Az USA Európában állomásozó egységeit harckészültségbe helyezték

Elemzések2021. ápr. 6.Dunai Péter

Kiben nem motoszkál a kérdés a koronavírus-járvány kapcsán, hogy vajon nem egy új típusú, hibrid hadviselési akció, háborúba sodródtunk, amit laboratóriumok, orvosok, tudósok, virológusok vívnak? Mindenesetre az USA Európában állomásozó egységeit az Ukrajna körüli orosz csapatmozgásokra hivatkozva a legmagasabb harckészültségi fokozatba helyezték.

Nem vitás, hogy a koronavírus-járvány az elmúlt száz év legnagyobb egészségügyi próbatételének tette ki a világot, szűkebb pátriánkat, Európát. Ennek a próbatételnek egyik sajátossága, hogy Európában, a Távol-Keleten, Délkelet-Ázsiában a katonai szembenállás éleződésével jár együtt. Az Oroszországi Föderáció (OF) és a NATO Kelet-Közép-Európába telepített szárazföldi és légi erőit vezénylő tábornokok, a Fekete-tengeren, a Baltikumon a flották parancsnokai farkasszemet néznek egymással.

Az USA Európában állomásozó egységeit (USEUCOM-parancsnokság alatt) az Ukrajna körüli orosz csapatmozgásokra hivatkozva a legmagasabb harckészültségi fokozatba helyezték, jelentette 2021. március 31-én az amerikai hadsereg központi napilapja, a Stars and Stripes (stripes.com). A forrás, Tod Wolters négycsillagos amerikai tábornok, a USEUCOM és a NATO-erők európai főparancsnoka (SACEUR).

A stripes.com megemlítette, hogy az amerikai és a NATO-légierő gépei árnyékként követik az OF bombázóit, harci gépeit a Baltikum, az Atlanti Óceán északi részén, az OF északi partjainál, a Fekete-tenger nemzetközi légterében.

A feltételezések szerint az európai amerikai csapatokat REDCON 1.5 (readiness condition) helyezték. Ez azt jelenti, hogy felkészülnek az ellenfél esetleges tömegpusztító fegyverekkel (WMD – atom- biológiai-, vegyi-, vagy más tömegpusztító hatású fegyverrendszerek) végrehajtandó csapására.

A WMD fogalomkörébe újabban beleszámítanak a nagyarányú kíbercsapások létfontosságú rendszerek, például atomreaktorok, energia-, vízszolgáltató központok ellen.

A REDCON 1.5 értelmében a csapatok teljes fegyverzetben, járműveiken várják az indulási parancsot, a fegyverrendszer kezelők a helyükön vannak, a pilóták a gépben ülnek. 

És a szemben álló feleknek – nagyrészt még a második világháború utáni hidegháborús időszakból adódóan – hatalmas vírusfegyver-gyártó és az ilyesfajta támadásokat kivédő (vakcina-gyártó, kifejlesztő) apparátussal rendelkeznek. Ennek alapján a legkülönbözőbb feltételezések - némelyikük vadnál is vadabb - láttak-látnak napvilágot.

Vírusjárvány – katonai szembenállás - a két dolognak elvben nincs közvetlen köze egymáshoz, noha egyes konteó-gyártók felemlegetik, hogy a közép-kínai óriásvárosban, Vuhanban a kritikus időpontban tartottak egy nagyszabású nemzetközi sporteseményt, amelyet összefüggésbe hoznak a COVID-19 vírus megjelenésével és rohamos elterjedésével. (Részletek a keretes anyagban.)

Viszont az amerikai-kínai katonai szembenállás egyre feszültebb helyzetet eredményez Tajvan körül és a Dél-kínai tengeren. B-52-es amerikai óriásbombázók demonstratív módon a kínai partoktól 22 kilométerre – a nemzetközi légtér határán – járőröznek, az USA hadiflottája nagy erőket összpontosított a térségben.

