Kábítószert csempésznek az italba - A szórakozóknak számolni kell ezzel

Elemzések2022. máj. 29.Haiman Éva

Bárkivel megtörténhet, hogy miután egy étteremben, bárban, kocsmában vagy szórakozóhelyen kábítószert csempésztek az italába, meglopják, megverik vagy megerőszakolják. Még ismert emberekkel is megtörtént ilyen. A partidrogok észrevétlenek, de vannak módszerek, amelyekkel elkerülhető az áldozattá válás.

Ma már nem kell ahhoz leitatni senkit, hogy kirabolják vagy fizikai, szexuális erőszakot kövessenek el rajta. Az italba kevert altató is a múlté,

napjainkban az elkövetők szinte kizárólag randidrogokat használnak áldozataik ártalmatlanítására. Azok nemcsak színtelenek, szagtalanok és íztelenek, így gyakorlatilag bármilyen ételbe, italba észrevétlenül becsempészhetők, de 48-72 óra alatt teljesen ki is ürülnek a szervezetből, semmilyen vizsgálat nem képes kimutatni a jelenlétüket.A partidrogok általában 15-30 percen belül ütnek, és a hatásuk órákon át tart. Ez hasonló a kábítószerekéhez:

az áldozat elveszíti a kontrollt a valóság felett, ezzel döntési képességét és szabadságát, feloldódnak a gátlásai, így pedig rendkívüli módon sebezhetővé válik, végül pedig általában nem is emlékszik semmire, tehát jó eséllyel megúszható a bűncselekmény.

Főleg, ha nincsenek egyértelmű jelei például a szexuális erőszaknak, akkor a bedrogozott ember még abban sem lehet biztos, hogy azt nem csak álmodta. 

Arra, hogy valakit bedrogoztak, több mindenből lehet következtetni, utólag is. Aki alig ivott, de a következő nap mégis nagyon bódult, másnapos, esetleg kifejezetten rosszul érzi magát,  emlékezetkiesése van, éberen is álmodik vagy hallucinációk gyötrik, akkor mielőbb orvoshoz kell fordulnia, és drogtesztet kérnie. 

Milyen szereket használnak?

A legelterjedtebb és legismertebb partidrog kétségkívül a GHB, közismert nevén a „gina”, vagy az „angyalpor”.  Kristályos formában kapható, így könnyen az italokhoz adható. A gyógyászatban érzéstelenítésre, álmatlanság, depresszió, narkolepszia és alkoholizmus kezelésére használják, de

a GHB alkohollal keverve jellemzően eufóriát, gátlástalanul fokozott érzékiséget idéz elő, vagyis ideális szexuális erőszak drog. Hatására, amely 3-6 órán át tart, a szívverés, a légzés lelassulhat, akár le is állhat, az áldozat kómába eshet. Könnyen és olcsón beszerezhető, a feketepiacon 3-5 euróba kerül adagja.

Szintén elterjedt randidrog

a rohypnol, ami eredetileg szintén gyógyszer, több helyen műtét előtti érzéstelenítésre használják. Pirula formában szerezhető be 1, 2, vagy 5 milligrammos dózisban. A rohypnolnak sincs íze, szaga, és bár manapság már – éppen, mert sok volt vele a szexuális visszaélés – az eredeti fehér helyett kék színű, színes koktélokba könnyen belekeverhető. Már az 1 mg-mos adag is 8-12 órára kiütheti az embert, nagy dózisban eszméletvesztést okozhat.

A ketamin-hidroklorid – Ica, pörgős Ica, szegények kokainja néven is ismert – folyékony formában kapható érzéstelenítő, nagyobb adagban hallucinációt okozó szer. Ennek a hatása tart a legrövidebb ideig, 1-2 órán át. Alkohollal keverve hányást, hasmenést okozhat, felviheti a pulzusszámot, a vérnyomást, és görcsrohamokat is előidézhet. Nagyobb dózisban a K-lyuknak nevezett, testen kívüli, halálközeli élményt okozza.  

