Drogtanya lett a milliárdosok tündöklő nagyvárosából 

Elemzések2023. máj. 21.Növekedés.hu

Az Amerikai Egyesült Államok közbiztonsági eredményei 2023-ban sem értek el kimagasló eredményeket. Az év eleje óta szinte heti rendszereséggel adtak tájékoztatást iskolai merényletekről, valamint tömeges lövöldözésekről.

Az elmúlt négy hónap alatt 88 személy életét követelték a civilek ellen irányuló tűznyitások. Hasonló mértéket öltő tragédiára utoljára 2009-ben volt példa. Azonban Kaliforniának egy másik fenyegetéssel is szembesülnie kellett, ez pedig nem más, mint a szintén radikálisan növekvő kábítószertúladagolás miatti halálesetek száma.

Az Amerikai Egyesült Államok modern történelmében meghatározó szerepet játszik a tudatmódosítószerek ellen folytatott harc. Jelenleg úgy tűnik, hogy Kalifornia állam vesztésre áll az újonnan megjelenő tudatmódosítószerekkel szemben.

A technológiai innováció fellegváraként is ismert San Francisco utcáiban hatalmas pusztítást végeznek az erős fájdalomcsillapítóval kevert kábítószerek. A nyugati-parti városban tömörülnek a legnagyobb műszaki vállalatok, így nem meglepő, hogy az innovátorok elitje is itt táborozott le.

San Francisco a világ városaiban élő milliárdosokat számláló lista első helyén végzett, megelőzve New Yorkot és a feltörekvő ázsiai metropoliszokat is. Azonban az öböl nem csak a hatalmas vagyonnal rendelkező családokat vonzza, hanem a narkotikumokkal élők is részesülnek a város varázsából.

2023-ban hódítanak a nyugati-parton a fentanilt tartalmazó illegális szerek.

A legtöbb esetben a szintetikus opioidot heroinnal és kokainnal keverik össze. Az így készült egyvelegek súlyos reakciókat váltanak ki, és sok esetben a fogyasztók az életükkel fizetnek az élményért. A januártól márciusig tartó időszakot tekintve 40 százalékkal nőtt a fentanil-tartalmú szerek miatt bekövetkező halálesetek száma.

A kiugró adat pedig megköveteli a fokozott állami beavatkozást.

Kalifornia kormányzója drasztikus lépésekkel kezdte felszámolni az életveszélyes szerek piacát. Az állami hatóságok együttműködése az illegális szerek árusítóinak elfogását helyezte előtérbe, a fogyasztók büntetése helyett. A koalíció és a megerősített rendőri jelenlét célja a drogpiacon jelenlévő kulcsfigurák azonosítása és likvidálása, ami erőteljes zavart okozna azillegális ellátási láncok folyamataiban. Ezáltal a megszokott színvonalra állhatna vissza a közbiztonság, és a város továbbra is megfelelő feltételeket nyújtana az itt működő világcégek és a San Franciscoban letelepedők számára.

Jogosan bízik a kormányzó a hatósági akciók sikerében, hiszen a múlt évben 594 százalékkal nőtt a fentanil-tartalmú szerek lefoglalása. Az állam 2022-es eredményei azonban azzal az egy milliárd dolláros befektetéssel jöhettek csak létre, amely kizárólag a kábítószer-krízis elhárítására irányult. A jelen helyzet drasztikus romlása pedig nagyobb ráfordításokat is követelhet a kaliforniai kasszából.

Az életveszélyes kábítószerek rabságában élőknek pedig számos civil szervezet ajánl segítséget. Jelen helyzetben a nem-kormányzati szervezetek munkájában elsődleges szerepet játszik az életek megmentése és az egészségügyi problémák visszaszorításaKulcsfontosságú a fentanil által okozott tüntetek enyhítésében a naloxon biztosítása a függők számára, amely képes meggátolni az opioidok szervezetre gyakorolt hatásait és megelőzni a szerek halálos végkimenetelét.

Ezenfelül a városszerte kitelepülő szervezetek garantálják, a fentanil-tesztek elérhetőségét, amely kulcsfontosságú megelőző szereppel bír. Valamint biztosítják a San Franciscoban eldobott, használt injekciók összegyűjtését, és steril eszközöket biztosítanak, ezzel is lecsökkentve a további fertőzések terjedését.

San Francisco példája is alátámasztja, hogy az éremnek mindig két oldala van. Hiszen a milliárdosok otthonának, ahol a hasonló méretű településekhez képest jelentősen kevesebb az erőszakos bűncselekmények száma, is szembe kell néznie a lakosságát pusztító szerekkel.

A jövőben, a fokozott állami beavatkozást követően, számítani lehet a fentanil-tartamú kábítószerek számának csökkenésére, valamint a közbiztonság és az életszínvonal visszaállítására.