Az összeesküvés-elméletek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az FBI szerint

Elemzések2019. aug. 7.D. P.

Az FBI – története során először – az amerikai eredetű összeesküvés-elméleteket lehetséges nemzetbiztonsági kockázatnak, terrorista fenyegetésnek minősítette.

A Yahoo!News jutott hozzá az FBI arizonai irodájából valamilyen módon kijuttatott dokumentumhoz, amely kiemel egy zavaros hátterű, szélsőjobboldali csoportosulást, amely a QAnon (ejtsd: kjuenon) nevű összeesküvés-elmélethez kapcsolódik.

Ez azt állítja, hogy az Egyesült Államokban működik egy láthatatlan erő, csoport, a „mély állam” (deep state), amely Donald Trump elnök megbuktatására szövetkezik.

A rendkívül zavaros elmélet szerint Trump eltávolítására számos, liberálisként ismert hollywoodi híresség szövetkezett ismert politikusokkal. Egy ehhez kötődő, hasonlóképpen keszekusza teória szerint Donald Trump azért szövetkezett színlelten az oroszokkal, hogy elindulhasson a Robert Mueller vizsgálat (amely ismeretesen az elnök és környezete orosz kapcsolatait is firtatta).

A QAnon-hívők a Mueller-vizsgálattól remélték, hogy leleplezi az előző elnök, a Trump által hevesen bírált Barack Obama állítólagos puccs terveit. Az ügy kapcsán az FBI, a legnagyobb belbiztonsági szervezet, amely az országos – szövetségi – rendőrség szerepét is betölti, „erősödő fenyegetettségről” beszél.

Még csak most jön a java...

Összefüggésbe hozzák a QAnonnal a Pizzagate nevű összeesküvés-elméletet is. A Pizzagate kiagyalói azt állítják, hogy a Barack Obama kormány volt külügyminisztere, Bill Clinton ex-elnök felesége, Hillary Clinton és társai Washingtonban egy pizzázónak álcázott titkos, földalatti, gyermek szexrabszolgákkal kereskedő szervezetet tartanak fenn. 

Az ilyesfajta elméletek erőszakos cselekményekre ösztönöznek, húzza alá az FBI. Erre egy példa: Washington egyik pizzeriájába 2016-ban belépett egy ember, lövöldözni kezdett, hogy az ott állítólag fogva tartott gyerekeket kiszabadítsa.

Idén tavasszal egy new yorki mafiagyilkosság kapcsán is felbukkant a QAnon-szál: Anthony Comellot, hivatásos maffiatagot megvádolták, hogy megölte a Gambino mafiacsalád alvezérét, Frank Calit. Comello védője hozta fel a QAnon-kapcsolatot, mondván, hogy Comello jóhiszeműen, a QAnon-elméletek hatása alá kerülve meg volt győződve róla, hogy Cali a „mély állam” egyik képviselője, akit az USA-ban érvényes „állampolgári őrizetbe vételi jog” alapján el kell fogni.

Az őrizetbe vétel során Comello tíz golyót lőtt bele Caliba... A vizsgálat kiderítette, hogy a maffiózó Instagramon a Fox-tv-re és Trump elnök egyik bizalmasára, Sean Hannity műsorvezetőre is hivatkozik. 

A Magyarországon sem teljesen ismeretlen Sean Hannity az utóbbi hetekben kiesni látszik a pikszisből, Trump többször célzást tett Hannity és a Fox News liberális elhajlásaira.


A kegyvesztett Sean Hannity

A The Daily Beast nevű new yorki független, éles nyelvű, állítólag napi egymillió olvasóval rendelkező szájt szerint a Fehér Ház már 2018 végén nekifogott, hogy alaposabban megvizsgálja, mi rejlik a Fox News azon döntése mögött, hogy leállítják Donald Trump választási nagygyűléseinek a közvetítését. A Fox Newst a mediabiasfactcheck.com jobboldaliként, Trump elnök támogatóiként jellemezte.

Christopher Wray, az FBI igazgatója 2019. júliusában a szenátus jogi bizottságának meghallgatásán azt mondta, hogy azoknak a belföldi terrorista fenyegetéseknek a többsége, amelyeket az FBI az idén kivizsgált, a fehér felsőbbrendűséget hirdető, szélsőséges szervezetekhez kötődtek.

Végül az FBI dokumentum figyelmeztet, hogy az elnökválasztási kampány felfűtött légkörében 2020-ig várható, hogy az effajta erőszakos cselekmények megszaporodnak.