Csempészhetnek még az italba ecstasyt, a lizergsav-dietilamidot (LSD) is, kiszámíthatlan következményeket okozva az émelygéstől a kómáig.

Hogyan lehet védekezni?

Van néhány módszer, amellyel elkerülhető az áldozattá válás.

  1. Kocsmában, szórakozóhelyen közvetlenül a csapostól kell kikérni az italt, és aki nem maga megy érte, az csak olyantól fogadja el, akit ismer.
  2. A kinyitott üveget, a poharat nem szabad őrizetlenül hagyni.
  3. Ha csak a gyanúja is felmerül annak, hogy drogot tettek az italába, szóljon annak, akivel érkezett, és azonnal távozzanak. (Ugyanez igaz fordítva is, tehát, ha a partner vagy a barátok közül valaki viselkedik furcsán, esetleg rosszul van.)
  4. Nem szabad italt elfogadni ismeretlentől.

Az elmúlt években több olyan eszközt is kifejlesztettek, amelyekhez nagy reményeket fűztek, mint olyan újításokhoz, amelyek kimutatják a legismertebb partidrogokat az italban. Ezek közül a lakmuszpapír-elven működő tesztek közül azonban jelenleg egy sincs forgalomban, valószínűleg azért, mert nem voltak 100 százalékig megbízhatóak, így viszont hamis biztonságérzetet adtak.

Közben sajnos egy más módszer is terjed, a mini fecskendővel beadott drog, amire Travis Scott rapper tavalyi tragikus klubkoncertjén is volt példa. A koncerten pánik tört ki, az emberek egymást taposták, és nyolcan életüket vesztették. Az egyik biztonsági őr az esetet követően elmondta: éppen megpróbált elfogni egy erőszakos fesztiválozót, de az valamit a nyakába szúrt. A biztonsági őr elvesztette az eszméletét, és csak azután tért magához, hogy a helyszínre érkezett mentők naloxone-t adtak be neki. Ezt a szert drogtúladagolásnál alkalmazzák, és a fesztiválon többeknél is használni kellett.

Hírességekkel is megtörtént

Mivel a randidrogokkal elkövetett erőszakokról nincs külön statisztika, nehéz megmondani, mennyire elterjedt ez a bűncselekményfajta. Az azonban beszédes, hogy

viszonylag sokakkal megtörténik, hogy alig ittak, mondjuk egy bulihelyen, mégsem emlékeznek az éjszaka minden részletére.Az is árulkodó lehet, hogy sok ismert ember is áldozattá vált már.

Liu Shaolin Sándor exbarátnője, Elise Christie háromszoros világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó az életrajzi könyvében vallott arról, hogy 19 éves korában egy ismeretlen férfi bedrogozta és megerőszakolta őt.

A tavalyi Magyarok Világszépe versenyen udvarhölgyé választott Vascsák Kitti ellen 17 éves korában követtek el ugyanúgy erőszakot.

„Álltam a bárpultnál, belekortyoltam az italba, utána nem volt se kép, se hang. Másnap anyukám mondta, hogy egy taxi hozott haza engem, ismeretlen emberekkel, a harisnyám pedig félbe volt vágva” – mesélte.Tavaly novemberben a 24 éves amerikai Instagram-modell, Christy Giles meghalt, barátnője pedig válságos állapotba került, miután egy bárban ismeretlen férfiak bedrogozták és elraboltá őket. A modell már élettelen testét másnap egy kórház járdájára dobták ki egy autóból, amelyből két órával később a barátnőjét is kitették egy kórház előtt, ő kómába esett.

Michaela Coel író-forgatókönyvíró egy 12 részes sorozatot készített saját esetéből: a londoni éjszakában egyszer drogot tettek az italába. Másnap úgy ébredt fel, hogy alig emlékszik valamire, de egy idő után összeállt benne a kép: megerőszakolták, de fogalma sincs, ki az elkövető. A széria Tönkretehetlek címen látható az HBO-n.