Egyre többet és többet fogyasztunk

Elemzések2022. jan. 17.HP

Az MNB becslései alapján a tartósan megemelkedett jövedelem több mint 80 százalékát elfogyasztja a lakosság. A háztartások fogyasztása olyannyira erős lehet az idei évben, hogy a várhatóan 5 százalékos GDP növekedés felét adhatja.

Számos intézkedéssel segíti az állam a lakosság pénzügyi helyzetének megerősödését a koronavírus után. A nyugdíjasok 5 százalékos nyugdíjemelése, a 13. havi nyugdíj, a 25 év alattiak szja mentessége, a minimálbér és a garantált bérminimum 20 százalékos megemelése és az ágazati bérrendezések egyaránt támogatják a fogyasztást.

Az MNB becslései alapján a lakosság a jövedelmének 81 százalékát fogyasztja el, 10 százalékát takarítja meg, illetve 9 százalékát költi beruházásokra. A beruházások döntően új-ingatlan vásárlást vagy felújítást takarnak.

A gyermeket nevelők személyi jövedelemadó visszatérítése egyszeri juttatásként van jelen, miután a gazdasági növekedés 2021 egészében bőven meghaladja az 5,5 százalékot.

Ennek az egyszeri támogatásnak közel kétharmadát fogyaszthatják el a háztartások az állami becslések alapján.

Megugró fogyasztás

A gyors gazdasági újraindulásnak köszönhetően történelmi csúcsra emelkedett a foglalkoztatottság, több, mint 4,7 millióan dolgoznak hazánkban. A munkaerőpiac helyreállását az is jól jelzi, hogy a hetente átlagosan ledolgozott óraszám visszaemelkedett 35 óra felé, avagy a koronavírus előtti szintekre. Emellett számos ágazatban munkaerőhiány alakul ki.

Ehhez párosul 2021 és 2022 során 8 és 10 százalék feletti átlagbéremelkedési ütem. Az idén ráadásul a kockázatok erősen felfelé mutatnak. A bérek akár 10 százaléknál is gyorsabban növekedhetnek.

Az állami támogató intézkedések és az egészséges munkaerőpiaci folyamatok hatására 2022 során akár 6 százalékkal is bővülhet a lakossági fogyasztás.

Az idei várhatóan 5 százalékos GDP növekedés felét a háztartások fogyasztásának bővülése adhatja a jegybank előrejelzései szerint.

Forrás: MNB

Támogató lépések

A 25 év alattiak szja mentessége 280 ezer dolgozó fiatalt érint és évente fejenként félmillió forint többletbevételt jelent. A lépés 140 milliárd forintot hagyhat évente a fiatalok zsebében, amely jelentős segítség az életkezdéshez.

Minimálbér

Idén január 1-től 20 százalékkal megemelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum. Előbbi 200 ezer forintra, utóbbi 260 ezer forintra emelkedik.

A legkisebb bér megemelése az átlagbért és az egyes családi juttatásokat is felfelé tolja. A gyed maximális összege így eléri a bruttó 280 ezer forintot, míg a gyermekek otthongondozási díja, avagy a gyod nettó 180 ezer forint lesz.

Az MNB becslései alapján 2022-ben a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelésének következtében 325 milliárd forint nettó többletjövedelem keletkezik a lakosságnál.

Ágazati béremelések

Mindeközben jelentős ágazati béremelésekről is döntött a kormány. 10 százalékos fizetésemelést kapnak a tanárok, az óvónők és a rendvédelmi szerveknél dolgozók, valamint január elsejétől 20 százalékos béremelésben részesülnek a kultúra területen munkát vállalók. Ezenfelül az ápolók bére a mostanihoz képest 21 százalékkal magasabb lesz.

Adóvisszatérítés

Nagy horderejű intézkedésként meg kell még említeni a gyermeket nevelők személyi jövedelemadó visszatérítését.

Az intézkedés 1,9 millió szülőt érint és mintegy 600 milliárdot hagy a családoknál. Két átlagos fizetéssel rendelkező szülő 1,6 millió forintot kaphat vissza az államtól 2022 elején.

Nyugdíjak

A nyugdíjasok az év eleje magasságában 13. havi nyugdíjat kapnak, illetve tavaly ősszel 80 ezer forintos nyugdíjprémiumban részesültek. A nyugdíjak emellett az év elejétől 5 százalékkal emelkednek, aminek köszönhetően megőrizhető a nyugdíjak reálértéke. A lépések határozottan növelik a nyugdíjasok vásárlóerejét.

Hitelmoratórium

A célzottan meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumban a lakossági hitelállomány 5 százaléka, illetve a vállalati hitelállomány 2 százaléka vesz részt.

A hiteltörlesztési moratórium 2022 közepéig tart, mely szintén bővíti az érintettek elkölthető jövedelmét.

A moratórium másfelől akkor ér véget, amikor már több ágazatban is jelentős munkaerőhiány lesz. Így ha valaki el akar helyezkedni az el fog tudni, azaz nem jelenthet rendszerszinten gondot a havi törlesztőrészletek fizetése.

Kamatstop

A 2022 közepéig érvényes lakossági kamatstop 474 ezer jelzáloghitel-szerződést érint, melynek teljes hitelállománya mintegy 2000 milliárd forintot tesz ki. Az érintett hitelszerződések jellemzően éven belüli változó kamatozásúak, de van köztük 5 éves fix kamatperiódusú konstrukció is.

A lépésnek köszönhetően havi 11 ezer forintot takaríthatnak meg átlagosan az érintettek.

Energiaárak

Magyarországon a szabályozott lakossági gázárak megvédik a családokat a nemzetközi gázárak drasztikus emelkedésével szemben.

A holland tőzsdén jegyzett gázárak 2021 negyedik negyedévében több mint nyolcszor magasabbak voltak a 2021 áprilisi szinteknél. Azóta történt némi visszarendeződés, de továbbra is jelentős a drágulás.

A lakosság elkölthető jövedelmét tehát érdemben növeli a rezsicsökkentés politikája.

Hasonlóképpen, a 480 forintos benzinár- és gázolajár-sapka több elkölthető jövedelmet hagy az emberek zsebében. Az intézkedés február 15-ig tart a jelenlegi információk alapján.

Élelmiszerárstop

A napokban bejelentett élelmiszerár-stop 6 alapvető élelmiszer árát szabályozza. A lépés már február elejétől könnyebbséget jelent, azonban igazi előnye, hogy megvédi a lakosságot az esetleges további áremelkedéssel szemben.