Bilderberg-csoport – Mire készülnek most a világ irányítói? És kik ők pontosan?

Elemzések2019. aug. 20.D. P.

Sok a mítosz a Bilderberg-csoport, vagy ahogy némelyek nevezik: a háttérhatalom, a szabadkőművesek, vagy az Illuminatik állítólagos fedőszervezete körül. Felfedjük, amit csak tudni lehet róluk.

A valóságban ez a rejtélyes csoport körülbelül annyira zárkózik el a világ kíváncsi szemei elől, mint a legtöbb hasonló szervezet. Más kérdés, hogy amit magukról mutatnak – ez más hasonló szervezetekre is érvényes – az adja-e ki a teljes képet. 

Ám jó néhány dolog megkülönbözteti a Bilderberg csoportot a hasonló csoportoktól – például a pártpolitika-mentesség, pontosabban sokszínűség. A Bilderberg gerincével, az amerikaiakkal kezdve – nehéz lenne őket bármely politikai jellegű ismérv szerint egybefogni. Vannak köztük demokraták, republikánusok, ballib békeaktivisták, azonosítható pártszimpátia nélküli pénzemberek. Ugyanakkor felfedezhető bizonyos átfedés a világelit a svájci Davosban tartott éves konferenciái (a WEF rendezi) és a Bilderberg között – mind témákban, mint a részvevők személyében.

Tulajdonképpen kik irányítják a Bilderberg csoportot?

Ez a millió dolláros kérdés. Maga a szervezet erről annyit mond, hogy az irányító, felügyelő testület, a Steering Committee (SC) és rajtuk kívül nincs más tagja a vezetésnek. Az SC-tagok személyét nyilvánosságra hozzák. A Steering Committee tagjait maga a testület választja az elnök javaslata alapján négy esztendőre. Ez a megbízatás meghosszabbítható. A szervezet kiadásait magánforrások fedezik, az éves találkozók költségét mindig a vendéglátó országbeli SC-tagok állják.

A Bilderberg évente találkozót szervez (Bilderberg Meeting), amelyen 120-140 meghívott vesz részt – saját költségén.

A meghívottak személyét és a programot a Steering Committee határozza meg. Nincs lehetőség jelentkezni, a részvétel kizárólag meghívásos alapú.

A fő szempont: a meghívandó képes-e érdekes, más, szokatlan perspektívából megközelíteni a megvitatandó témákat, hangoztatja a hivatalos Bilderberg-forrás. Egyes esetekben, mint az 2019-ben is történt, az SC egyes tagjai meghívottként vesznek részt a konferencián. Idén az SC négy tagja alkotta a találkozó elnökségét: Henri de Castries, Marie-Josée Kravis, Victor Halberstadt és Paul M. Achleitner. (Róluk a cikk végén a részletes táblázatban lehet olvasni.)

Ez évben a svájci Montreux-ben május 30 – június 2 között tartották az éves találkozót, amelyen 23 országból 130-an vettek részt.

Köztük volt Henry Kissinger, az amerikai külpolitika legendás hírű, ma 96 éves alakítója, továbbá az EU jövendőbeli elnöke, Ursula von der Leyen és Donald Trump veje, Jared Kushner.

Idén sem Kínából sem Oroszországból nem hívtak meg embereket, noha a 2019-es találkozón mindkét ország külön napirendi pontként szerepelt. Viszont szokatlanul sok török meghívott szerepelt a listán.

Idén tarolnak a lengyelek

Régiónkból négyen kaptak meghívót, három lengyel és egy bolgár. Ivan Krastev politológus, a szófiai Liberális Stratégiák Központja vezetője, Varsó polgármestere Rafal Trzalkowski, Jolanta Pienkowska újságíró, tv-s műsorvezető, valamint Radoslaw Sikorski egykori lengyel külügyminiszter, újságíró, aki a nyolcvanas években Afganisztánban a mudzsahedek (gyakorlatilag a tálibok elődjei – a szerk.) oldalán fegyverrel is harcolt. Részt vett egy szovjet katonai objektum elleni támadásban, három tár lőszerrel szórta meg a célpontokat.

Az egyetlen meghívott, aki egy vékony szállal Magyarországhoz köthető: Silvija Seres, aki a vajdasági Újvidéken nőtt fel, magyar családban, s jelenleg norvég vállalkozó, független beruházó.

