Ezeken a szektorokon lehetett a legtöbbet keresni az USA-ban

Elemzések2019. aug. 20.Harsányi Péter

Történelmi csúcs közelébe emelkedett a legnagyobb 500 amerikai vállalatot tömörítő S&P 500 index. De vajon mi támogatja a részvényeket a jelenlegi kockázatokkal teli környezetben, és hogy teljesítettek idén az egyes szektorok?

Ez kellett az emelkedéshez

Tavaly év végén hatalmasat estek a globális tőzsdék, amiből az amerikai S&P 500 részvénypiaci index sem volt kivétel. Az esést akkor az váltotta ki, hogy a kereskedelmi háború magasabb sebességbe kapcsolt, miközben a Fed még a kamatemelésekre készítette fel a piacokat.

Emellett ezt megelőzően az optimizmus is meglehetősen nagy volt, ami a befektetői pozícionáltságban is tükröződött, vagyis mindenki bevásárolt, így az év végére nemes egyszerűséggel elfogytak a vevők.

Tavaly december végére azonban túlesték magukat a részvénypiacok, a pozíconáltság kitisztult, így újra a vevők kerülhettek többségbe, ami egy számottevő pozitív korrekcióhoz vezetett.

A részvénypiaci emelkedést támogatta ezenfelül a részvények alacsonyabb árazottsága (P/E, P/BV, EV/EBITDA alapon), a kereskedelmi feszültségek átmeneti enyhülése, a Fed lazuló kommunikációja, valamint a beszakadó rövid és hosszú lejáratú államkötvények hozama.

Bizalom a rendszerben

A pozitív hangulatot az is fűtötte, hogy világszerte egyszerre több jegybank elmozdult a lazítás irányába. Az eurózóna romló makrogazdasági mutatóinak következtében az Európai Központi Bank újabb jelentős hitelezési csomagot jelentett be, miközben a kínai jegybank sem spórolt a serkentő intézkedésekkel.

Az elmúlt években elterjedt az az egyébként igen veszélyes szemlélet, hogy szükség esetén a jegybankok belépnek, így a piaci esések mértéke korlátozottabbá vált, a befektetők bátrabban be mernek vásárolni egy-egy lokális mélypontnál.

Ezek a szektorok mentek a legjobban idén

Az idei évben 14 százalékot menetelt eddig az S&P 500 részvényindex. Az alábbiakban áttekintjük, hogy mely szektorok emelkedtek a legnagyobbat az év eleje óta.


Teljesítmény 2019 elejétől

Technológiai vállalatok

24,20%

Ingatlanszektor

21,07%

Ciklikus fogyasztási javakat forgalmazó vállalatok

17,05%

Tartós fogyasztási javakat forgalmazó vállalatok

15,77%

Közmű vállalatok

15,38%

Telekommunikációs vállalatok

14,92%

Ipari és feldolgozóipari vállalatok

13,15%

Pénzügyi szektor, bankok

9,53%

Egészségügyi szektor

3,41%

Nyersanyaggyártók

2,56%

Energiaipari vállalatok

-1,87%

Mi okozta a TOP 3 szektor jó teljesítményét?

A technlógiai cégek többek között a javuló kilátásaiknak, valamint a számottevően növekvő árbevételüknek és nyereségüknek köszönhetően a dobogó első helyén végeztek.

A második helyen jelenleg az ingatlanszektor, illetve az ingatlanalapok állnak, melyeknek nagymértékben kedvez a tartósan laza monetáris politika és a hitelkamatok alacsony szintje.

A Fed nagyot fordított ugyanis a kormánykeréken és júliusban 0,25 százalékponttal kamatot csökkentett. A piac további két 0,25 százalékpontos vágást vár még az idei évre, ami az ingatlanszektor irányába terelte a tőkét.

Az amerikai gazdaság bővülésével és az alacsony kamatkörnyezettel együtt a ciklikus fogyasztási javakat gyártó vállalatok részvényei a harmadik legjobb teljesítményt tudták felmutatni az egyes szektorok között.

Csak egy szektor esett

Egyedül az energiaipari vállalatok részvényei süllyedtek az idei évben, ami többek között a relatíve szűkebb finomítói marzsokkal, és a második negyedévtől ismét csökkenő kőolajárakkal magyarázható. Az alacsonyabb kőolajárak ugyanis jellemzően negatívan hatnak az olajipari vállalatok kitermelési üzletágára, míg a kisebb finomítói marzsok a finomítói szegmens eredményét rontják.