S&P, Fitch: Megint csődben Argentína, immár kilencedszer

Elemzések2019. aug. 30.Sz.A.

Miután Argentína egyoldalúan átütemezte 101 milliárd dollár értékű nemzetközi hitelét – beleértve az IMF 44 milliárd dolláros kölcsönét is, - a Standard and Poor's hitelminősítő a fizetésképtelen kategóriába sorolta Argentína államadósságát.

Ez a kilencedik alkalom, hogy a dél-amerikai ország gyakorlatilag fizetésképtelenséget jelent, 2000 óta pedig a második alkalom. A Standard & Poor's leminősítő döntéséhez az is hozzájárult, hogy az ország már a rövid lejáratú kötvényeit sem tudta értékesíteni a legutóbbi aukción, ezért szerdán az argentin kormány egyoldalúan meghosszabbította a hiteleinek lejárati idejét. A lépésre a Fitch hitelminősítő is úgynevezett "korlátozott csőd" kategóriába helyezte az argentin államadósság besorolását.

A Capital Economics számítása szerint Argentínának idén 30 milliárd dollár lejáró kölcsönt kellene visszafizetnie.

A Standard and Poor’s úgynevezett szelektív csőd kategóriába tette az argentin állampapírokat.

A zuhanás kiváltó oka, hogy az októberben esedékes elnökválasztás előválasztásán a piacok által kedvelt, az IMF-programját aláíró Mauricio Macri argentin elnök rosszul szerepelt, ami után jelentősen esett a peso és az argentin tőzsde is. Az előválasztásokon diadalmaskodó Alberto Fernandez korábbi miniszterelnök és Cristina Fernandez de Kirchner volt elnök nem ért egyet az IMF-fel kötött megállapodással, márpedig jelenleg a peso árfolyamát gyakorlatilag ez a mentőcsomag védi az összeomlástól.

A 2021-ben lejáró argentin dollárkötvények értéke már csak 41 centet ér dolláronként.

Az S&P az argentin állampapírok hosszú távú besorolását CCC – kategóriába tette egy újabb csődöt valószínűsítve.

A gazdaság kétségelenül rossz bőrben van: az infláció 50 százalék körüli és a GDP 5,8 százalékos visszaesést mutatott az első negyedévben, tavaly közel 3 százalék volt a zsugorodás.

A folyó fizetési mérleg negatív, és az államadósság már most a GDP 86 százaléka, az IMF hitele pedig gigantikus összegű, 57 milliárd dollár, ennyi hitelt még egyetlen országnak sem ítélt meg a szervezet. Argentína a G20-ak tagja, és Dél-Amerika második legnagyobb gazdasága, nagyon nem mindegy tehát, milyen gazdaságpolitikát folytat az október 27-re kiírt elnökválasztás nyertese.

Macri elnök mindenesetre a 2015-ös megválasztása után sokat tett azért, hogy az argentin befektetésekbe és az országba vetett megrendült bizalmat helyreállítsa. Csökkentette az állami kiadásokat, megnyirbálta a központi ártámogatások rendszerét, és több megszorító intézkedést hozott, részben az IMF kérésére is. Népszerűsége azonban sokat esett, amióta egy évvel ezelőtt a valutaalaphoz fordult pénzügyi segítségért. 

A Nemzetközi Valutaalap a történetének legnagyobb hiteléről tavaly írt alá három éves szerződést az argentin vezetés Christine Lagarde-dal, az IMF vezérigazgatójával.

Az ország eddig már többször ment csődbe, és a gazdaságtörténet legnagyobb volumenű államkötvény csődjébe (82 milliárd dollár értékben) futott bele 2001 legvégén. Ráadásul úgy, hogy nem sokkal előtte kaptak az IMF-től egy gigakölcsönt, aminek később felfüggesztették a folyósítását.

Ekkor Argentína fizetésképtelenné vált, és az úgynevezett tangó-kötvények (az argentin államkötvényeket hívták így) botránya a kisbefektetőket tépázta meg, akik kénytelenek voltak belemenni egy nagy mértékű adósságelengedésbe.