Egy cikkben: az országokban milyen korlátozások várhatóak karácsonykor

Elemzések2020. dec. 21.Haiman Éva

Nem enyhül a koronavírus-péndémia: folyamatosan nő az új esetek száma, jelenleg is 21 milliónál is több az aktív fertőzött, miközben már eddig is több mint 76 millióan kapták el a vírust, és csaknem 1,7 millióan haltak meg a Covid-19-ben a világ 218 országában. A járványügyi szigorításokat ezért számos helyen fenntartják, vagy csak minimális enyhítés lesz karácsonykor is.

A statisztikák azt mutatják, hogy a koronavírus világjárvány az utóbbi két hétben sem csitult, sőt, az új esetek száma több mint 33 százalékkal, az aktuálisan fertőzötteké majdnem 40 százalékkal emelkedett, és sajnos ezzel együtt a haláleseteké is 9 százalékkal.

Az Egyesült Államokban már látszik a hálaadás napi rokonlátogatások hatása: 38 százalékkal több új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 14 napban, mint az azt megelőzőben, az aktuálisan fertőzötteké több mint 92 százalékkal (!) nőtt, és 11 százalékot is meghaladóan emelkedett a halálesetek száma.

Az európai kontinensen sem jobb a helyzet: összességében mintegy 63 százalékkal több fertőzöttet regisztráltak, 3,5 százalékkal több az aktív esetszám, és 15 százalékos a növekedés a haláleseteknél, és még előttünk állnak az ünnepek.

Az új esetek számát tekintve Európán belül lakosságarányosan az elmúlt hét napban a következő országokban volt a legrosszabb a helyzet: Szerbia, Montenegró, Horvátország, Luxemburg, Litvánia, Szlovénia, Magyarország és Svédország.

Korlátozások országonként

Mivel a járvány nincs tekintettel a naptárra, vagy arra, hogy ki hogyan szeretné ünnepelni a karácsonyt, a kormányok sok országban kénytelenek korlátozni a lakosság szabad mozgását.

Egyesült Királyság

Az Nagy-Britanniában egészen a közelmúltig úgy volt, hogy karácsonyra enyhítenek az általános szigoron, nem lesznek utazási korlátozások, és a családok, barátok akár közösen is ünnepelhetnek a „karácsonyi buborékban”, ahol legfeljebb három család, Skóciában pedig legfeljebb nyolc ember lehet együtt.

Miután azonban felbukkant egy új vírustörzs, amely ugyan a jelenlegi információk szerin nem halálosabb, de 70 százalékkal gyorsabban fertőz, mint az eddig ismert, a brit kormány szombaton a legmagasabb, 4-es szintű veszélyhelyzet hirdetett az ország nagy részén. Ez azt jelenti, hogy Londonban és Anglia délkeleti részén zárva kell tartaniuk a nem létfontosságú üzleteknek, kocsmáknak és éttermeknek, edzőtermeknek, fodrászatoknak és kulturális intézményeknek. A 4-es szintű készültség alatt álló régiókat a veszélyhelyzet idejére tilos elhagyni, a településeken belül teljes kijárási tilalom lép érvénybe, az emberek csak külső helyszíneken találkozhatnak, ezeken is legfeljebb kettő, külön háztartásban élő ember érintkezhet, így az enyhítés helyett

Anglia nagy részén idén nem lehet megtartani a karácsonyi összejöveteleket.

Olaszország

Olaszországban, ahol a koronavírus már tavasszal komoly kihívások elé állította az egészségügyet, most újabb negatív csúcsok dőlnek meg.

Az ünnepekre ezért ott is gyakorlatilag teljes zárlat lép életbe, az egész ország vörös zónává válik. Számos olasz régióban már most is részleges zárlat van érvényben, december 21. és január 6. között azonban utazási tilalom is életbe lép egyes megyék között. Az emberek karácsonykor és szilveszterkor újévkor sem hagyhatják el az otthonukat, kivéve munkavégzés céljából, vagy ha orvoshoz kell menniük. Este 10 és hajnali 5 között pedig kijárási tilalom is érvényben lesz, így a hagyományos éjféli miséket sem tartják meg.

Szilveszter éjszakáján reggel 7 óráig tilos a lakó-vagy tartózkodási hely elhagyása.

