Szombattól lesz magyar állampapír 16,7 százalékos kamattal

Hírek2022. okt. 19.Növekedés.hu

Ez a szint már magasabb, mint az idei évre várt éves átlagos inflációs ráta - írja a VG.

Nagyrészt a teljes, jelenleg éves szinten 20 százalékos hazai inflációs hatás ellensúlyozható az egyik magyar állampapír tartásával, amelynek szombattól 16,66 százalékra emelkedik az éves kamatlába - írja a VG.

Az idei évre várt átlagos inflációhoz (13,5–14,5 százalék a hivatalos jegybanki prognózis) mérve pedig még reálkamatot is biztosít.

A 2027/B nevű, változó kamatozású Magyar Államkötvényről van szó, amelynek szombaton, október 22-én esedékes a kamatfordulója. A következő három hónapig a mai (szerdai), három hónapos bankközi kamatláb (BUBOR) szerint fizet a kötvény, amely 16,66 százalék.

Tehát aki például egymillió forintot befektet, három hónap múlva, január 22-én 41 650 forint adómentes kamatot kap.

Jövőre viszont már a Prémium Magyar Állampapírok is „utolérik magukat”, ha beigazolódnak a várakozások, és az idei éves infláció a Magyar Nemzeti Bank várakozása szerint alakul, akkor az 1,5 százalékos prémiummal megfejelve 15-16 százalék kamatot fog fizetni - írja az oldal.

A lakossági befektetők már erre készülve rekordmennyiségben vásárolják a PMÁP-papírokat, a múlt héten 203 milliárd forintért jegyeztek.