Többszáz internetes kábítószerkereskedőt tartoztattak le Amerikában

Hírek2023. máj. 3.Növekedés.hu

Több száz letartóztatás, csaknem egy tonna kábítószer és fegyverek lefoglalása az eredménye annak az összehangolt nemzetközi rendőrségi műveletnek, amelyről kedden számolt be az amerikai igazságügy-miniszter.

Merrick Garland Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a nemzetközi SpecTor műveletben összesen 288 embert tartóztattak le kilenc országban, lefoglaltak 850 kilogramm kábítószert, 53 millió dollárt készpénzben, illetve kriptovalutában, és 117 lőfegyvert.

A letartóztatások közül 153 az Egyesült Államokban történt - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy minden idők legkiterjedtebb nemzetközi internetes hatósági intézkedése történt amerikai vezetéssel, aminek elsődleges célja az internetes kábítószer-kereskedelem visszaszorítása volt.

Merrick Garland hangsúlyozta, hogy az interneten rejtetten működő illegális tevékenységek elleni küzdelemben sikereket érnek el, ugyanakkor elismerte, hogy az úgynevezett "dark web"-en zajló törvénytelen kereskedelmet nem sikerült kiiktatni.

A SpecTor műveletben, amelyben az amerikai hatóságok mellett többi között részt vett az Europol, felhasználták az elmúlt években lezárt, a "dark web"-en működő, internetes kereskedőoldalakon talált információkat. Ezek közé tartozik a különböző országokból működtetett Monopoly, a Hydra és Genesis online feketepiacok szervereinek tartalma.

Az elmúlt években több hasonló összehangolt nemzetközi műveletet hajtottak végre az Egyesült Államok részvételével. 2020-ban a DisrupTor során 179, majd 2021-ben a HunTor műveletben 150 embert vettek őrizetbe. Az interneten zajló törvénytelen tevékenységek utáni nyomozásban a hatóságok külön figyelmet fordítanak a kriptovaluták forgalmára, amelyek segítenek az illegális kereskedelem nyomára akadni.