A 2019-es Bilderberg-konferencia témái

1. Stabil stratégiai világrend, 2. Európa – mi a következő lépés? 3. Klímaváltozás és a fenntarthatóság, 4. Kína, 5. Oroszország, 6. A kapitalizmus jövője, 7. Brexit, 8. A mesterséges intelligencia etikai vonatkozásai, 9. A közösségi média fegyverként való alkalmazása, 10. A világűr jelentősége, 11. Kíber-fenyegetés.

Amint látjuk, korunk valamennyi fontos kérdése terítéken szerepelt. És a témák megfogalmazása laza, általános, hogy a hozzászólókat ne korlátozzák.

A Bilderberg 34-tagú magjában, a Steering Committee-ben az amerikaiak dominálnak, 11 taggal. Két-két tagot delegál Németország, Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország. Egy képviselővel szerepel Belgium, Dánia, Hollandia, Törökország, Svájc, Ausztria, Írország, Görögország, Svédország, Spanyolország, Norvégia, Portugália és Finnország. Az SC tagjainak túlnyomó többsége hetven éven felüli.

Valószínűleg jóval több a sejtelmes köd, a mítoszok világa az évente különböző helyszíneken, legtöbbször szállodákban megtartott, titokzatosnak tűnő Bilderberg-találkozók körül, mint a valóság.

Tény, hogy a világ számos kiemelkedő képességű politikusa, közgazdásza, újságírója, katonája, nemzetbiztonsági vezetője, békeaktivistája kapott-kap meghívást. 

Kelet-Közép-Európa, kiváltképpen Magyarország eléggé hátul szerepel a sorban, az egyik kezünkön meg tudjuk számolni azokat a magyarokat, akik az 1954 óta létező Bilderberg-csoport éves konferenciáira meghívót kaptak. Négy magyarról tudunk, akik valaha is részt vettek Bilderberg találkozókon, Bokros Lajosról, Surányi Györgyről (akit három találkozóra hívtak meg), Martonyi Jánosról és Bajnai Gordonról.

Csehország polgárai öt alkalommal vettek részt Bilderberg találkozón, Szlovákiát illetően egy meghívásról tudunk. Szemben mondjuk a hasonló nagyságú Finnországgal. Kiemelkedő képességűnek ítélt polgárai gyakorlatilag minden konferencián ott ülnek – gyakran többedmagukkal. Hasonlóképpen a portugálok a magyarokhoz, csehekhez mérten összehasonlíthatatlanul nagyobb számban jelentek meg a Bilderberg találkozókon.

A Bilderberg találkozók munkája, legalábbis amennyire a szervezők-irányítók belelátást engedélyeznek, nem különösebben titkos. A konferencián a brit think-tank, a Chatham House által népszerűsített, róla elnevezett Chatham-szabály érvényes. Ennek lényege: a részvevők beszélhetnek a megvitatott témákról, de személyek említése nélkül.

A Bilderberg felügyelő bizottságának (SC) a tagjai a 2015-2016-os helyzet szerint: 

ország

név

cégnév, pozíció

megjegyzés

USA

Roger C. Altman

Evercore, elnök, alapító

beruházási bank, üzleti tanácsadás – éves bevétel cca. USD1,5 milliárd 

USA

Kenneth M. Jacobs

Lazard, elnök-vezérigazgató

A Lazard a világ legnagyobb független beruházási bankja. Kenneth Jacobs tavaly 540 millió dollárt keresett, a bank 215 milliárd dolláros vagyont kezel

USA

James Johnson

Johnson Capital Partners, elnök

Bankár, aki a politikába is bekapcsolódott. A The Brookings Institute elnöke, Walter W. Mondale (Demokrata Párt, Jimmy Carter mellett az alelnök 1977-1981) tanácsadója.

USA

Klaus Kleinfeld

Alcoa, elnök-vezérigazgató

Német származású gazdasági vezető, Muhammad bin Salman szaúd-arábiai koronaherceg tanácsadója. Az Alcoa a világ 8. legnagyobb aluminiumtermék-előállítója

USA

Marie –Josée Kravis

Hudson Institute, alelnök

Kanadai származású üzletasszony, filantróp. A Hudson Institute az egyik legrangosabb amerikai konzervatív think-tank. Kravis a Bilderberg-csoport egyik legaktívabb tagja, 1989 óta – egy év kivételével – valamennyi éves konferencián megjelent. Férjével, a milliárdos pénzmágnással, Henry Kravissal (a Bilderberg-találkozók aktív részvevőjével) benne vannak a világ 25 legnagyobb jótékonykodója csoportjában. 