Még mindig nem tudjuk pontosan, hogyan jelent meg a vírus Európában, miként fejti ki hatását, miért van, hogy egyes embercsoportokat súlyosan megbetegít, vagy megöl, mások influenzaszerű tünetekkel megússzák.

Ugyan a biológiai és a vele együtt kezelt vegyi hadviselést, a biológiai harcanyagok (vírusok, baktériumok) kifejlesztését, gyártását egyezmények sora tiltja, nincs százszázalékos bizonyosság rá, hogy a kutatóintézetekben folyó munkát nem használják-e fel katonai, nemzetbiztonsági célokra is.

A múltból ilyen példák tömegesen adódnak. 

A Szovjetunióban a múlt század ötvenes évei elején az Aral tóban lévő szigeten, a Vozrozsgyenijen építettek fel egy hatalmas biofegyver kísérleti laboratóriumot.

Itt a többi között feketehimlő-vírussal, lépfene-, bubópestis-baktériumokkal kísérleteztek, és katonai célú (gránátokba, bombákba töltött) vírus-, baktériumkészítményeket gyártottak.

A Szovjetunió széthullása után függetlenné váló Kazahsztán és Üzbegisztán 1992-től több évtized alatt, amerikai segítséget is igénybe véve szabadult meg a Vozrozsgyenyije sziget halálos örökségétől. 

Kína esetében a nyugati elemzők többsége lehetségesnek tartja – de nincs rá szilárd bizonyítéka – hogy Peking katonai laboratóriumaiban biofegyver-kutatás, fejlesztés is folyik.

Éppen egy éve a The Washington Postban a Londonban élő szakértő, Dan Kaszeta cáfolta, hogy a koronavírus-járvány mögött egy esetlegesen a vuhani, kínai kutatólaboratóriumból kiszabadult vírus lenne.

A laboratóriumi elemzések szerint ezt a vírust nem az ember állította elő

írta a szerző, akinek gazdag tapasztalata van a témában. Harminc éves karrierje során szolgált az amerikai hadseregben, a Pentagonban, a Fehér Házban és az amerikai Secret Serviceben, az egyik titkosszolgálatban.

Ugyanakkor a hidegháborús korszak amerikai történelme is tartalmaz biológiai fegyverkísérleteket, köztük balul sikerült akciókat.

Amerikának már a második világháború vége felé volt bevethető biofegyvere, de alkalmazására sohasem került sor. A kínai propaganda azt állította, hogy  amerikai gépekről második világháborús japán biofegyver-szakértők bevonásával 1952-ben kolerával, pestissel, lépfenével fertőzött rovarokat dobtak le Észak-Korea felett.

Ennek alapja Mao Cetung kínai pártfőtitkár 1952. február 21-i levele Joszif Sztálinnak (Filippov elvtársnak), amelyben azzal vádolta az amerikaiakat, hogy az 1952. január 28. – február 17. közötti időszakban nyolc ilyen biofegyver-támadást intéztek Észak-Korea ellen.

Erről az állítólagos amerikai biofegyver-támadásról szóló hírt Méray Tibor, a Szabad Nép (a Népszabadság elődje) észak-koreai tudósítója röppentette fel. A hírt átvette az akkori világsajtó jelentős része. 

Hivatalosan az amerikai biofegyver-program 1943-ban kezdődött és 1969-ben fejezték be.

A hírhedt 470. épületet, a hétemeletes Végzet Tornyát (Doom Tower) Fort Detrickben, ahol biológiai fegyvereket gyártottak, már 1970-ben lezárták, de az épület lerombolására csak 1999-ben került sor.

Kezdetben katonákon-önkénteseken, majd később az ugyancsak önként jelentkező hetednapi adventistákon végeztek biofegyver-kísérleteket. 

Ez idő szerint az USA-ban hivatalosan a Nemzeti Biológiai(fegyver) Védelmi Stratégia határozza meg a témát.

