Ezeken a területeken kell még növelni a versenyképességet

Elemzések2022. márc. 3.HP

Az MNB 330 versenyképességi pontjainak megvalósulása egy év alatt 34 százalékról 42 százalékra nőtt. Az elmúlt évben a kutatás-fejlesztés és innováció, illetve a munkaerőpiac és az állami hatékonyság terén történt a legnagyobb előrehaladás az MNB kiadványa alapján. Az előrelépés ellenére több területen van még jelentős tér a további fejlődésre. Erre jó példa a háztartási megtakarítások aktivizálása, a területi felzárkózás vagy a tudásalapú társadalom létrehozása.

Az MNB a Versenyképességi Tükör című kiadványáról online sajtótájékoztatót tartott. A Versenyképességi Tükör azt méri, hogy milyen ütemben valósul meg az MNB 330 pontos versenyképességi programja.

Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója rámutatott, a Versenyképességi tükör prioritással súlyozott megvalósulása egy év alatt 34 százalékról 42 százalékra nőtt.

Az MNB által 2019. februárjában tett 330 javaslat háromnegyedénél, 253 javaslat esetében megkezdődött a megvalósulás. A fenntartható felzárkózási pálya eléréséhez azonban a többi javaslat megvalósulása szükséges.

Az elmúlt évben a kutatás-fejlesztés és innováció, illetve a munkaerőpiac és az állami hatékonyság terén történt a legnagyobb előrehaladás.

Emellett több intézkedés született, melyek a kiemelten fontos zöld és digitális átállást segítették.

Az MNB 330 versenyképességi javaslata megvalósulásának összesített, prioritással súlyozott mértéke témakörönként, százalék


Forrás: MNB

Prioritások

Baksay Gergely kifejtette, kedvező, hogy a legfontosabb javaslatok esetében a legmagasabb a megvalósulás szintje.

A versenyképességi javaslatok megvalósulása a javaslatok prioritása szerint

Forrás: MNB

Területek

Valamennyi területen történt kisebb vagy nagyobb előrelépés az elmúlt egy évben a vizsgált 12 terület közül – mondta el Baksay Gergely. Hét olyan javaslat is volt az elmúlt egy évben, aminek a megvalósulása teljessé vált.

A versenyképességi javaslatok státuszváltozása témakörönként (darab változás az egy évvel korábbi helyzethez képest)

Forrás: MNB

Az egyedi intézkedések mellett 10 meghatározó program érintette a javaslatok megvalósulását.

Forrás: MNB

Munkaerőpiac

A munkaerőpiacon folytatódik az adócsökkentés. Az MNB több fontos javaslata is megvalósulóban.

Forrás: MNB

Állami versenyképesség és hatékonyság

Baksay Gergyel elmondása alapján a digitalizációs és zöld fejlesztések egyre hangsúlyosabbá válnak.

Forrás: MNB

Innovatív kkv-k

A kkv-szektor versenyképességét több intézkedés is támogatja. Fontos cél, hogy a nagyvállalatok és a kisebb vállalkozások közötti termelékenységi különbség csökkenjen.

Forrás: MNB

Finanszírozás

Az MNB aktív szerepet vállal a pénzügyi rendszer fejlesztésében, ahol cél a hatékonyság növelése. Ennek az egyik legfontosabb ezköze a bankrendszer digitalizációjának javítása.

Forrás: MNB

Demográfia

A legfontosabb nemzetstratégiai cél a népességcsökkenés megállítása. Ennek érdekében a családtámogatási rendszer tovább bővül.

Forrás: MNB

Egészség

Jelentős béremelések valósultak meg az egészségügyben, amivel párhuzamosan több fontos strukturális reformintézkedést is végrehajtott az állam.


Forrás: MNB

Tudás

Fontos cél a munkaerő és a vállalkozói réteg képzése. Ennek fényében az oktatási rendszer több szintjén is fontos előrelépés történt.

Forrás: MNB

Mozgástér

Az előrelépés ellenére több területen jelentős tér van a további fejlődésre. Erre jó példa a háztartási megtakarítások aktivizálása, a területi felzárkózás vagy a tudásalapú társadalom létrehozása.

A versenyképességi javaslatok megvalósulásának megoszlása témakörönként, százalék


Forrás: MNB