Egyedülálló munkavállalók, családok, vállalkozások - mennyi félretett pénzre van szükség az egyes karrierszakaszokban?

Elemzések2022. okt. 24.Növekedés.hu

A felmérések szerint az amerikaiak kétharmada aggódik a recesszió miatt, így újra előtérbe került a megtakarítások fontossága. Pénzügyi szakértőket kérdeztek arról, hogy mennyi félretett pénzünknek kellene lennie váratlan helyzetekre, a különböző életszakaszokban.

A Bankrate felmérése szerint

az amerikaiak közel egyharmadának kevesebb mint három havi kiadásra elegendő megtakarítása van, és csaknem egynegyedüknek egyáltalán nincs vésztartaléka.

Hogy kinek mi a megfelelő összeg, amelyet érdemes megtakarítania, elég változó. A pénz „nagyon érzékeny téma" – ismerik el a pénzügyi tanácsadók.

Néhányan kényelmetlenül érzik magukat, ha sok pénzük van „az oldalvonalon". Mások eddig kevésbé takarékoskodtak, de most aggódnak a piac miatt, ez pedig arra ösztönzi őket, hogy lényegesen többet takarítsanak meg.

A témában a pénzügyi tanácsadók véleményét a CNBC összegezte.

Ha ketten keresnek: legalább három havi kiadásara elengedő pénz

Ha egy pár mindkét tagja dolgozik, akkor általában azt szokták ajánlani, hogy három-hat hónapra elegendő megtakarításuk legyen mindenképp. Még ha az egyik kereső fél el is veszíti a munkáját, ez az összeg segíthet a kiadásokkal lépést tartani.

Egyedülálló munkavállalók: hat vagy több hónapra elegendő megtakarítás

Ha csak egy kereső van egy háztartásban, akkor előnyös lehet, ha hat-kilenc hónapra elég félretett pénzük van.

A tanácsadók szerint

mind az egyedülálló keresők, mind a kétkeresős háztartások esetében előnyös, ha minimum félévre elég tartalékkal rendelkeznek, hogy több lehetőségük legyen egy esetleges elbocsátás esetén. A recesszió általában együtt jár a magasabb munkanélküliséggel, és ilyenkor az is bizonytalan, hogy milyen gyorsan lehet új állást találni.

Egyes pénzügyi szakértők azon a véleményen vannak, hogy 12-24 havi kiadásra elég megtakarítás a legideálisabb.

Vállalkozók: 1 évnyi üzleti költség

A gazdasági bizonytalanság miatt a szakértők azt javasolják a vállalkozóknak és a kisvállalkozások tulajdonosainak, hogy próbáljanak meg félretenni egy évre elegendő pénzt, amelyből fedezni tudnák a vállalkozásaikkal kapcsolatban felmerülő költségeket.

Ennek a tanácsnak a megfogadása jó néhány vállalkozótulajdonos ügyfelünket mentette meg attól, hogy a világjárvány miatt bezárjon

– mondta az egyik pénzügyi tanácsadó.