Drónelhárító rendszerek és centiméter pontosságú permetező drónok a Puskás Arénában

Elemzések2021. szept. 28.Dajkó Ferenc Dániel

Különleges drónelhárító rendszereket, drón bemérő eszközt, úszó drónt, mezőgazdasági precíziós drónokat is láttunk a harmadik Drónkonferencián és Expón. A permetező drónok akár 292 liter vizet is megspórolhatnak hektáronként, és centiméteres pontossággal is képesek repülni. A drónok elleni rendszerekkel foglalkozó cégek már a drónokat földre kényszerítő kézifegyvert is gyártanak. Fotók a cikkben.

A drón felhasználás terjedése, hasonlóan a robotikához, vagy a mesterséges intelligenciához, egy új ipari forradalmat hozott el világszerte, így hazánkban is. Ezt igazolja, hogy az elmúlt időszakban számos olyan együttműködés jött létre, amely az állami, iparági és tudományos szereplők számára biztosít közös platformot a pilóta nélküli légi járművekkel (drónokkal) kapcsolatos szervezési, fejlesztési és gyártási feladatok hatékony ellátására – hangzott el a harmadik alkalommal megrendezett Drónkonferencián és Expón, a HungaroControl, a Digitális Jólét Program és a Magyarországi Drón Koalíció közös rendezvényén.

Számtalan célra használhatóak

A hazánkban tevékenykedő magyar és külföldi drónipari vállalkozások körében a különböző felhasználási formák közül domináns volt a mezőgazdaság és a katonai-védelmi szektor, de például barlangászatnál, vagy különböző kutató mentő tevékenységeknél is használják őket. Sőt, láthattunk olyan drónt is, ami merevszárnyú nagy hatótávolságú eszköz, különböző kamerákkal és szenzorokkal felszerelve, utóbbi például autópályák, vezetékek, vasúti hálózatok felügyeletére alkalmazható.

Egy merevszárnyas, kutató-mentő tevékenységre, térképészeti távérzékelésre, 3D modellezésre, kritikus infrastruktúrák vizsgálatára, és számos egyéb célra használható drón

Kevesebb víz, centiméteres pontosság

Az agráriumban a precíziós mezőgazdaság egyik fontos eszközei lehetnek a drónok – tudtuk meg. Ezek az eszközök felhasználhatók egyszerűen csak az ültetvények feltérképezésére, felmérésére is, de nagy potenciál rejlik a permetező drónokban is.

Egy permetező drón

Az egyik kiállító például amerikai drónokat ruház fel úgynevezett növényvédelmi képességgel. Ez az eszköz nagyteljesítményű villanymotorokkal és gyorsan tölthető lítiumion akkumlátorral bír, miközben extra könnyű karbonszálas elemekből épül fel és akár 20-30 kilogrammos hasznos terhet, például permetszert is képes szállítani. Egy töltéssel időjárástól függően 15–50 percet is képes a levegőben tölteni.

Ez a mezőgazdasági drón könnyű karbonszálas elemekből készült és gyorsan tölthető

Különlegessége, hogy egy centiméteres pontosságú GPS egység lehetővé teszi, hogy előre meghatározott útvonalon, teljesen automatikusan permetezze le a kijelölt területet, a különböző érzékelők segítségével pedig tökéletesen tudja tartani az irányt, a terepviszonyokat is figyelembe véve.

Egy ilyen eszköz akár centiméteres pontossággal tartja az irányt

Az agrárcélú drónok közt egy másik cég termékénél maga a permetezőrendszer volt rendhagyó. Ez esetben a szintén centiméteres pontosságú mezőgazdasági permetezőrendszer akár 6 hektárt is képes lekezelni óránként, és a permetezőrendszerben a cseppek méretét a célzott kórokozók szerint lehet állítani.

A drónos permetezésnek egyébként külön előnye, hogy alacsony a vízfelhasználása. Míg a hagyományos gépi permetezéssel 300 litert használnak el hektáronként, addig a drónok többségével csupán 50 litert, sőt az egyik kiállított precíziós permetező eszközzel akár 8 liter/hektáros vízfogyasztás is elérhető.