(Kivéve munkavégzés céljából, egészségügyi és egyéb halaszthatatlan okból.) December 4. és 2020. január 6. között zárva maradnak Olaszország síterepei. 

Svájc

Svájcban, ahol ilyenkor jellemzően már tombol a síszezon, a síterepeken most csak belföldi vendégeket fogadhatnak, de csak, ha használják a kontaktuskövető applikációt, és minden síterepnek védekezési koncepciót kellet kidolgoznia. A szövetségi tanács intézkedések sorozatát jelentette be karácsony előtt, hogy megfékezze fertőzések növekvő számát.

A vendéglátóhelyeknek be kell zárniuk, csak elvitelre és kiszállítással dolgozhatnak. Az üzletek nyitva maradhatnak, de korlátozzák az egyszerre bent tartózkodók számát.

A lakosságnak azt ajánlják, hogy maradjanak otthon és a társas érintkezést korlátozzák a minimumra, valamint mondjanak le a nem szükséges utazásokról és kirándulásokról.

Lengyelország

Lengyelországban a december 28. és 2021. január 17. közti időszakra „nemzeti karantént” hirdetett ki a kormány.

Az országban ugyan most csökken a fertőzöttek száma, de a helyzet még nem érett meg az enyhítésre, így a már korábban bevezetett korlátozások mellett néhány létfontos cikket árusító üzleten túl a bevásárlóközpontok összes üzlete bezár, a sportlétesítmények csak a hivatásos sportolók számára lesznek látogathatók és nem lesznek nyitva a sípályák sem.

Szilveszter éjszakáján este 7 és reggel 6 között kijárási tilalom lesz érvényben, az utcán tartózkodni csak egészségügyi vagy más sürgős okból, illetve munkavégzés céljából lehet.

Csehország

Csehországban október közepén-végén 15 ezer feletti napi új esetszámot is regisztráltak, azután normalizálódni látszott a helyzet, 5 ezer alá is ment az új fertőzöttek száma, de decemberben ismét növekedésnek indult.

Ezért december 9-én meghosszabbították az október 5. óta hatályban lévő szükségállapotot december 23-ig, de a járványügyi helyzet alakulásától függően ezt 2021. január közepéig is kitolhatják. A csehek nem mehetnek ki az utcára éjjel 11 és hajnali 5 között, az éttermek, bárok klubok működését felfüggesztették, az éttermek csak kiadó ablakokkal üzemelhetnek, a boltok és szolgáltatók működhetnek, azonban 15 négyzetméterenként csak egy ember lehet az üzletekben. A hivatalok hetente csak kétszer, 5-5 órára nyitnak ki. A hotelek csak üzleti ügyfeleket fogadhatnak, zárva vannak az uszodák, a konditermek, a színházak, a mozik, a múzeumok, a könyvtárak. A  sípályák kinyithatnak, de a hegyi szállodák nem fogadhatnak vendégeket.

Szlovákia

Szlovákiában az október közepén-végén tapasztalható megugrásnál is nagyobb több jelenleg az új fertőzött, ami ugyan még négyezernél is kevesebb esetet jelent, viszont a halálozások száma folyamatosan nő.

Északi szomszédunknál december 19. és 29. között kijárási tilalom lépett életbe (amit várhatóan meghosszabbítanak január 10-ig), ez hajnali 1 és 5 óra között van érvényben.

A természetben tartózkodni ott sportolni továbbra is lehet, és a szállások, illetve a sípályák is nyitva lehetnek, de komoly korlátozásokkal, például csak 72 óránál nem régebbi negatív tesztet felmutató vendégeket fogadhatnak. 

Románia

Nem jó a helyzet Romániában sem, jóllehet a járvány ott most lassabb ütemben terjed, mint novemberben. Itt is kijárási korlátozás van életben éjjel 11 és hajnali 5 óra között, az üzletek és a szolgáltatók csak reggel 5 és este 9 között tarthatnak nyitva.

A korlátozások december 14-től további 30 napig érvényben maradnak. Az ünnepre speciális intézkedéseket nem jelentettek be, de a hatóságok javasolják, hogy az emberek korlátozzák a családi a baráti összejöveteleket. A szállodák csak korlátozott kapacitással fogadhatnak vendégeket, ezt a helyi járványügyi adatok határozzák meg.

