Fellendítette a horvát turizmust a Trónok harca

Elemzések2019. ápr. 27.Berszán Fanni

A Trónok harcának főbb epizódjait Dubrovnikban vették fel, és a sorozat bemutatása után egy csapásra 40 százalékkal nőtt a Dubrovnikba látogató turisták száma. Azóta is évi 25 százalékos a növekedés.

A filmek és a filmsorozatok nemcsak a mindennapok szerves részei, a turizmusban betöltött szerepük is egyre meghatározóbb. Egy népszerű filmben vagy televíziós sorozatban megjelenő helyszín, a valós forgatási helyszín felkeresésére ösztönözheti a nézőket, amely pozitív hatással lehet nemcsak a turizmusra, de ezáltal az ország gazdaságára is.

Marina Tkalec, Ivan Zilic és Vedran Recher a zágrábi Közgazdasági Intézet kutatói egy 2017-es tanulmányukban a filmipar helyi turizmusra gyakorolt ​​hatását mérték. A kutatók az ökonometriát alkalmazták a turizmus ok-okozati összefüggéseinek megértéséhez.

A Trónok harca televíziós sorozat főbb jeleneteit a horvátországi Dubrovnikban vették fel, a kutatók mérései pedig kimutatták, hogy a Trónok harca filmsorozatnak erősén pozitív hatása van Dubrovnik turizmusára.

A kutatásukból kiderül, hogy a 2012 és 2015 közötti időszakban közel 245 ezer turista érkezett a városba, 1,5 millióan maradtak a városban több napra és 126 millió euró értékű bevétel áll szignifikáns kapcsolatban a sorozattal.

A kutatók azt is megállapították, hogy nemcsak Dubrovnikra, de egész Horvátország turizmusára kiterjed a Trónok harca befolyása, de ha csak a Dubrovnik-Neretva megyét nézzük, ide évente plusz 60 ezer turista érkezik a sorozatnak köszönhetően.

A középkori hangulatú Dubrovnik a sorozatbeli főváros, Királyvár számos jelenetének ad otthont.

Királyvár a sorozat szempontjából az egyik legfontosabb helyszín, a fő cselekményszál is hozzá köthető, ezáltal pedig a karakterek többsége is ehhez a helyhez kapcsolódik. Főváros révén a politikai cselszövések, intrikák és titkok melegágya, rengeteg bonyodalom innen indul ki. Dubrovnik a sorozatban nagyon sokszor feltűnik, mindezek mellett könnyen beazonosítható, a rajongók főleg a város falait, a Lovrijenac erődöt, a Lokrum szigetet és a tengerpartot láthatják a vásznon.

Horvátország egyébként is rengeteg külföldit vonz, de a sorozatnak köszönhetően, főleg annak, hogy a misztikus sorozat valós helyszínét is bebarangolhatják az odalátogatók, a turisták özönlenek a városba.

Ezt alátámasztják a statisztikák is: a Dubrovnikba érkező turisták száma 37,9 százalékkal, azok száma pedig, akik éjszakára is a városban maradtak, 28,5 százalékkal nőtt a 2011–2015-ös időszakban.

Mielőtt a Trónok harca debütált volna, 7 százalékos növekedés volt megfigyelhető a turistaérkezéseknél, majd miután a második évadban feltűnt Dubrovnik, 37,9 százalékos növekedést mértek.

A Trónok harca előtt, a 2007-2011 közötti időszakban a turisták száma mindössze 2,6 százalékkal nőtt, szemben a 2011-1015-ös időszakban bekövetkezett 25,2 százalékos növekedéssel, amely egyértelműen a sorozat számlájára írható.

Érdekes eredmények születtek Dubrovnik város falával kapcsolatban is, amely az egyik legkarakterisztikusabb építmény. A sorozat elött, 2007 és 2011 között az értékesített belépőjegyek száma mindössze 2,1 százalékot növekedett, a sorozat debütálásától 2015-ig 37,5 százalékos növekedés volt tapasztalható.

A kutatók eredményei azt mutatják, hogy a Trónok harca Dubrovnikban felvett részei azonnal pozitív hatással voltak Dubrovnik turizmusára. Ahogy egyre több évad jött, úgy nőtt a turisták száma.

Tkalec, Zilic és Recher érdekes összefüggést talált a tursistaérkezések száma és az egyes nemzetiségek között is.

A széria 2011-es indulását követően a legtöbb turista az Egyesült Királyságból érkezett, a sorozat ugyanis a legnagyobb népszerűségnek az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban örvend.

2011-ben 87,287 turista érkezett Dubrovnik-Neretva megyébe, alig egy évvel később, 2012-ben ez a szám már 123,352 lett, ami 41,3 százalékos növekedést jelent. Az Egyesült Királyság esetében tehát egyértelműen látszik, hogy a debütálás pontjától, 2011-tól ugrásszerűen növekedett, és a mai napig növekszik a turisták száma.