Emberek a ferihegyi leszállópályán – Most már több éves hagyománya van

Elemzések2023. júl. 30.D.J.

A jótékonysági futóversenyét idén 11-dik alkalommal rendezi meg a Budapest Airport.

Ebben az évben szeptember másodikán kerül sor a Runway Run-ra. A sportolók az ősz első szombatján a budapesti repülőtér lezárt 1-es futópályáján mérhetik össze a tudásukat. A nevezési díjak száz százaléka jótékony célokra fog menni. Az összeget a sérült és fogyatékkal élő emberek sportolását segítő SUHANJ! Alapítvány, valamint egy beteg gyermekek gyógyulását segítő alapítvány támogatására fogják fordítani.

A növekedés.hu-nak a Budapest Airportnál elmondták:

2013-ban rendeztük meg az első Runway Runt. Akkor már évek óta szerettünk volna egy különleges futóversenyt hozni a repülőtérre. Az első alkalommal 250 futó vágott neki a különleges félmaraton váltófutásnak.

Hasonló eseményt nem csak Budapesten tartanak. A kontinensen az egyik nagyszabású repülőtéri futóverseny a hamburgi International Airport Race, de a londoni Heathrow-n is rendeztek maratonfutást,

valamint a dubrovniki, a linzi és a gdanski repülőtér is rendezett már futóversenyt a futópályán.

A Budapest Airportnál elmondták: a Runway Run évről évre népszerűbb, ami nem is csoda, hiszen a repülőtér világa sokakat vonz, és szerencsére a példa azt mutatja, hogy a jótékonykodásra is egyre nagyobb hajlandóság mutatkozik nemcsak a vállalatok, hanem a civilek részéről is.

A COVID alatt 2020-ban is lehetőségük volt megrendezni a versenyt – persze az akkor érvényes korlátozások és egészségvédelmi intézkedések betartása mellett –,

és akkor is nagy érdeklődésre tartott számot, igaz, az említett korlátozások miatt 600 fő vett részt a versenyen.

Tavaly a jubileum alkalmából, a verseny történetében először a naplementében rajtoltak el a versenyzők. A pozitív visszajelzések miatt idén is a késő délutáni órákban vághatnak neki a távnak a résztvevők.

A versenynek köszönhetően az évek során a repülőtéri közösséggel összefogva több szervezetet is támogattak, összesen több mint 90 millió forint értékben. Ebből a SUHANJ! Alapítvány például

az elmúlt nyolc évben 47 millió forintot fordíthatott a sérült sportolók támogatására, csak a Runway Run bevételeiből.

A kategóriákat is folyamatosan alakítjuk, az a célunk, hogy a sportolók, sportolni vágyók lehető legszélesebb skálájának teret adjunk. Felnőtt (női és férfi) és gyermek mezőnyök mellett idén Öröm Futás címen indítunk új kategóriát, amelyben 14 éves vagy annál fiatalabb gyerekek önállóan, vagy szülők kíséretében állhatnak rajthoz. 2023-ban először a gyerekek három korcsoportban versenyezhetnek egymással, egy- vagy kétkilométeres távon.

A helyszín befogadóképességéből és a biztonsági előírásokból adódóan a verseny meghívásos alapon működik, de érzékelik az évről évre növekvő igényt, ezért idén még szélesebb körben nyitják meg a nevezési lehetőséget. Évek óta 1000 fő körül mozog a résztvevők száma, volt, hogy az 1100-at is elérte – idén is hasonló sikerre számítanak.

A futópályáján megrendezett versenyen a SUHANJ! Alapítvány sportolói is részt vesznek, és korlátozott számban civil sportolók is nevezhetnek. Utóbbira idén azonban – a korábbiaktól eltérően – nem csak nyereményjáték útján, hanem jelentkezési sorrendben is lesz lehetősége minden érdeklődőnek,

a Budapest Airport online felületein meghirdetett felhívás alapján, ahol 100 fő számára biztosítanak lehetőséget a versenyre történő regisztrációra.

Fontos tudni azonban, hogy a regisztrációs lehetőség nem jelent egyet az ingyenes nevezéssel, hiszen a verseny célja továbbra is a kiválasztott nemes célok támogatása, és amikor adományról van szó, minden segítség számít.