Az ipar mentheti meg a magyar gazdaságot?

Elemzések2020. dec. 10.Harsányi Péter

Az idei utolsó negyedévben élesen kettéválhat a szolgáltató szektor és az ipar teljesítménye. Előbbi jelentős nyomás alatt van a járványhelyzet miatt. Az ipar ugyanakkor ellenállóbb lehet. A feldolgozóiparban a kedvező tendenciák ráadásul jó eséllyel folytatódhatnak a bővülő hazai és külföldi rendelésállomány fényében.

Gyors talpra állás

A magyar iparban megvalósult a „V” alakú kilábalás. Az ipari termelés szeptemberben és októberben már visszaemelkedett a járvány előtti szintekre, sőt, éves alapon már bővülés volt megfigyelhető.

Külön jó hír, hogy a feldolgozóipar gerincét képező járműipar szeptemberben már közel 8 százalékkal bővült, de a szintén hangsúlyos elektronikai iparágban is 6 százalékos volt a növekedés.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Mi várható?

Bíztató, hogy a hazai feldolgozóipari új megrendelések 8,2 százalékkal emelkedtek szeptemberben éves alapon. Az új belföldi rendelések 7,0, az új exportrendelések 8,4 százalékkal nőttek.  Utóbbi azért is jó hír, mert a külpiacaink kereslete érdemben befolyásolja a hazai exportszektor és ezáltal a feldolgozóipar fordulatszámát.

Szintén pozitívum, hogy a legfrissebb adatok alapján a német feldolgozóipari rendelésállomány közel 2 százalékkal emelkedett októberben éves alapon, mely már egy százalékkal meghaladja a válság előtti szintet.

Új megrendelés állomány alakulása a német feldolgozóiparban

Forrás: Statistisches Bundesamt

A magyar előremutató feldolgozóipari beszerzési menedzserindex is mérsékelt növekedést jelzett előre novemberben. Hasonló tendenciák olvashatók le mellesleg a német és az euróövezeti mutatókról is. Mindez a nemzetközi környezet normalizálódására utal. Az indexek 50 feletti értékei mérsékelt növekedést valószínűsítenek a feldolgozóiparban.

Feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, Magyarország

Forrás: Tradingeconomics

Szolgáltatások

A szolgáltatói szektor ezzel szemben sokkal kevésbé ellenálló. A járványhelyzet miatti korlátozások és a lakosság óvatossági megfontolásai miatt komoly nyomás alatt van a szegmens.

Hasonló tendenciák figyelhetők meg más uniós országokban is. Az eurózóna szolgáltatói beszerzési menedzserindexe az elhúzódó járványhelyzet miatt csökkenést vetít előre. Igaz, a visszaesés mértéke kisebb lehet a tavasszal látottaknál.

Az index 50 alatti értékei zsugorodást jeleznek előre.

Szolgáltatói beszerzési menedzserindex, eurózóna

Forrás: Tradingeconomics

A járvány minden bizonnyal aktívan velünk lesz jövő márciusig, így a nem várható a szolgáltatói szektor gyors kilábalása.

Angela Merkel német kancellár például a napokban azt nyilatkozta, hogy Németország az első negyedévben még nem tudja elegendő vakcinával ellátni a lakosságot ahhoz, hogy érdemben alábbhagyjon a koronavírus terjedése. Hasonló forgatókönyvek várhatók több uniós országban is.

Kiskereskedelem

A járvány negatívan érinti a hazai kiskereskedelmet is. A korlátozó intézkedések ráadásul pont a Karácsony előtti legfrekventáltabb időszakra esnek. Emellett a kedvezőtlenebb munkaerőpiaci kilátások is késleltetik a kiskereskedelmi forgalom helyreállását.

Ehhez másfelől a külföldi turisták visszatérésére is nagy szükség lenne. A nemzetközi turizmus feléledésére ellenben jövő nyár előtt kicsi az esély.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

A nem élelmiszer-kiskereskedelem és az üzemanyag-kiskereskedelem van nehezebb helyzetben. Az élelmiszer-kiskereskedelemi alágazat viszont jellemzően bővül.

A járvány rendkívül pozitív hatást gyakorol az online boltok forgalmára. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 43 százalékkal bővült októberben. A szegmens súlya ugyanakkor csupán 8,6 százalékos a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül, így a pozitív hatások korlátozottak.

Kétpólusú gazdaság?

Az idei negyedik negyedéves gazdasági teljesítményt a hazai ipar támaszthatja meg. Emiatt kulcsfontosságú, hogy mennyire lesz ellenálló a feldolgozóipar és milyen mértékben tud felfutni az autógyárak termelése. A kilátások egyelőre biztatók, a hazai és nemzetközi rendelésállomány bővülést mutat.

A szolgáltató szegmensre sajnos minden bizonnyal egy elnyújtott vergődés vár. A megoldást a koronavírus elleni vakcina tömeggyártása és a járvány lecsengése jelentené.