Elérhető-e az 5,5 százalékos GDP növekedés az idén?

Elemzések2021. jún. 11.Harsányi Péter

Ha sikerül elérni Magyarországon az 5,5 százalékos GDP bővülést az idei évben, akkor az állam Orbán Viktor javaslatára visszatéríti a gyermeket nevelő családoknak az idén befizetett jövedelemadót. De mekkora növekedési potenciál van most a magyar gazdaságban és mi fűti a kilábalást? Erről kérdeztük a Takarékbank, az Erste Bank és az ING Bank vezető elemzőit.

A megkérdezett elemzők szerint borítékolható, hogy a magyar gazdaság gyorsabban fog nőni 5,5 százaléknál az idei év egészében. A bankok jellemzően 7 százalék feletti növekedést várnak, de még pesszimista esetben is meghaladhatja a 6 százalékot a GDP bővülés mértéke.

Kedvező esetben már a második negyedévben elérjük a járvány előtti teljesítményt és a magyar gazdaság 2021 során akár 8 százalékkal is bővülhet.

A növekedést támogatja a gazdaságra rázúduló elhalasztott kereslet, a hitelezési és beruházási boom, valamint az év második felétől elérhető uniós pénzek.

Takarékbank

A Takarékbank vezető elemzője szerint a magyar gazdaság 7,7 százalékkal növekedhet az idei évben, azaz messze felülteljesíthetjük az 5,5 százalékos értéket, mely szint felett az állam visszatéríti a gyermeket nevelő családoknak az idén befizetett jövedelemadót.

Suppan Gergely rámutatott, az ipar és az építőipar lendületesen bővülhet, amit érdemben támogat az alacsony egy évvel ezelőtti bázis. Az autóipari termelést segítik a kiépült új kapacitások is. A globális chiphiány miatt átmenetileg mérséklődő termelést pedig az elkövetkezendő hónapokban plusz műszakokkal pótolhatják az autógyártók.

Az építőipari teljesítményt fűti a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa visszaállítása, az otthonfelújítási támogatás, számos infrastrukturális és ipari beruházás, illetve gyárépítés.

Az átfogó digitalizációs törekvéseknek köszönhetően tekintélyes bővülés figyelhető meg az információ, kommunikáció ágazatban is.

Az újranyitás következtében idehaza és külföldön is rázúdulhat a gazdaságra, illetőleg a szolgáltató szektorra a járványidőszak alatt felgyülemlett elhalasztott kereslet. Emellett jelentős beruházási boom várható, soha nem látott mértékű működőtőke áramlik Magyarországra. Az év második felében ráadásul hozzáférhetők lesznek az EU-s pénzek és alapok. Suppan szerint most jön még csak az igazi felpattanás.

A második negyedévben a bázishatás miatt eddig még soha nem látott növekedés lesz Magyarországon, melynek mértéke éves alapon elérheti a 17 százalékot.

Ha minden jól megy, akkor már a második negyedévben elérjük a járvány előtti gazdasági teljesítményt.

Suppan Gergely szerint még a legpesszimistább esetben is 6 százalék felett lehet az idei egész éves GDP bővülési ütem. Optimista esetben pedig akár még a 8 százalékos növekedést is megkarcolhatja a magyar gazdaság.

Erste Bank

A vártnál lényegesen jobb első negyedéves GDP adatok közzététele után felfelé korrigálta Nyeste Orsolya az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését.

Az Erste Bank vezető elemzőjének várakozásai szerint a GDP növekedése az idén 7 százalékot is elérheti éves szinten.

A várható magas növekedésben szerepe lesz a tavalyi alacsony bázisadatoknak, ám emellett a gazdaság helyreállási képessége is gyorsabbnak tűnik az előzetesen vártnál.

A növekedés egyik fő hajtóereje jelenleg az ipari export, melynek pozitív teljesítményéhez a második negyedévtől fokozatosan felzárkózhat a háztartások fogyasztása is, párhuzamosan a korlátozó intézkedések egyre szélesebb körű feloldásával.

Mindemellett az első negyedévben még visszafogottabban teljesítő beruházások is élénkülhetnek a második negyedévtől – fejtette ki Nyeste Orsolya.

ING Bank

Az ING Bank vezető elemzője alapesetben 7,4 százalékos gazdasági növekedést vár az idei év egészében. Optimista esetben 8 százalékra, pesszimista esetben 6,3 százalékra módosulhatnak a számok.

Virovácz Péter szerint ahhoz, hogy ne teljesüljön az 5,5 százalékos kritérium, a második félévben recesszióba kellene süllyednie a magyar gazdaságnak.

Gyakorlatilag ugyanolyan gazdasági aktivitást visszafogó intézkedéssorozatokat kellene látni az év második felében, mint a koronavírus kitörésekor. Erre azonban csekély az esély Virovácz Péter szerint.

A növekedés az idei év fennmaradó részévben fogyasztásvezérelt lesz. A jelentős mennyiségű elhalasztott fogyasztás elsősorban a szolgáltatásokon keresztül csapódhat le.

Emellett a beruházások is számottevően élénkülhetnek. Az év második felében megérkeznek az uniós pénzek, illetőleg komoly hitelboom várható, ami szintén lökést ad a beruházásoknak – mondta el az ING Bank vezető elemzője.

Emellé zárkózhat fel az exportteljesítményünk, ha és amennyiben nem súlyosbodnak a globális ellátási zavarok. Fontos azonban látni, hogy döntően a belső tényezők hajtják a növekedést, az export csak extraként jelentkezik – tette hozzá Virovácz.