Belebukott az IMF óriáshitelébe Argentína elnöke

Elemzések2019. okt. 28.Sz.A.

A valutaalap történetének legnagyobb hitelét vette fel Mauricio Macri argentin elnök, mégsem sikerült megakadályoznia a gazdasági lejtmenetet. A peronista balközép jelöltje, Alberto Fernandez nyert a vasárnapi elnökválasztáson.

A balközép jelöltje, Alberto Fernandez győzött az argentin elnökválasztáson, vagyis az argentinok a változásra szavaztak és leváltották a jelenlegi elnököt, Maurició Macrit.

Fernandez 47 százalékot kapott, míg a hivatalban lévő elnök, csak 41-et - írja az Euronews. Ez az eredmény egyben azt is jelenti, hogy nincs szükség második fordulóra, mert az egyik jelölt támogatottsága meghaladta a 45 százalékot.

Argentína vezetését nagyon rossz gazdasági állapotban adja át a most távozó elnök, Mauricio Macri, aki a Nemzetközi Valutaalap történetének legnagyobb hiteléről, 57 milliárd dollár kölcsönről írt alá szerződést az IMF-fel.

A kért megszorítások bevezetése után a makrogazdasági mutatók ugyan valamennyire javultak, de az emberek életszínvonala romlott. A lakosság több mint harmada él a szegénységi küszöb alatt, az infláció elszabadult, most 50 százalék körül jár, a munkanélküliség 10 százalék fölé emelkedett.

Az ország immár kilencedik alkalommal jutott az államcsőd szélére, az új vezetés valószínűleg több mint 100 milliárd dollár államadósság átütemezéséről kezdi meg a tárgyalásokat.

Az argentin fizetőeszköz akkor kezdett el jelentősen gyengülni, amikor az augusztusi előválasztások során kiderült, Macri valószínűleg nem nyeri meg az elnökválasztást. A peso konvertibilitását szűkítették, mindössze havi 200 dollárt lehet vásárolni a bankokban.

Argentína nagyvárosaiban hatalmas tömegek ünnepelték Fernandez győzelmét, aki a megszorítások helyett hitelekkel és támogatásokkal kampányolt.

Az ugyanakkor nagy kérdés, hogy az elnökváltás valóban elhozza-e a várt fordulatot. Alberto Fernandez csapatában ugyanis ott van a korábbi elnök, Cristina Kirchner is, aki az ellene folyó korrupciós vizsgálatokat eddig csak a szenátori mentessége miatt úszta meg. Cristina Kirchner most alelnök lehet és sokak szerint ebben a pozícióban a valódi hatalom újra az ő kezében lesz és nem annyira Fernandezében.