A befektetés, ami körbe verheti még a legjobb lakossági állampapírokat is

Elemzések2022. nov. 2.HP

3-4 év alatt akár megduplázhatjuk a pénzünket a nagybani piacon kereskedett 10 éves futamidejű fix kamatozású magyar államkötvényekkel. Az évi 10 százalékos hozam mellett ugyanis jelentős árfolyamnyereséget okozhat a kamatkörnyezet későbbi csökkenése. Ezt többek között a hazai infláció mérséklődése idézhetné elő. Az MNB legfrissebb, szeptemberi inflációs előrejelzései alapján az árdinamika 2024-re visszatér 3 százalék közelébe.

A nagybani piacon kereskedett 10 éves futamidejű államkötvények hozama 10 százalék közelébe ugrott.

Ha ma valaki ilyen állampapírt vásárol egy bankban vagy befektetési házban, akkor évente durván 10 százalékot kereshet átlagosan.

Hozamok

A 10 éves kötvényhozamok már közel ötször magasabbak a 2019-es mélypontoknál, illetve visszaemelkedtek a 2009-ben látott csúcsok közelébe.

A lendületes hozamemelkedés a megugró inflációra, a lecsökkent befektetői kockázati étvágyra és hazánk gyengülő egyensúlyi mutatóira vezethető vissza.

10 éves magyar kötvényhozam alakulása

10 éves magyar kötvényhozam alakulása

Forrás: Investing.com

Fordulat

Az infláció azonban az év vége, jövő év eleje magasságában tetőzhet. A fogyasztói árindex későbbi fokozatos mérséklődését segítik a jegybanki kamatemelések, a nemzetközi nyersanyag- és energiaárak csökkenése, valamint a magas inflációs bázis.

Az infláció enyhülése a későbbiekben a kötvényhozamok süllyedésének irányába hat.

A nagy üzlet?

Az MNB legfrissebb, szeptemberi inflációs előrejelzései alapján az idén és jövőre még közel évi 14 százalékos átlagos infláció várható. Az árdinamika ugyanakkor 2024-re visszatér a 2,5-4 százalékos sávba.

A jegybanki előrejelzések teljesülése esetén néhány éves időtávon érdemben csökkenni fognak a hazai kötvénypiaci hozamok, amely a már megvásárolt 10 éves államkötvények esetében hatalmas árfolyamnyereséget jelentene.

Egy 10 éves futamidejű fix kamatozású magyar államkötvény módosított átlagideje megközelítőleg 9,5. Ez lényegében azt jelenti, hogy minden 1 százalékpontos jövőbeni kamatsüllyedés 9,5 százalékos árfolyamnyereséget okoz.

Amennyiben visszasüllyednek a kötvényhozamok 5 százalék közelébe – amely még mindig jóval magasabb lenne a 2019-ben látott 2-3 százalékos szinteknél -, abban az esetben közel 50 százalékos árfolyamnyereséget tehetünk zsebre.

Ha ez a folyamat 3 év alatt valósul meg, akkor ehhez hozzá jön még az évi durván 10 százalékos hozam.

Egy 10 éves kötvény tehát inflációs fordulat esetén 3 év alatt közel 80 százalékos hozammal kecsegtet.

Kockázat

Ennek a befektetésnek alapvetően az a kockázata, ha tovább emelkednek a kötvényhozamok, miután az – be nem realizált – árfolyamveszteséget okozna. Egy százalékos hozamemelkedés közel 9,5 százalékos be nem realizált árfolyamveszteséget vonna maga után.

Ez az árfolyamveszteség a későbbi hozamsüllyedésnél vagy legkésőbb a lejáratnál ellenben begyógyul. A lejáratkor ugyanis 100 százalékos árfolyamot fizet minden magyar államkötvény az éves fix kamatfizetések mellett.

Lakossági állampapírok

Viszonyításképpen jelenleg az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) kínálják a legvonzóbb várható hozamot a lakossági állampapírok körében.

A négyéves futamidejű PMÁP előző évi inflációt és 0,75 százalékos kamatprémiumot fizet.

A jelenlegi inflációs pályával számolva 4 év alatt nagyságrendileg 35 százalékos hozam érhető el a Prémium Magyar Állampapírral.

Különbség

Amennyiben megvalósul az infláció és a kötvényhozamok későbbi süllyedése, akkor 3-4 év alatt közel kétszer-háromszor magasabb hozamot érhetünk el a nagybani piacon kereskedett 10 éves futamidejű államkötvények megvásárlásával, mint a PMÁP konstrukcióval.