Napfény, tenger és műtét, azaz az egészségügyi turizmus virágzása - Magyarország is a legjobbak térképén

Utazás2018. aug. 5.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Egyre több ember fekszik kés alá külföldön, ami új szintekre emeli az orvoslást és a turizmust is. A fogorvoslással mi magyarok is fenn vagyunk a világ legjobb helyei között.  Zabok egy kis falucska Horvátországban, ahova évente több ezer páciens látogat el egész Európából és a Közel-Keletről, hogy csípő- vagy térdprotézis műtéteken essenek át a Szent Katalin Kórházban, ami kifejezetten ortopédiára specializálódott. Valaki azért megy, mert országában nem biztosítanak ilyen szintű ellátást, mások azért, hogy elkerüljék a hosszú várólistát a közegészségügyi kórházaknál, vagy éppen országában a privát egészségügy túl sokat számítana fel a műtétért. Mindenesetre Horvátország az egyik legkedveltebb egészségügyi turisztikai célpont. De például Barbados a lombikbébi programjairól híres, a nemátalakító műtéteket Bangkokban csinálják a legjobban, Magyarországra leginkább fogorvoshoz jönnek a külföldiek, Törökországba pedig hajbeültetésre. Nehéz pontos számot mondani, hogy mekkora az iparág, hiszen minden ország maga határozza meg, mi is számít bele az egészségügyi turizmusba. Például vannak olyan nemzeti statiszták, amelyek már egy wellness szálloda látogatását is egészségügyi turizmusba sorolják, illetve azt is, ha valaki megbetegszik nyaralás közben és ellátásra szorul. Az Allied Market Research, kutató cég becslése szerint

2016-ban 61 milliárd dollár forgalom keletkezett ebben az iparágban. 
De Keith Pollard a LaingBuisson, kifejezetten az egészségügyi turizmust kutató cég vezetője szerint az ipar ennél sokkal kisebb, olyan 10- 15 milliárd dollár körül mozog. Egyre több ember hajlandó kifizetni az útiköltséget, hogy olyan ellátást kapjon, amelyet otthon nem kaphat meg vagy csak sokkal olcsóbban. Például egy szívbillentyű műtét Németországban 30000 euró, de a szomszédos Ausztriában mindössze csak a fele.
Egy csípő műtét 12000 euró Nagy Britanniában, míg Lengyelországban csak 4725 euró.
Az egyre növekő iparágra a kormányok is felfigyeltek és próbálják segíteni a növekvő igényt. Dél-Korea, Malajzia és Dubai kormánya is fektetett már olyan kórházakba, amelyek kifejezetten a jól fizető külföldieknek készült.  Pollard azt is elmondta, hogy
a lombikbébi programok az egyik legsikeresebb és legdinamikusabban fejlődő ágazat az egészségügyi turizmusban, 
mert rengeteg fejlett országban nagyon szabályozott az ingyenes program. Persze az egészségügyi turizmusban azért kérdés is akad bőven. Sokan, akik úgy döntenek külföldön fekszenek kés alá, nem kapnak semmilyen megbízható információt a kórházról vagy az ott dolgozó orvosokról, valójában az internet alapján döntenek. Ha valami esetleg rosszul sülne el nehezebb vagy szinte lehetetlen reklamálni. De már vannak cégek, akik felismerték a problémát és közvetítőként működnek a páciensek és a kórházak között, amiért természetesen pénzt is kapnak. Nehezíti az egészségturizmust a különböző valutaárfolyamok okozta ciklikusság, amely akár vissza is rettentheti a jövendő pácienseket. 
Újabban már nem csak a páciensek utaznak az orvosokhoz, hanem viszont is. 
Egyre több orvos - természetesen a megfelelő díjazásért megy helybe, és vállal más országban magánbeavatkozást. Egy dolog biztos: az egészségügy egyre mobilabb lesz, amit érdemes célzott támogatást biztosító kormányzati programokkal kihasználni. (via: The Economist)