Mi áll az erős magyar GDP növekedés mögött?

Elemzések2019. nov. 14.Harsányi Péter

Európai szinten is kimagasló dinamikával bővült a magyar gazdaság a harmadik negyedévben, amely továbbra is ellenállónak bizonyult a külső lassulással szemben. A növekedés fő motorjai a lakossági fogyasztás és a beruházások voltak. A kedvező GDP adatra ugyanakkor már lehetett számítani az elmúlt időszakban napvilágot látott rendkívül erős ipari termelési és kiskereskedelmi értékesítési számok alapján.

Magyarország bruttó hazai terméke 2019 harmadik negyedévében az előzetes adatok szerint 5,0, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Az idei harmadik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez mérten 1,1 százalékkal bővült a magyar gazdaság.

Lehetett rá számítani

Számos piaci szereplő felfelé módosította a növekedési előrejelzését az elmúlt időszakban napvilágot látott rendkívül erős ipari termelési és kiskereskedelmi értékesítési adatok tükrében.

Szeptemberben egész Európában a magyar ipar növekedett a leggyorsabban. Az ipari termelés bővülése a szezonálisan kiigazított adatok alapján 9 százalékos volt.

Ipari termelés (éves összevetés, százalék)

Forrás: Eurostat

A dinamikusan bővülő lakossági fogyasztásnak köszönhetően a kiskereskedelmi értékesítések volumene 5,8 százalékos ütemmel növekedett szeptemberben, amely szintén kimagasló európai viszonylatban.

Kiskereskedelmi értékesítések (éves összevetés, százalék)

Forrás: Eurostat

Mi lesz a növekedés forrása a jövőben?

  • Fogyasztás

A lendületes reálbér emelkedésnek, a 70 százalék feletti foglalkoztatottságnak, a nagyfokú fogyasztói bizalomnak, és a lakossági hitelezés felfutásának köszönhetően magas szinten stabilizálódhat a lakossági fogyasztás, amely a GDP növekedés egyik legfontosabb pillérét fogja képezni az elkövetkezendő években.

A fogyasztást másrészről nagyban serkenti a Babaváró Támogatás. A Bankszövetség adatai alapján a kereskedelmi bankok eddig 330 milliárd forint értékben folyósítottak Babaváró Hitelt mintegy 35 ezer családnak.

  • Beruházások

A nemzetgazdasági beruházások az MNB teljes előrejelzési horizontján, azaz 2021 végéig emelkednek.

A beruházások növekedéséhez idén mindhárom szektor pozitívan járul hozzá, ugyanakkor a jövő évtől a magánberuházások lassuló ütemű bővülése, míg a kormányzati beruházások mérséklődése várható.

A vállalati beruházások viszonylag erősek maradnak az elkövetkezendő években, amit nagyban támogatnak a jegybanki programok (Növekedési Hitelprogram Fix konstrukció, Növekedési Kötvényprogram), valamint a teljes vállalati és a kkv-szektor hitelállományának gyors növekedése.

Az ütemet azonban némileg visszafogja a külső környezet lassulása, és a megnövekedett nemzetközi politikai bizonytalanság, mely számos exportorientált vállalat esetében a beruházások elhalasztását teheti szükségessé.

A lakossági beruházásokat fűti a kormányzat családtámogató intézkedéscsomagja és az alacsony kamatkörnyezet, azonban az egyre magasabb bázis és az építőipari boom enyhülésével mérséklődhet a jelenlegi gyors beruházási dinamika.

Az állami, infrastrukturális beruházások tekintetében mérséklődés várható a jövő évtől, ami a uniós források csökkenésével van összhangban. Az uniós források effektív felhasználásában mellesleg 2019 volt a csúcsév.

Forrás: MNB

  • Nettó export

Az idei évben még kismértékben negatív módon járul hozzá a növekedéshez a nettó export, ami az erőteljesen bővülő behozatallal és a romló külső környezettel magyarázható.

A jövő évtől mérséklődő import dinamikával és az exportpiaci kapacitások fokozatos kiépülésével ellenben már pozitív mértékű lesz a nettó export hozzájárulása a GDP bővüléshez.

Termelési oldal

  • Szolgáltatások

A termelési oldalról közelítve, a növekedés egyik legfontosabb eleme a szolgáltatói szektor lesz, amelyen érződik a robosztus lakossági fogyasztás.

  • Ipar

Az ipari termelés kiugró mértékben növekedett szeptemberben, ami többek között annak köszönhető, hogy a járműgyártás kivitele 29 százalékkal ugrott meg éves alapon.

A magyar gyártósorok jellemzően költséghatékonyak, a vállalati működési környezet vonzó, miközben a Magyarországon gyártott modellek iránt nem esett vissza úgy a külföldi kereslet. Következésképpen egyelőre ellenálló a magyar ipar. Amennyiben viszont hosszabb távon nem kap momentumot Németország és az Eurózóna feldolgozóipara, abban az esetben a hazai ipar is lassulni kezdhet.

  • Építőipar

Az építőipar bődületes lendülete a negyedik negyedévtől alábbhagyhat a magasabb bázis, a lakás-áfa változás, és az egyre nehezebben megfizethető ingatlanárak következtében. Ezt alapvetően a rendelésállomány is alátámasztja. Az idei év egészében viszont még 30 százalék körüli lehet a növekedési ütem az építőiparban.

  • Mezőgazdaság

2019 első felében viszonylag kedvezőtlenül alakult az időjárás, miközben a tavalyi évnél kisebb volt a vetésterület. Ennek tükrében a mezőgazdaság hozzáadott értéke kismértékben negatív lehet az idei évben.

Mit vár az MNB?

A magyar GDP a jegybank várakozásai szerint idén, 2020-ban és 2021-ben 4,5, 3,3, és 3,3 százalékkal bővülhet. A potenciális GDP növekedési szint pedig nagyságrendileg 3,5 százalék közelében alakulhat.

A növekedési ütem későbbi enyhe mérséklődése leginkább a hazai gazdaságban uralkodó egyre nagyobb munkaerőhiánynak, a nagyfokú kapacitás kihasználtságnak, a magasabb bázisnak, és a globális gazdasági lassulásnak a következménye.

Az aktuális előrejelzések fényében az eurozónához viszonyított 2 százalékpontos növekedési többlet fennmarad a következő években, azonban a hosszú távú fenntartható növekedés szempontjából egyre nagyobb szerepe lesz a versenyképesség és a termelékenység javításának. Az erre vonatkozó javaslatcsomag az MNB 330 pontos versenyképességi programjában megtalálható.