USA

Jessica T. Mathews

A Carnegie Nemzetközi Békealapítvány elnöke

Békeaktivista, szolgált kormánytisztviselőként, a törvényhozás segítőjeként, újságírói múltja is van. Férje Maurice Wertheim bankár, szenvedélyes sakkozó, aki megszervezte és finanszírozta az USA-Szovjetunió sakkmeccseket 1945-től kezdve.

USA 

Craig J. Mundie

A Microsoft elnökének főtanácsadója

Mérnök-informatikus. Barack Obama meghívására csatlakozott az elnök tudományos tanácsadói csoportjához. A Bilderberg-konferenciák egyik legaktívabb részvevője.

USA

Richard N. Perle

American Enterprise Institute (AEI) főmunkatársa

Perle a demokrata Henry  Jackson szenátornál kezdte pályafutását, majd folyamatosan jobbra tolódott, a neokonzervativizmus irányába. A Reagan-adminisztrációban védelmi miniszterhelyettes, ismert Szovjetunió-bíráló, atomfegyverkező „héja”. Az AEI az egyik legkonzervatívabb, de magas minőségű tanulmányokat publikáló amerikai think-tank.

USA

Peter A. Thiel

A Thiel Capital elnöke

A PayPal alapítója, kockázatitőke-bankár, milliárdos. A nyugati világ egyik meghatározó vállalkozója. Saját meghatározása szerint konzervatív libertáriánus.

USA

Kevin Warsh

The Hoover Institution, Stanford Egyetem

Ügyvéd, tekintélyes pénzügyi tanácsadó, a kilencvenes évek közepén a Morgan Stanley egyik vezetője. Felesége Jane, Estée Lauder unokája.

Németország (DEU)

Josef Ackermann

A Deutsche Bank korábbi elnök-vezérigazgatója

A G30, a befolyásos pénzügyi szakemberek, gazdaságkutatók csoportjának a tagja.

DEU

Thomas Enders

Az Airbus Csoport elnök-vezérigazgatója

Első generációs értelmiségi, apja juhász volt. Kilépett a CSU-ból, többször került konfliktusba Angela Merkellel, akit jobbról támadott. Vizsgálat indult ellene az osztrák katonai gépbeszerzési és a Kazahsztánnak eladott Astrium műholdak ügye körüli korrupciógyanú miatt.

Nagy-Britannia (GBR)

Marcus Agius

PA Consulting Group igazgató

A Lazard bankháznál kezdte pénzügyi karrierjét, amely egészen a Barclays és a brit bankszövetség elnöki székéig vitte. Jelenleg a BBC egyik vezetője. Felesége a Rothschild-család angliai ágának tagja.

GBR

John Kerr

Scottish Power energiaszolgáltatónál elnökhelyettes

Skóciai diplomata, 2004-ben bárói címet kap. A Brexit, Boris Johnson ellenzője, kritikusa. „Nagy-Britannia azért volt nagy Washingtonban, mert Brüsszelt is képviselte és Brüsszelben, mert szoros washingtoni kapcsolatai voltak” – mondotta

Olaszország (ITA)

Franco Bernabé

FB Group elnöke

Bankár-közgazdász. Dolgozott az Eni-nél, majd politikai szerepet vállalt az olasz kormány Koszovó-megbízottjaként.

ITA

Mario Monti

szenátor

Olaszország 54. miniszterelnöke volt 2011-2013 között. Két négyéves ciklusban töltötte be az EU brüsszeli bizottságában egy-egy terület biztosa pozícióját. A David Rockefeller által felállított Trilaterális Bizottság európai társelnöke is volt.

Finnország (FIN)

Matti Apunen

Az EVA finn üzleti és politikai fórum igazgatója

Politikai vélemény-alakító, napilap-főszerkesztő. 2015-ben választották be a Steering Committee-be, miután az előző négy évben részt vett az éves találkozókon.

Portugália (PRT)

Francisco Pinto Balsemao

Az Impresa kiadócsoport elnöke. 

