Edd meg vagy bírságot fizetsz!

Elemzések2019. aug. 20.Növekedés.hu

Egy cseh étterem harcba száll az élelmiszerpazarlás ellen – a vendégek jól fogadták az újszerű ötletet.

A cseh éttermek több tonna ételt dobnak ki naponta. Vezetőik közül sokan szívesen átadnák a maradékot a rászorulóknak, de a szigorú egészségügyi normák ezt kizárják, olvasható a radio.cz hírportálon. 

Az élelmiszerek pazarlása komoly probléma a háztartásokban, szupermarketekben, büfékben és éttermekben. Az emberek nem szeretik ugyan, ha az ételek a szemétbe kerülnek, mégis csak nagyon kevesen akarnak változtatni a helyzeten. 

Az éttermek elismerik, hogy naponta körülbelül 10 kilogramm ételt dobnak ki. Petr, aki pincérként dolgozik Litvinovban, úgy véli: a probléma kezelhetetlen. 

Az ételmaradékokat a kukába dobjuk, napi 5-10 kilogrammot. Leggyakrabban zöldségekről vagy egyéb kiegészítőkről van szó, amit a vendégek elvárnak. Ha nem szolgáljuk fel, panaszkodnak, ha megkapják, gyakran érintetlenül otthagyják.”

Néhány kisvárosi étterem a maradékot átadja a helyieknek, hogy állatokkal etessék fel. Zömük azonban egyszerűen kidobja, amit a vendégek otthagytak. 

Prága észak-nyugati részén, Louny-ban a közelmúltban önálló harcot indítottak az ételpazarlás ellen. Az ottani étterem, miután a maradékokat évekig kidobta, külön pultot rendezett be a zöldségek, saláták és egyéb kiegészítők számára, ahonnan a vendégek maguk válogathatnak. Annyit vehetnek, amennyit akarnak, de ha nem eszik meg, a számla egy 50 koronás (mintegy 630 Ft-nak megfelelő összegű) büntetéssel egészül ki. 

Az étterem tulajdonosa, Jan Kristina Trojánková szerint ez egy ésszerű megoldásnak tűnik. 

Az ötlet arról szól, hogy az emberek gondolják végig, mennyit akarnak megenni. Általában csak rendelnek és az étel egy részét otthagyják. Négy vagy hat gombócot kérnek a tányérra és csak kettőt esznek meg. Ezért mi azt mondjuk: vegyél annyit, amennyit meg akarsz enni. Ha kevés, vegyél még egyszer, de semmiképp se hagyd ott az étel felét”.

A kezdeményezés meglepő módon nem riasztotta el a vendégeket: méltósággal fogadták. A tulajdonos azt mondja: bevezetése óta alig marad valami a tányérokon.