek felelnek. Amerikában pedig a 18 és a 29 év közöttiek 75 százaléka olvas nyomtatott könyvet. Ez alapján a hagyományos kiadványok nem egyhamar fognak kimenni a divatból. Bár az is igaz, hogy az utóbbi pár hónapban az átlagnál többen fordultak a digitális alternatívák felé, mivel a koronavírus miatt a boltok a világ nagy részén hónapokig zárva voltak. Viszont könnyen előfordulhat, hogy amint a járvány elül, ezen a téren is minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Nálunk egyébként az e-book eladások a könyvpiacnak körülbelül az 1 százalékát teszik ki. Ez az alacsony szám részben annak köszönhető, hogy nálunk virágzik a kalózkodás. Aki digitálisan akar olvasni valamit az a kiszemelt irományt többnyire illegális forrásból szerzi be.