Az ipari termelés jól tartja magát, de a boltok forgalmán már látható a lassulás

Elemzések2022. okt. 6.Növekedés.hu

Az ipari termelés volumene a munkanaphatással igazított adatok szerint augusztusban 9,3 százalékkal nőtt éves szinten. Havi szinten a termelés minimálisan, 0,1 százalékkal nőtt a szezonálisan és a munkanaphatással igazított adatok szerint. Nyolc hónap alatt 6,1 százalékkal nőtt a termelés.

 A részleteket később teszi közzé a KSH, rövid kommentárjából egyelőre annyit tudtunk meg, hogy „a feldolgozóipari alágazatok többsége hozzájárult a termelés növekedéséhez. A járműgyártás kiugróan nőtt az alacsony bázishoz képest, de a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása is jelentősen bővült - írja elemzésében Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

A tavaly augusztusi alacsony bázisadatok tehát sokat hozzátettek ahhoz, hogy magas éves növekedési számot lássunk augusztusra. Kedvező, hogy havi szinten nem esett vissza az ipar, holott ez egy nyári hónapban még normál körülmények között sem számítana meglepőnek. Az üzleti bizalmi indexek egyébként augusztusig nem is mutattak különösebb lassulást, ami összhangban van az enyhe havi teljesítménynövekedéssel.

Az év hátralévő részére nézve azonban kevésbé kedvezőek a kilátások. Negatív jelzés lehet, hogy a PMI index szeptemberben hirtelen 50 pont alá süllyedt. Ráadásul a bázishatás októbertől már nem támogató, miközben az energiaárak emelkedése releváns plusz költségoldali nyomást jelenthet.

A döntően megváltozott környezethez való alkalmazkodás óriási kihívást jelenthet az ágazat számára az elkövetkező hónapokban.

Kezd kifutni az év eleji béremelés hatása

A kiskereskedelmi forgalom növekedése tovább lassult augusztusban, az éves index már csak 2,4 százalékos volt. Bár az év első felében a magas bérkiáramlás és a fiskális transzferek támogatták a forgalom látványos bővülését, az augusztusi adatokon már jól látszik, hogy ezek a hatások kezdenek elenyészni, miközben a háztartások rendelkezésre álló jövedeleméből egyre többet harap ki a még mindig gyorsuló infláció.

Az extrém magas élelmiszerinfláció egyértelműen látszik ezen termékek eladásának éves volumencsökkenésén. Az adatok a fogyasztás jelentős lassulását jelzik az év második felére.