Kétszámjegyű hozam egyes papíroknál - Hamarosan elbukhat a MÁP Plusz

Elemzések2022. aug. 29.HP

A hozamkörnyezet emelkedésével egyre kisebb az érdeklődés a MÁP Plusz irányába. A korábbi szuperállampapír 4100 milliárd forintos állománya egyre jobban zsugorodhat a kedvező visszaváltási feltételei és az új alternatívák megjelenése miatt. Számos sokkal vonzóbb befektetési termék áll már ugyanis a lakossági megtakarítók rendelkezésére. Az egyéves diszkontkincstárjegyek, az Erste kötvények egyaránt 10 százalék körüli hozamot nyújtanak, de néhány bankbetét is kezd felzárkózni. A részvénypiaci áreséssel pedig egyre jobb hosszú távú beszállási lehetőségek mutatkoznak a tőzsdéken is.

Az MNB kamatemeléseivel összhangban megemelkedett a hozamgörbe rövid oldala, vagyis a rövid lejáratú állampapírok hozama.

Az egyéves diszkontkincstárjegyek már 10 százalék körüli hozamot fizetnek és csupán egy év a lejáratuk. Ezen papírok messze vonzóbbak a Magyar Állampapír Plusznál.

A MÁP Plusz ugyanis 5 év alatt évi 4,95 százalékos átlaghozamot nyújt, ami a fele az egyéves diszkontkincstárjegyek hozamának.

Utóbbit a nagybani kötvénypiacon lehet megvásárolni, ahol az intézményi befektetők is mozognak. Ehhez fel kell keresni egy befektetési házat vagy bankot, ahol befektetési, illetve értékpapírszámlát kell nyitni és megbízást kell adni a papírok megvásárlására.

Erste kötvény

Az emelkedő állampapírhozamok a vállalati, illetve banki kötvények hozamát is feljebb kényszeríti. Az Erste Bank például nem rég jött ki egy 10,25 százalékos éves hozamot kínáló, két év futamidejű fix kamatozású kötvénnyel.

A papír évente fizet kamatot, illetve a névérték lejáratkor kerül megfizetésre. A lejárat napja 2024 szeptember 1.

Az Erste kötvény ugyan jelenleg egy hajszállal megveri az egyéves diszkontkincstárjegyek hozamát, így pusztán hozam alapján ez a konstrukció jobb választásnak tűnik. A papírok azonban nem rendelkeznek állami garanciával és kétéves a futamidejük.

A jegybanki kamatemelések és a hozamkörnyezet emelkedésének következtében a fenti egyéves diszkontkincstárjegyek hozama akár még tovább emelkedhet, ami kedvezőbb újrabefektetési feltételeket jelenthet.

Bankbetétek

A bankbetétek esetében megjelentek az első fecskék, akik jelentősebb kamatot kínálnak egyéves időtávon már egymillió forint összegű betét után is.

Ezek a hozamok azonban még mindig elmaradnak a fenti termékek hozamaitól.

A kereskedelmi bankok többsége ráadásul még mindig erősen le van maradva a betéti kamatok szempontjából.

A legmagasabb, 9,25 százalékos betéti kamatot (EBKM) a MagNet Bank kínálja jelenleg. Az ezüstérmes a Gránit Bank 8 százalékos betéti kamattal. Ezután hosszú szünet.

A nagybankok továbbra is csak egy hajszállal kínálnak nulla százaléknál magasabb betéti kamatokat, miután továbbra is bőven el vannak látva forrással. A kamatkörnyezet megemelkedése a hitelkereslet visszaesését eredményezi. Ez szintén nem arra ösztönzi a bankokat, hogy betéti kamatot emeljenek és hatalmas összegeket gyűjtsenek be a megtakarítóktól.

Új szupersztár

A legmagasabb hozamot jelenleg az inflációkövető lakossági állampapír nyújtja. A négy és hatéves futamidejű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) előző évi inflációt és 0,75, illetve 1,5 százalékos kamatprémiumot fizet.

A papírok mindig az előző évi inflációt fizetik ki.

A jövő évtől tehát kétéves időtávon közel 25 százalékos hozamot fognak nyújtani a PMÁP sorozatok. A fogyasztói árindex ugyanis az idén 15, jövőre 8 százalék körül alakulhat átlagosan. A kockázatok az infláció esetében ráadásul erősen felfelé mutatnak.

Eurós inflációkövető állampapír

Az inflációkövető állampapírnak van eurós megfelelője is, mely Prémium Euró Magyar Állampapír névre hallgat (PEMÁP). Az eurós PEMÁP sorozat 6 éves futamidejű és az eurózóna előző évi inflációját és egy minimális kamatprémiumot fizet ki.

A papír vásárlása azok számára lehet jó választás, akik az euró/forint árfolyam további, trendszerű emelkedését várják.

Részvénypiac

A részvénypiac hagyományosan a legmagasabb hozamot kínálja, illetve kínálta az elmúlt évtizedekben. A részvényeknél az ajánlott befektetési időtáv azonban minimum 5, de inkább 10 év. A befektetési időtáv alatt esetleges válságok során akár jelentős mínuszba is kerülhet a számlánk.

Hosszú távon azonban a részvények tartásával és az osztalékok újrabefektetésével érhető el jó eséllyel a legmagasabb hozam.

Ingatlanpiac

Az ingatlanpiac kockázatosság szempontjából a kötvénypiac és a részvénypiac közé helyezhető el. Az ingatlanok megvásárlásával szintén kedvező hozamot lehet elérni.

Az évente kiadással elérhető bruttó, adózás előtti hozam jellemzően 3,5-4 százalékra tehető. Ehhez jön hozzá az ingatlanok hosszú távon megfigyelhető áremelkedése, mely jellemzően meghaladja az inflációt. Ez alól természetesen kivételt képez a jelenlegi, extrém magas inflációs időszak.