Eme stratégia alapján koordinálják az állami struktúrák, magánvállalatok, más tényezők biológiai harcanyagok (baktérium-, vírusfegyver-támadások) elleni harcát.

Ennek technikai-technológiai központja Fort Detrick (Maryland állam), ahol az amerikai hadsereg biofegyver-támadás elhárításáért felelős intézménye, az USAMRIID, a fertőző betegségeket kutató katonai intézet is működik. Ez a szervezet azonosította a 2000-es évek elején az USA-ban végrehajtott biológiaifegyver-terrorcselekményekben használt anthrax (lépfene) baktériumokat, spórákat is.

Nagy-Britanniában a Porton-Down biológiai és vegyifegyver kutató védelmi intézet vált ismertté.

Legutóbb itt azonosították a Novicsok nevű szovjet-orosz biológiai harcanyagot.

Az OF-ban kémkedésért elítélt, majd fogolycserével nyugatra távozott és Angliában letelepedett, az angol hírszerzés a SIS (MI 6) zsoldjába állt orosz titkosszolgálati ezredes, Szergej Szkripal és lánya ellen 2018-ban egy oroszországi eredetű katonai méreggel, a Novicsokkal végrehajtott állítólagos támadás során harcanyag-nyomokat azonosítottak.

Tény, hogy mint minden, az emberi társadalomra komoly befolyást gyakorló jelenség, a koronavírus is rossz kezekbe kerülve hatalmas veszélyt jelenthet.

Az államok egy része ma is felhasználja vakcina(gyártó) pozícióját, hogy előnyöket csikarjon ki. Az EU eresztékei is recsegnek-ropognak, ahogy a gyártók-szállítók érvényesítik nemzeti érdekeiket – akár a szállítmányok visszafogásával, átirányításával. Középpontba kerülnek az egyes országok életének stratégiai fontosságú olyan elemei, mint az egészségügy, a gyógyszeripar, az orvosok, kutatók száma, a kórházak felszereltsége, a stratégiai tartalékok, a politikai országvezetés képessége a járványhelyzet kezelésére.

A megoldást, a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztését, gyártását, elosztását kulcsfontosságú hatalmi kérdésként, befolyásoló-nyomásgyakorló eszközként kezelik a világ erőközpontjaiban. Ez a probléma most a modern, hibrid hadviselést folytató, a puha hatalmi eszközöket (soft power) is mindinkább bevető világunkban egyre aggasztóbbá válik.

Ugyan a NATO-nak nincsenek tiltott (biológiai, vírus- és baktérium) fegyverei, de megvannak az eszközei, beleértve az atomfegyverekkel való ellencsapást, ha biológiai fegyverekkel végrehajtott nagy támadás éri, szögezte le néhány hónapja a katonai szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg.

Riasztó, de valós perspektíva.

Mire gondol a NATO-vezető?

Például egy olyan, vírusfegyverekkel végrehajtott támadásra, amelynek sok százezer halálos áldozata van a megtámadott országokban – aminek kezdeményezőjére (ha képesek egyértelműen azonosítani) szélsőséges esetben nagy méretű nukleáris fegyvercsapást mérnek.

Még mielőtt félresiklanának gondolataink: mind keleten, mind a nyugati katonai szövetségben mérvadó tudósok megállapították, a mostani vírus-járványt okozó, gyorsan változó, mutálódó koronavírus-törzs nem biológiai fegyver, nem ember alkotta harceszköz. 

De elvben az influenza és/vagy a koronavírus-törzsek is szolgálhatnak biológiai fegyverekként – a már jobban ismert és rettegett ebola-, feketehimlő-vírusokkal, vagy a baktériumok útján terjedő lépfenével (anthrax) együtt. És a határvonalat sokszor nehéz megvonni.