Újságíró, a Portugál Szociáldemokrata Párt tagja, Portugália 111. miniszterelnöke (1981-1983), az Európai Kiadói Tanács elnöke.

Franciaország (FRA)

Nicolas Baverez

A Gibson, Dunn and Crutcher parnere

Történész, közgazdász, ügyvéd, esszéíró, dolgozott a Le Monde, a Le Point, a Les Echos, a Le Figaro szerkesztőségében. Raymond Aron (francia liberalizmus) nagy tisztelője. 

FRA

Jean-Claude Trichet

A Banque de France tiszteletbeli elnöke

2003-2011 között az Európai Központi Bank elnöke, Mitterrand és Chirac alatt a Banque de France elnöke. Egykoron a BIS igazgatótanácsának tagja volt. 2008-ban a Newsweek bejelölte a világ öt legbefolyásosabb közgazdásza közé.

Norvégia (NOR)

Svein Richard Brandzaeg

A Norsk Hydro elnöke

Menedzser, az EU mellett működő egyik legbefolyásosabb testület, az ötventagú Európai Ipari Vezetők Kerekasztala (ERT) tagja

Spanyolország (ESP)

Juan Luis Cebrián

A Grupo PRISA elnöke

Újságíró-vállalkozó, az El Pais egyik alapító tagja, a spanyol-portugál média egyik legelismertebb vezetője. Az El Pais vezető szerepet játszott a Franco diktatúra bukása után Spanyolország demokratikus útra vezetésében.

Kanada (CAN)

W. Edmund Clark

TD Bank Group elnöke

Bankár, köztisztviselői előélettel

CAN

Heather M. Reisman

Indigo Books and Music elnök-vezérigazgató

Kanadai üzletasszony, filantróp. Szakított a liberálisokkal és átállt a kanadai konzervatívok oldalára.

Belgium (BEL) 

Étienne Davignon

Államminiszter

A budapesti születésű belga gróf, politikus, üzletember egykor az Európai Bizottság alelnökeként szolgált. A Franciaajkú Kereszténydemokrata Párt (CDH) tagja. 

Dánia (DNK)

Ulrik Federspiel

Haldor Topsøe A/S elnökhelyettes

Politikus-üzletember. Korábbi pozíciói: nagykövet, a miniszterelnöki hivatal osztályvezetője,  a külügyminisztérium igazgatója. 

Hollandia (NLD)

Victor Halberstadt

Leideni Egyetem, professzor

Holocaust-túlélő, közgazdász. 1980-2000-ben a Bilderberg-csoport tiszteletbeli főtitkára. Korábban a holland kormány közfinanszírozási tanácsadójaként is dolgozott. A davosi WEF Világgazdasági Fórum tanácsadója, az elrabolt, szexuális zaklatást szenvedő gyermekek megsegítése világszervezetének egyik vezetője. 

Törökország (TUR)

Mustafa Koc (2016-ban elhúnyt)

A Koc Holding elnöke

 

Svájc (CHE)

André Kudelski

Kudelski Group elnök-vezérigazgató

Lengyel származású svájci mérnök, saját vállalatán kívül tagja a Nestlé, a Dassault felügyelőbizottságának.

Ausztria (AUT)

Rudolf Scholten

Österreiche Kontrollbank elnök-vezérigazgató

Bankár, tizenkét éve tagja a Bilderberg felügyelőbizottságnak, több kormányban miniszterként szolgált. 2004 óta a szociáldemokratákat képviselő Bruno Kreisky Fórum elnöke.

Írország (IRL)

Peter Sutherland

A Goldman Sachs International elnöke (2015-ig) 2018-ban elhúnyt

Szolgált a GATT (a WTO elődje) vezérigazgatójaként, felelős EU-posztokon, ENSZ menekültügyi különmegbízottként.

Görögország (GRC)

Loukas Tsoukalis

Az ELIAMEP elnöke

2001 óta az ELIAMEP, az Európa-politikai és külpolitikai alapítvány vezetője.

Svédország (SWE)

Jacob Wallenberg

Investor AB elnöke

A svéd Wallenberg dinasztia tagja, bankár, iparmágnás. Számos vállalat igazgatótanácsának a tagja. 2016-ban bejelentette, a Brexit miatt Nagy-Britannia nem tartozik befektetési célpontjai közé.

Forrás: Bilderberg, saját gyűjtés