Nagy meglepetés az USA-ban: 3,2 százalékkal bővült a gazdaság

Elemzések2019. ápr. 27.Harsányi Péter

A piaci félelmek és a 35 napos kormányzati kényszerleállás ellenére sem lassult le az Egyesült Államok gazdasága az idei első negyedévben. Mutatjuk a GDP adat részleteit.

A 2,2 százalékos piaci konszenzust jelentősen meghaladva 3,2 százalékkal bővült az Egyesült Államok gazdasága az előzetes adatok alapján az idei első negyedévben, amely 2015 óta a leggyorsabb növekedési ütem.

GDP növekedés az Egyesült Államokban, negyedéves adatok

Forrás: U.S. Bureau of Economic Analysis

A növekedést leginkább az erősebb exportpiaci aktivitás és az emelkedő készletállomány támogatta. Az import visszaesésével és az export megugrásával együtt a nettó export is bővülni tudott.

Negatívum ugyanakkor, hogy a háztartások fogyasztása csupán 1,2 százalékkal emelkedett, amely korábban a növekedés motorja volt. Leginkább a tartós fogyasztási javak értékesítése húzta vissza a mutatót. Emellett az állóeszköz beruházások bővülése is jelentősen lelassult, ami szintén mérsékelte a növekedés ütemét.

Az erős adat egyébként azért is meglepő, mert egyrészről a korábbi fiskális ösztönző intézkedések hatása kifutóban van, másrészről a kormányzat részlegesen 35 napra leállt december vége és január 25. között, amely egyes becslések alapján 0,3 százalékponttal foghatta vissza a növekedés dinamikáját.

A vártnál erősebb GDP adat mindazonáltal segíthet eloszlatni a gyengébb globális növekedéssel és a kereskedelmi háborúval kapcsolatos félelmeket és javíthatja a befektetői hangulatot.

Az infláció ráadásul egyelőre mérsékelt pályán mozog, az inflációs várakozások lesüllyedtek, azaz még korai szigorodó monetáris politikával számolni.

Előretekintve az elemzőházak többsége a növekedés fokozatos mérséklődésére számít az Egyesült Államokban, ugyanis a gazdasági ciklus jelenleg az érett szakaszban van, ahonnan törvényszerűen egy viszonylagos lassulásnak kell bekövetkeznie.

Fontos azonban megemlíteni, hogy másfél év múlva választás lesz az Egyesült Államokban, aminek tükrében nem lenne meglepő, ha újabb gazdasági serkentő intézkedésekről döntene a Trump adminisztráció, amely további támaszt adhatna a növekedésnek.