A megtakarítások több mint fele nincs védve az inflációtól

Elemzések2022. márc. 23.Harsányi Péter

A lakossági megtakarítások több mint fele nincsen védve az inflációval szemben az MNB adatai alapján. A pénzromlás üteme 2021 és 2022 során összességében elérheti a 15 százalékot. A lakossági megtakarítások 54 százaléka két év leforgása alatt bő egytizedével érhet kevesebbet. Fontos tehát, hogy a saját egyéni szintünkön is védekezzünk az inflációval szemben. Az inflációkövető lakossági állampapírok még a jelenlegi környezetben is reálhozamot biztosítanak.

Közel 40 ezermilliárd forintot tart a lakosság olyan megtakarítási formákban, melyek nem védenek az inflációval szemben.

Az összes lakossági megtakarítás 54 százaléka két év leforgása alatt több mint egytizedével érhet kevesebbet. Az infláció 2021 és 2022 során összességében ugyanis elérheti a 15 százalékot.

A lakosság továbbra is jelentős összegeket tart készpénzben és forintbetétben. A betétek lényegében kamatmentesek. Több mint 15 ezermilliárd forintnyi megtakarítás gyűlt össze az imént említett két kategóriában, melyek nem nyújtanak védelmet az inflációval szemben.

Emellett a fix hozamú értékpapírok, valamint a befektetési alapok, nyugdíjpénztárak és biztosítások fix része és az egyéb követelések, fix kamatozású hitelek hozamai sem emelkednek az inflációval együtt.

A fenti megtakarítási formáknak tehát van egy közös tulajdonságuk: nem védenek a megugró inflációval szemben.

Lakossági megtakarítások, 2021 III. negyedévében az infláció elleni védettség szempontjából, milliárd forint és százalékos részarány

Forrás: MNB

Mekkora infláció várható?

Az orosz-ukrán háború és az Oroszországgal szembeni szankciók következtében jelentős inflációs sokk éri Európát. Az előrejelzéseket óriási bizonytalanság övezi, de jó eséllyel 7,5-9,8 százalék között alakulhat a hazai fogyasztói árindex 2022 egészében az MNB várakozásai alapján. A kockázatok erősen felfelé mutatnak.

Tavaly a koronavírusból feléledő világgazdaság, a berobbanó kereslet találkozott egy viszonylag szűkebb kínálati oldallal és az ellátási láncok akadozásával. Emiatt 2021 során 5,1 százalékra gyorsult az árdinamika Magyarországon.

Két év alatt tehát megközelítőleg 15 százalékot tehet ki a pénzromlás üteme.

Ha valaki készpénzben, bankbetétben, vagy fix kamatozású befektetési termékben tartja a pénzét, az nincsen védve az egyre nagyobb méreteket öltő inflációval szemben.

Mi véd meg az inflációtól?

A kockázatmentes kategóriában az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) forintos sorozatai még a jelenlegi környezetben is reálhozamot biztosítanak.

A 3 és 5 éves PMÁP papírok az előző évi inflációt, illetve 0,75 és 1,5 százalékos kamatprémiumot fizetnek évente.

Így a Prémium Magyar Állampapírok tartásával infláció feletti hozam érhető el.

A kockázatos kategóriában a részvények, részvényindexek hosszú távon történő tartásával érhető el jellemzően a legmagasabb hozam. A részvények esetében az ajánlott befektetési időtáv azonban 5-10 év, mely időszak alatt akár jelentősebb veszteségek is keletkezhetnek. A részvényindexek ugyanis trendszerűen, kilengések mentén emelkednek.