Hernádi Zsolt: Van elég benzin, nem marad ellátatlanul senki

Hírek2022. márc. 9.Sz.A.

Ugyanannyit termelünk mint eddig, ez a mennyiség megfelel a magyar fogyasztásnak, nem marad ellátatlanul senki - fogalmazott Hernádi Zsolt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A benzinellátással kapcsolatban ma felmerült problémákkal, illetve a lehetséges benzinár emeléssel kapcsolatban Hernádi Zsolt, a MOL elnök vezérigazgatója elmondta: a maximált ár és a beszerzési ár közötti különbség kellemetlen helyzetet okoz, de a vállalat stabil. A MOL teljesíti az ellátási kötelezettségét, a pénzügyi helyzete erős, kibírja a jelenlegi veszteségeket.

Mint mondta, a benzinár maximalizálása idevonzott külföldről is vásárlókat, ami a pánikreakciókkal együtt többlet-igényt idézett elő egyes kutaknál.

- Nincs ellátási probléma, pillanatnyi, lokális logisztikai gondok lehetnek - tette hozzá. Hangsúlyozta: jelenleg is a Barátság kőolaj vezetéken érkezik hozzánk az orosz olaj.

- 90 napos tartalék van Magyarországon, ami az európai átlagnak felel meg, és a minisztérium bármikor felszabadíthatja. Jelenleg a fő probléma, hogy a háború miatt nagy a nyomás a vállalatokon, hogy ne vásároljanak Oroszországtól - fogalmazott.

- Ugyanannyit termelünk mint eddig, ez a mennyiség megfelel a magyar fogyasztásnak, nem marad tehát ellátatlanul senki - tette Hernádi Zsolt. Az import leállt Magyarország irányába az ársapka miatt, és átmenetileg van Európában néhány ország, ahol korlátozták az exportot.

Hangsúlyozta: Nincs üzemanyag probléma, lokális korlátozások fordulhatnak elő, 70-80-100 liter, de csak addig, amíg oda nem ér a tanker. A finomítók pörögnek, folyamatos a kiszolgálás - fogalmazott Hernádi Zsolt.

A világpiacon közel 17 százalékkal esett a nyersolaj ára ma estére, miután Irak és az Egyesült Arab Emirátus bejelentette: növelik a kitermelést az esetlegesen kieső orosz olaj pótlására.

A nyersolaj ára az elmúlt hónapban még így is 20 százalékkal emelkedett az orosz-ukrán háború, illetve az Oroszország ellen bevezetett szankciók hatására.

A benzin árát emeli a dollár erősödése, és a forint gyengülése is.