Több pláza még emelt is a boltok bérleti díján

Elemzések2022. ápr. 28.HP

A bérleti díjak stabilak maradtak a kiskereskedelmi szektorban az MNB kereskedelmi ingatlanpiaci kiadványa alapján. Az elsődleges plázák és bevásárlóutcák esetén enyhe növekedés is történt. A lakásépítési költségek tavaly közel 16 százalékkal nőttek elsősorban a magas importhányad miatt.

Nagy Tamás, az MNB igazgatója rámutatott a jegybank sajtótájékoztatóján, hogy tavaly a magyar GDP 7,1 százalékkal nőtt, hazánk a kilábalási EU rangsor felső harmadában helyezkedett el. A várakozásoknál is magasabb GDP növekedéshez elsősorban a piaci szolgáltatások járultak hozzá.

A kereskedelmi ingatlanpiac szempontjából meghatározó ágazatok többségében bővült a hozzáadott érték 2021 második felében.

A gazdasági növekedés 2022 elején is folytatódott. Márciusig 8,7 százalékig gyorsulhatott a növekedés.

Előretekintve, azonban az emelkedő nyersanyag- és energiaárak, valamint az ellátási láncok fokozódó nehézségei kockázatot jelentenek egyes ágazatok teljesítményére.  A kereskedelmi ingatlanpiac keresleti és kínálati oldalán is bizonytalanságot okoz az orosz-ukrán háború, illetve a kölcsönös szankciók.

Építési költségek

2021-ben hazánkban volt a legmagasabb az építési költségek növekedési üteme az EU-ban. Ehhez a felhasznált építőanyagok magas, 60 százalékhoz közeli importaránya is hozzájárult.

A lakásépítési költségek éves változása 2021-ben az EU országaiban és az építőipari termelés importtartalma 2018-ban

Forrás: MNB

Kihasználatlanság

Az otthoni munka tartós hatása látható az irodakeresleten. Az otthoni munkával kapcsolatos stratégia kialakítása a legtöbb vállalatnál még folyamatban van.

2021-ben az átadások elmaradtak, éves szinten a kihasználatlansági ráta jellemzően stagnált.

Az elmúlt negyedévekben látott keresleti szintek és a várt átadási volumenek mellett ugyanakkor a kihasználatlanásgi ráta emelkedése várható.

Tavaly a közép-kelet-európai régió legtöbb fővárosának irodapiacát emelkedő kihasználatlansági ráta jellemezte.

Fejlesztési aktivitás és kihasználatlansági ráta a régiós fővárosok irodapiacain

Forrás: MNB

2021 végén jellemzően a meglévő modern irodaállomány 5-10 százalékának megfelelő irodaterület építése volt folyamatban a régiós fővárosokban. Ez alól Budapest volt kivétel, ahol ez a szám 14 százalékot tett ki.

Ipar-logisztika

Az elmúlt időszak nyertese az ipari-logisztikai szegmens volt, melyet erős kereslet jellemzett. Bár az erős kereslet fenntarthatósága bizonytalan.

Nagy volumenben új fejlesztések valósultak meg, azonban sok esetben előbérlet nélkül. Ez rövid-középtávon a bérleti díjak korrekcióját eredményezheti.

Kiskereskedelemi bérleti díjak

A bérleti díjak stabilak maradtak a kiskereskedelmi szektorban. Az elsődleges plázák és bevásárlóutcák esetén enyhe növekedés is történt.

A budapesti elsődleges bevásárlóközpontok kihasználatlansági rátája a 2020 végi 4 százalékról 6,5 százalékra emelkedett.

Turizmus

2022 elején a repülőjáratok száma globálisan megközelítette a 2019-2020 eleji szinteket. Az orosz-ukrán háború ugyanakkor rontja a régió turisztikai kilátásait.

A szállodák vendégforgalma emelkedett, de a válság előtti szinthez képest még mindig jelentős a visszaesés. 2022-re ráadásul közel 2500 szállodai szoba átadása várható hazánkban, ami a 2019 végi kapacitás 4 százaléka.

Ingatlanpiaci szereplők

Az MNB egyeztetett az ingatlanpiaci szereplőkkel. A fontosabb megállapítások az alábbi táblázat tartalmazza.

Forrás: MNB

Befektetések

A 2020-as megtorpanást követően ismét csökkenő hozamok láthatók a közép-kelet-európai régió legtöbb országában.

Befektetési forgalom és prime irodapiaci hozamok a régióban

Forrás: MNB

Moratórium

A moratóriumban való részvétel minimális. A teljes kereskedelmi hitelportfóliónak már csak 3 százaléka vesz részt a szűkített moratóriumban.

Logisztikai projekthitel már nem vett részt a célzottan hosszabbított moratóriumban. A leginkább érzékeny szállodai szegmens viszont még 10 százalékos aránnyal vett részt a meghosszabbított moratóriumban.