Ausztria

A környékbeli országok közül Ausztria enyhít karácsonykor, de csak átmenetileg Nyugati szomszédunknál november közepén volt a legrosszabb a járványhelyzet, akkor napi majdnem 10 ezer esetet jegyeztek fel, mostanra ez 2,5 ezer körüli mérséklődött.

Az ünnep időszakára ideiglenesen feloldják a kijárási tilalmat, ami egyébként most este 8 és reggel 6 között érvényes. Kinyithattak a boltok, az éttermeknek és bároknak azonban az ünnepi időszakban is zárva kell maradniuk, csak elvitelre árusíthatnak. A szállodák csak üzleti utazókat fogadhatnak, és bár december 24-től a sípályák üzemelhetnek, a síliftek csak fél kapacitással működhetnek. December 24-én kinyitnak az állatkertek, állatparkok és a botanikus kertek, de csupán két napra.

Karácsony után, december 26-ától azonban ismét átfogó zárlat lép életbe egész napos kijárási korlátozással és boltzárakkal, a fodrászok, kozmetikusok sem fogadhatnak vendégeket. A teljes zárlat január 18-áig tart, az általános nyitást tömeges szűrés előzi majd meg, aki pedig ennek nem veti alá magát, azoknak még egy héttel tovább, január 24-éig tart a karantén.

Németország

Németország is kénytelen volt komoly intézkedéseket hozni a karácsony előtti időszakban, miután az elmúlt hetekben ott is megnőtt a vírus okozta megbetegedések és halálozások száma. December 16-tól január 10-ig zárva tartanak az iskolák és a nem alapvető cikkeket árusító üzletek. Jelenleg legfeljebb két háztartás tagjai találkozhatnak, ez a 14 éven aluli gyermekeket nem számítva maximum öt főt jelent.

December 24-től 26-ig meg lehet hívni legfeljebb négy másik embert, de csak közeli hozzátartozókat. Szilveszterre és újév napjára azonban gyülekezési tilalmat vezetnek be az egész országban. 

Franciaország

Franciaországban karácsonyra enyhítik a november 28-án elrendelt utazási korlátozásokat, ugyanakkor továbbra is szigorú intézkedések vannak érvényben, mivel a fertőzések száma magasan stabilizálódott, majd újra emelkedésnek indult. Ott este 8 és reggel 6 között van országos kijárási tilalom, ezt oldják fel karácsonykor, de az év utolsó napján nem. A színházak és a mozik továbbra is zárva maradnak, akárcsak a bárok és az éttermek. Franciaország népszerű síközpontjait is bezárták, Emmanuel Macron miniszterelnök szerint januárban nyithatnak csak ki, ha kedvezőek lesznek erre a feltételek. 

Spanyolország

A spanyol kormány viszont enyhített:

a régiók közötti utazást engedélyezték, szenteste és karácsony napján, illetve szilveszterkor is lehet társasági összejöveteleket tartani, de azok létszáma 10 főben maximált, viszont ez a szám már gyermekekkel együtt értendő.

Az egyes régiókban azonban ennél szigorúbb intézkedéseket is életbe léptethetnek. A spanyol családok hagyományosan január 5-én felvonulással ünneplik a Három király ünnepét, de a kormány most azt javasolta, hogy ne rendezzenek ünnepségeket. Az intelem nem alaptalan: Spanyolországban a tavaszihoz hasonló számban regisztrálnak fertőzötteket, igaz, a halálozási arány jóval alacsonyabb az akkorinál.

Svédország

A külön utakon járó Svédországban a többi európai országgal összehasonlítva

most is viszonylag kevés kötelező és szankcionálható korlátozás vagy tiltás, a zárt térben tartott összejövetelekre vonatkozó jelenlegi nyolc fős korlát karácsony és újév alatt is érvényben marad.

Ez annak fényében különösen érdekes, hogy október második fele óta folyamatosan és megtorpanás nélkül emelkedik az új fertőzöttek száma, és a napi halálozás is a tavaszihoz hasonlóan magas, messze több, mint a környező országokban. XVI. Károly Gusztáv svéd király év végi nyilatkozatában egyenesen kudarcnak nevezte a svéd járványkezelési stratégiát, és Stefan Lofven miniszterelnök azt mondta, egyetért a király megjegyzéseivel.