Mindenesetre a biolaboratóriumokat, a vírusok gyógyító szándékú megváltoztatásával, génmanipulálásával is foglalkozó vakcinafejlesztő központokat a megfelelő állami erőszakszervezetek, a polgári és a katonai elhárítás emberei nagyon szoros megfigyelés alatt tartják világszerte.

Mint ahogy a megbetegedések elleni harc, az oltóközpontok felállításától a kórházak zárt, fertőző osztályai működtetéséig, azok teljesítőképességéig – is mind-mind elsőrangú nemzetbiztonsági kihívást jelent.

Eddig az emberiség megúszta, hogy nagy méretű biológiai (vírus, baktérium) és/vagy vegyi harceszközökkel vívott háborúba keveredjen.

A kormányzatok mindig is nagy figyelmet fordítottak – és keveset beszéltek – biológiai és vegyi fegyverekkel kapcsolatos rendszereikről, eszközeikről.  

Ahogy az idő múlásával a titkosítási periódusok feloldódnak, úgy tudunk meg sok mindent a hidegháború időszakának biológiai, vírus- és baktériumfegyverei kifejlesztéséről. 

A Szovjetunióban az ötvenes-hatvanas-hetvenes években hatalmas tudományos és vegyipari-biotechnológiai kapacitások épültek ki, amelyekben az ország legjobb tudósai dolgoztak feltehetően kettős feladattal, polgárival és katonaival.

Vírus- és baktériumfegyverek kifejlesztésén, gyártásán, továbbá az ellenük való védekezésen munkálkodtak, ezzel egy időben a polgári lakosság járványvédelmét szolgáló vakcinákat is kikísérleteztek. Ez a hatalmas apparátus, szaktudás-halmaz is magyarázatul szolgálhat jelenleg az OF-ban a koronavírus elleni vakcinák gyors megjelenésére. Ugyanez vonatkozik a Kínai Népköztársaságra is. 

Bennünket azonban mindenek előtt az a régió érdekel, ahol élünk – Európa.

(Nyugat) Európa, az EU vezetése jelenleg két szélsőség között őrlődik. Az egyik szerint teljes mértékben nyitni kellene az Oroszországi Föderáció (OF), Kína, a (Távol)Kelet autoriter, politikailag nem egészen piszi (political correctness – politikailag korrekt) rendszerei irányában, akár az euró-atlanti kapcsolatok gyengítése árán is. A másik szélsőség a „keleti” kapcsolatok teljes megszakítását, Moszkva és Peking bojkottját és az euroatlanti kapcsolatrendszer kizárólagosságát szorgalmazza.

Mindkét szélsőség működésképtelen, mi több, veszélyes – politikailag, gazdaságilag és katonailag. Az európaiság (européernek lenni) sohasem jelentette a történelem folyamán a bezárkózást. Európa legjobb időszakaiban nyitott volt a világ felé, befogadta a külső értékeket. Ami nem zárta ki, hogy megőrizze az európai kultúrkörön, értékeken alapuló önazonosságát. A bajok csak akkor kezdődtek, amikor ezt a nyitottságot ilyen-olyan befolyás, rövid távú érdekek hatására feladták – illetve bármelyik szélsőség irányába igyekeztek eltolni.

Ma ez a kérdés elsősorban Oroszország (OF) kapcsán éleződik ki. Az OF Európa szerves része. Azé az Európáé, amelynek keleti földrajzi határait az Urál-hegységnél húzzák meg, de politikailag – éppen az OF miatt -Vlagyivosztokig tart. Az OF-val, ha tetszik, ha nem, közvetett szomszédok vagyunk és maradunk. Az euro-atlantizmus bástyáját, az Egyesült Államokat viszont több mint ötezer kilométer, az Atlanti óceán választja el Európa nyugati részétől. Azaz nem vezet semmi jóra Moszkvát kitaszítani a sokszínű, ma egészében az euroatlantizmus primátusán alapuló Európából.