Az MNB szerint több fronton is károkat okoz a kamatstop

Elemzések2022. dec. 9.HP

A kamatstop intézkedés ugyan több adóst megsegít, azonban számos negatív mellékhatással jár, amire az MNB szakemberei is rámutattak. Összegeztük ezeket. Azok az adósok ugyanakkor, akik megfogadták az MNB korábbi javaslatait és legalább 10 éves fix kamatozású jelzáloghitelt vettek fel, a magasabb kamatkörnyezetben is nyugodtan aludhatnak. A fix kamatozású jelzáloghitellel rendelkezőknek piaci körülmények között 609 milliárd forinttal alacsonyabb az adósságszolgálatuk. Ezen adósokat nem érinti a hitelkamatok drasztikus emelkedése, illetve annak kockázata.

A jelenlegi magas inflációs környezetben a Magyar Nemzeti Banknak minden elérhető eszközre szüksége van, hogy visszaterelje az árdinamikát a 3 százalékos középtávú célhoz.

A kamatstop intézkedés a változó kamatozású jelzáloghitellel, illetve az 5 éves fix kamatperiódusú jelzáloghitellel rendelkező adósoknak komoly könnyebbséget nyújt.

A kamatstop azonban számos mellékhatással jár.

Negatívumok

Ahogy az MNB szakemberei is rámutattak, a kamatstop gyengíti a monetáris transzmissziót.

Más szóval hiába emel kamatot az MNB annak hatása nem pörög át a lakosság irányába. A változó kamatozású hitellel rendelkező háztartások nem fogják vissza vásárlásaikat, hiszen nem emelkedik a törlesztőjük. Emiatt a jegybank nem tudja kellő mértékben hűteni a keresletet. Ez érdemben lassítja az infláció megfékezését.

A kamatstop másfelől a bankok számára közvetlen veszteséget eredményez. A kevésbé nyereséges bankszektor pedig óvatosabban hitelezhet a jövőben, szigoríthat a hitelfolyósítási feltételeken. Ez pedig a hitelezési dinamika lassulásával járhat, ami a későbbi években negatívan hat a gazdasági növekedésre.

A kamatstop gyengíti a felelős pénzügyi magatartást, hiszen nem ösztönöz arra, hogy a jövőben a kicsit ugyan drágább, de biztonságosabb 10-20 éves fix kamatperiódusú jelzáloghiteleket vegye fel a lakosság. Ezáltal az esetleges újabb jövőbeli kamatsokkokkal szemben védtelenebb lehet a lakosság.

A kamatstop ezenfelül indokolatlanul nagy előnyt biztosít a magasabb kockázatot vállaló, változó kamatozású jelzáloghiteleseknek, akik az alacsony kamatkörnyezetben lényegesen kisebb törlesztőrészletet fizettek, mint a fix kamatperiódusú hitelesek.

A kamatstop által biztosított törlesztőrészlet-kedvezmény ráadásul a kamatkörnyezet emelkedésével párhuzamosan nő.

A kamatstop 2022 második félévére történő meghosszabbítása a kamatpálya emelkedése miatt egyre nagyobb kedvezményt jelent a kamatstopban résztvevő mintegy 300 ezer jelzáloghitel szerződés hiteladósai számára – derül ki az MNB pénzügyi stabilitási jeletnéséből.

Fix kamatozású hitelek előnyei

Az MNB az elmúlt öt évben fokozatosan bővülő eszköztárral támogatta a jelzáloghitelek elterjedését.

A jegybank ezen intézkedéseket aktív kommunikációval is segítette, és felhívta a figyelmet a változó kamatozású hitelek kamatkockázatára. E lépések hozzájárultak ahhoz, hogy a változó kamatozású jelzáloghitelek aránya az új hitelkibocsátásban gyakorlatilag nullára csökkenjen, és az állományuk is mérséklődjön – mutat rá az MNB pénzügyi stabilitási jelentése.

2022 második negyedévének végén a változó kamatozású jelzáloghitelek állománya mindössze 2 százalékot ért el GDP-arányosan. Ez jelentős csökkenés a változó kamatozású, jórészt deviza alapú jelzáloghitelek 2010-ben tapasztalt 19 százalékos GDP-arányos értékéhez képest.

Eredmények

Az MNB számításai szerint 2017 közepe és 2023 vége között a rögzített kamatozású hitelt felvevőknek piaci körülmények között összesen 609 milliárd forinttal alacsonyabb az adósságszolgálatuk ahhoz képest, mintha változó kamatozású hitelt vettek volna fel.

Ezen adósokat nem érinti a hitelkamatok drasztikus emelkedése, illetve annak kockázata. Ezáltal a pénzügyi rendszerkockázatok is sokkal alacsonyabbak napjainkban.