A magyarok megrohanták a pénzváltókat

Elemzések2022. márc. 10.D.J.

Ha esetleg dollárra vagy euróra akarja váltani a forintjait, de attól tart, hogy lassan kifogynak itthon az értékes valuták akkor jó hírünk van: nem kell pánikolni.

Miután a fővárosban pénzváltók egész sorát kerestünk fel, a válaszolók rendre megerősítették a növekedés.hu-nak, hogy nincs ok az aggodalomra. Bár az orosz-ukrán háború óta látványosan megnőtt az igény az euróra és a dollárra, ráadásul az angol font és a svájci frank népszerűsége is új magaslatokra tört, itthon a pénzváltók nem szenvednek hiányt a népszerű bankókból.

A legnagyobb roham a hozzánk eljutott információk alapján az orosz-ukrán háború kitörése után indult meg, vagyis február 24-én. Az ijedségre nem sokkal később a Sberbank összeomlása még rátett egy lapáttal.

Majd a második hullám most hétfőn lódult meg, amikor megjelent a hírekben, hogy egyetlen euróért már 400 forintot is le kell gombolni.

Azóta viszont kedden és szerdán úgy tűnik kicsit alább hagyott a pánikhangulat. Ebben nyilván az is közrejátszott, hogy a forint sokat erősödött két nap leforgása alatt. Az euróárfolyam szerdán 380 alá csökkent.

Euro árfolyam (EUR/HUF)

Euro árfolyam (EUR/HUF)

(Forrás)

Régiós nehézségek

Tőlünk északabbra már vannak gondok a pénzváltóknál, igaz nem a helyi lakosságnak, hanem a menekülteknek gyűlik meg a baja az átváltással. Az ukrán menekültek túlnyomó többsége Lengyelországba ment, ahol az orosz-ukrán háború kitörése óta több mint 1 milliót fogadtak be közülük. Azoknak, akik átlépték a határt általában az egyik első dolguk volt, hogy az ukrán hrivnyájukat átváltsák lengyel zlotyra.

Csakhogy sok váltó az ukrán valutát eleve el se fogadja, akik meg igen azok sokszor pokoli árfolyamon intézik az átváltást.

Marcin Wiącek emberi jogi biztos ennek kapcsán leszögezte: "Ez a helyzet közvetlen hatással van azoknak az ukrán állampolgároknak a gazdasági helyzetére és méltóságára, akik a háborútól tartva Lengyelországban keresnek menedéket." Wiącek kiemelte, hogy a Lengyel Nemzeti Bank közzétette a hrivnya árfolyamát, ezt jó páran mégis figyelmen kívül hagyják.

Közben az ukránok miatt Varsóban már kígyózó sorok állnak több pénzváltó előtt is, ahogy azaz alábbi videón is látható.

Piotr Arak, a Lengyel Gazdasági Intézet igazgatója szerint félő, hogy az ukrán pénznemből olyan sok áramlik be Lengyelországba, hogy azt már lassan nem tudják kezelni. A pénzváltóknál már van, ahol gondok jelentkeztek és később a bankoknál is előfordulhatnak problémák.

Hasonló nehézségek Szlovákiában is akadnak.

Mint egy helyi lap a Slovak Spectator írja: egyik nagy szlovák bank sem váltja át euróra a menekültek hrivnyáját. Legalábbis akkor nem ha készpénzben hozták át a vagyonukat. Akiknek van bankkártyájuk azok jobb eséllyel tudják elintézni a váltást.

Nálunk ilyen gondok valószínűleg azért sem léptek fel, mert a Magyarországra érkező ukrán menekültek jó része tovább utazott más országba. Az ukrán-magyar határ túloldalán, Kárpátalján viszont roppant nehéz pénzhez jutni. Beregszászon a háború kitörésének napján a bankautomatákból már nem lehetett pénzt felvenni, és az ügyfelek banki átutalásokat sem tudtak intézni.