Egyre kevesebb bort fogyasztunk - Jön fel a koktél és a pezsgő
ElemzésekA bor népszerűsége folyamatosan csökken más éppen közkedvelt alkohollal szemben, ám ha bort iszunk, magyart választunk. A néhány bejáratott név mellett az érthetően kommunikáló, a egyediségüket hangsúlyozó borászatoknak van esélye, hogy a leggyorsabban jussanak el a fogyasztókhoz.
A bor akkor eladható, ha érthetően beszélünk róla. Ekkor van esélyünk versenyezni a chilei, dél-afrikai, újvilági borokkal, mert az emberek csak szívesebben isznak hazait
mondta a növekedés.hu-nak Jásdi István, a Jásdi Pincészettől.
A közérthetőséget kereskedelmi szempontból könnyű definiálni: a fogyasztónak tetszik és hajlandó megvenni, teszi hozzá. „Ha az ember nem varázsszavakkal operál és nem szakmázik túl sokat, akkor jobbak a visszajelzések.” A szakember szerint szélesedik az a réteg, aki jobban érti a borokat. „Akik keresik az ilyen élményt, megtalálják”.
A gasztronómia fejlődésével a borértés is javult az elmúlt 10-15 évben, azonban a borfogyasztás hanyatlik – itthon és a nyugaton is.
A fiatalok kevesebb bort isznak, és a leginkább fizetőképes Y-generáció is inkább „szétteríti” alkoholra szánt forintjait kézműves sörök, ciderek és felkapott rövidek között.
A marketing ennek ellenére főként az eddigi „core” fogyasztóknak számító baby boomerek-et célozza, így nem csoda, hogy a fiatalabbak nem érzik magukénak a bort.
Ennél a generációnál nem jellemző a bor sznobizmus, a márkahűség sem – a kísérletezés viszont igen. „A fiatalok körében egyre „cikibb” a bor, nem érdekli őket a sok magyarázat sem”, mondta lapunknak Nyúlné Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet főborásza. Számukra a presztízsnél fontosabb az élmény, s eleve kevesebbet költenek luxusra.
Jóval fontosabb, hogy egy márkának/terméknek valódi identitása legyen, melyek saját értékrendjüket tükrözik, beleértve a környezetvédelmet és társadalmi felelősségvállalást.
A jól bejáratott nevekkel azonban nehezen versenyeznek a kisebb pincészetek, melyik a fenti értékekkel összhangban készítenek bort. Kevesebb csatornán keresztül érhetőek el, kisebb tételben, ami cserébe magasabb árat jelent. A kézműves sörökkel való versenyben, különösen nyáron, éppen ezért folyamatosan teret veszít a bor.
A magyar bor elsősorban a konkurens helyettesítő termékekkel versenyez. Szerencsére borfogyasztó és termelő ország vagyunk és szívesen isszuk saját borunkat, a magyar bornak van presztízse a hazai fogyasztók körében
magyarázza Vancsik Ivett, a Vince Magazin főszerkesztője.
A nemzetközi termékek megjelenése a polcokon pedig egészséges versenyre ösztönöz. Ez minőségi fejlődést is hoz magával
mondja.
Példaként a PetNa (Petit e Naturelle)– természetes eljárással készülő pezsgőt említi, amit néhány éve alig ismertek, mára azonban hipster-forradalom övezi, mondja, ami különösen jót tesz a kis palackszámmal dolgozó pincészeteknek, amelyek szívesen kísérleteznek.
Mindenkit arra buzdítok, hogy saját komfortzónájából kilépve kóstoljon, mert különleges élményben lehet része.
A közérthetőség nemcsak a kóstoltatásnál elvárás, hanem a borszakirodalomban is. „Magazinjainkban fogyasztóbarát megközelítést alkalmazunk. A borleírásainkat szakmai precizitás jellemzi, míg cikkeinkben egyensúlyra törekszünk: egyszerre szólunk a borértőkhöz, borkedvelőkhöz, akár a szakmához”, mondja. Ugyanakkor egy laikust sem szeretnénk elrettenteni, hogy olyan szavakat használunk, vagy olyan technológiákról írunk, amely túlságosan komplex, teszi hozzá.
Az emberi agy a vizuális információt sokkal gyorsabban dolgozza fel, mint a szövegeset. Talán ez is ösztönözte a Hilltop borászatot, amikor nyáron újragondolta borcímkéit.
A neszmélyi borászat minden palackon egyedi aromatérképekkel ábrázolja azt, hogy az adott tételre milyen ízek és aromák jellemzők, például gyümölcsös fehérbor, ásványos, parfümös, növényes stb.
Így a nem szakértők borfogyasztók is könnyebben eligazodnak, és kiválaszthatják, mi illik legjobban az ízlésükhöz.