Ezzel a permetező eszközzel akár 8 literes hektáronkénti vízfogyasztás is elérhető

A mezőgazdaság egyik speciális ága a vadgazdálkodás terén is használhatóak a drónok. Vadállomány becslésére, vadkár megelőzésre, vadkár felmérésére, elterelő etetés szervezésére, terület ellenőrzésre, állat keresésére, sőt, hajtás szervezésére is alkalmasak a drónok.

Drónelhárító rendszerek is léteznek

A mezőgazdaság mellett a hadseregek is fontos felhasználói a drónoknak. Az expóra valódi harci drónokat nem hoztak, viszont több standnál is láthattunk a drónok elhárítására alkalmas eszközöket.

Az ilyen kiállító cégek egyike a DroneShield. Termékeik között szerepel egy gépjárműre szerelhető, hordozható drón detektáló és zavaró eszköz is. A termék előnye, hogy könnyen telepíthető, egyszerűen mozgatható, könnyű és olcsó.

A vállalatnak különleges drón ellenes kézifegyverei is vannak, amikkel például az ellenséges drónokat földre is tudják kényszeríteni.

Ezzel a kézifegyverrel földrekényszeríthetőek a drónok

A cég eszközei a drón érzékelése, és bemérése mellett, annak kezelőjét is képesek detektálni. Sőt blokkolni tudja a drónok irányítását.

A termékeiket többek közt professzionális felhasználásra például rendőrségek, hadseregek számára ajánlják.

Hasonló szegmensben tevékenykedik a német Rhode&Schwarz vállalat is. Ők azonban a professzionális rendőrségi-katonai felhasználók mellett kifejezetten civilek számára is készítenek eszközöket. Megrendelőik között szerepel például a müncheni Allianz Arena, vagy a német BMW, akik ipari kémkedés ellen védik magukat. A cég eszközei igen sokrétűek. Az egyszerűbbek csak detektálásra alkalmasak, jelzik, ha egy adott területen megjelenik egy drón. Vannak viszont olyan eszközeik is, amik magát a kezelőt is bemérik. Ezt például repülőterek használják szívesen. Sőt a kínálatukban drónokat zavaró rendszer is található.

A Rhode&Schwarz drónok bemérésére alkalmas eszköze

Úszó drónt is készítenek

A kiállítás egyik érdekessége egy úszó drón volt. Ez is alkalmas akár felderítő, kutató-mentő, de akár katonai célokra is.

A kiállítás egyik érdekessége volt ez az úszó drón

Összességében látható tehát, hogy a drónok sokrétűek és számtalan módon felhasználhatóak, a fentebb ismertetettek mellett természetesen egyéb területeken is.

Erős drónökoszisztémára van szükségünk

Az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitóbeszédében kiemelte, hogy Magyarország legalább regionális, de akár európai szinten is élenjáró szerepre tör a dróntechnológiai meghonosításában, hasznosításában:

Erős drónökoszisztémára van szükségünk, mert enélkül nem leszünk képesek kihasználni a pilóta nélküli légi járművekhez társuló magas innovációs tartalmat, rendkívüli társadalmi és gazdasági hozzáadott értéküket. Ezért is hoztuk létre a Magyarországi Drón Koalíciót, amely mintegy 100 tagszervezetének összehangolt munkájával, a drónstratégia elkészítésével hatékonyan serkentheti a hazai dróninnovációt

-fogalmazott.

Foglalkozni kell a drónokkal

Gál András Levente a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője kiemelte, hogy a hazai kormányzatnak fontos foglalkoznia a dróntechnológiával. Ennek érdekében jött létre a Magyarországi Drón Koalíció, aminek a legfontosabb feladata a Magyarországi Drón Stratégia elkésztése.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója kihangsúlyozta, hogy a jövőben ezen a téren kiemelten fontos a rugalmasság, a felhasználó orientáltság, de ezzel együtt a repülésbiztonságot és a személyi jogok védelmét is garantáló szolgáltatásokat is ki kell alakítani az ország komplex légi forgalmának menedzsmentjéhez.