Vasarely-effektes orosz fényfegyvert fejlesztettek ki

Hírek2019. márc. 22.Dunai Péter

Trükkös, akár Vasarely-képekhez is hasonlítható, vizuális-optikai effekteket, érzékcsalódást okoz az orosz 5P-42 Filin fényfegyver, amit brit haditengerészeti hírszerzők fedeztek fel a brit partok mentén nemzetközi vizeken haladó Gorskov Admirális fregatton.

Ez a nem halálos fegyver hallucinációkat, hányingert okozhat. Sötétben, félhomályban vethetik be az ellenfél élő-ereje megbénítására, ideiglenes megvakítására, a katonák térbeli tájékozódása megzavarására, optikai elveken alapuló fegyverrendszereik (lézeres irányzó-, távmérő berendezések, a katona sötétben látó segédeszközei), átmenetileg működésképtelenné tételére. A Rosszijszkaja Gazeta a diszkókban működő fényeffektusokhoz, sztroboszkópokhoz is hasonlítja a fegyver hatását.

A Roszelektronyika hadiipari, de polgári célú termelést is folytató konszernhez tartozó Integral kísérleti üzem által kidolgozott és gyártott fegyver hatótávolságáról, és a kibocsátott fényimpulzusok erejéről kevés információt adtak a gyártók.

Minthogy hadihajóra szerelték fel, feltételezhetően akár több kilométer is lehet a hatótávolság.

Kitűnően használható például a hadihajókat közelről fenyegető kisebb csónakok, terrorista támadók, kalózok ellen, anélkül, hogy megölnék, vagy maradandó egészségügyi károsodást okoznának nekik.

Annak idején az Afrika Szarva körüli, az Indiai -óceánon, a Vörös-tenger déli bejáratánál NATO-égisz alatt folyt kalóztámadások elleni program keretében nagy igény mutatkozott hasonló eszközökre. Az EU jogvédői hangsúlyt helyeztek a kalózok fizikai, testi épsége védelmére – emiatt kellettek a nem halálos (non-lethal) fegyverek.

A Filin (Bagoly) az amerikai Popular Mechanics szakfolyóirat szerint a páncélelhárító rakétarendszerek irányító-egységeit akár 5 kilométer távolságból is használhatatlanná tudja tenni. Megemlíti, hogy a második világháborúban Nagy-Britannia és az USA hadseregében kiszuperált, elavult tankokra szereltek hasonló fényeffektust okozó reflektorokat, amelyek 6 Herz (másodpercenkénti 6 felvillanás) ultraalacsony frekvenciájú villogással elvakították és megbénították az ellenséget.

Már akkor tisztában voltak az extrém alacsony (11 Herz-ig) frekvenciájú fény-, és hanghullámoknak az emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásával.

Amerikai katonai elemzők szkeptikusak, egyben tanácstalanok az új orosz fegyver megítélésében, amely szerintük helikopterek és nagy tömegben, rajban támadó drónok ellen lehet első sorban hatásos.

Nagyon alacsonyfrekvenciájú infrahangot, vagy ellenkezőleg, nagyfrekvenciájú ultrahangot, vagy mikrohullámú berendezést sejtenek a Kubában és Kínában szolgáló amerikai, nyugati diplomaták szokatlan panaszai, hallucinációi, furcsa hangokat észlelései, fejsérülései mögött is.

„Mintha beütötték volna a fejüket”, de a vérömleny nem fizikai behatástól, ütéstől jött létre,

mondta el a CNN-nek Douglas Smith, a Pennsylvania Egyetem Agysérülés és Gyógyítás Központja igazgatója, aki 21, panasszal érkező diplomatát vizsgált meg. Elemzők különleges, hordozható mikrohullám-generátort feltételeznek a sérülések okozásával.

Nemcsak Kuba és Kína, hanem Oroszország is a gyanúsítottak között van. Ez utóbbiról gondolják, hogy kidolgozta és legyártotta ezt a sajátos eszközt.

A Michigani Egyetem (UMICH) egyik kutatócsoportja egy másik, szokatlan magyarázatot talált a jelenségre. Valószínűsítik, hogy a kubai belügyi technikusok által annak idején az amerikaiak lakta házakba, a szállodákba beszerelt lehallgató készülékek meghibásodásáról, vagy pedig azok egymáshoz túl közel való elhelyezéséről lehet szó. Az orvosok, műszakiak komputer-szimulációs vizsgálatai szerint a lehallgató készülékek „összegerjedhettek”, ez állhatott 2016-2017-ben, az észlelések idején a panaszok hátterében.

Terroristák, városi orvlövészek kerülhetnek a SAK-12-es vadonatúj orosz különleges puska célkeresztjébe.

A fegyver szokatlanságával hívja fe a figyelmet: űrmérete félcollos (12.7mm), ami a klasszikus katonai doktrínák szerint nagy megsemmisítő erejű, kilométerekre hordó mesterlövész-puska lenne. Élőerő és könnyebben páncélozott járművek, vékonyabb falak mögött rejtőző ellenfél semlegesítésére használnák.

A meglepetést a lőszer mérete, az orosz szaksajtóban közzétett adat, a 12.7x55 milliméter okozza. Ez ugyanis egy ilyen nagy tömegű lövedékhez mérten rendkívül rövid töltényhüvelyt, azaz viszonylag kis mennyiségű lőport jelent. Ez ugyanis nem repítheti messzire – az ilyen űrméretű puskával lövő mesterlövészeknél akár egy kilométernél is távolabbra - a nagyobb súlyú lövedéket.

Nem is erre, hanem

túszdrámáknál, városi közelharcban, akár csak néhányszor tíz méteres távolságban lévő célok leküzdésére szánják.

Nem is az orosz hadsereg, hanem a belbiztonsági-kémelhárítási szolgálat, az FSzB rendelte meg a rövidcsöves, de mégis nagy kinetikus energiát közvetítő fegyvert terroristaellenes-, túszmentő akcióihoz. Egy lövés ebből, amely, ha talál, a túszejtőnek gyakorlatilag nincs esélye az ellenállásra, a lövedék által közölt energia azonnal megbénítja, valószínűleg megöli.

Háromféle lőszerrel készül, páncéltörővel, hangsebességnél alacsonyabb (subsonic) sebességgel repülő lőszerrel és a könnyebb, alumínium-lőszerrel, amely azonban a célba találva kiterjed, mintegy szétszaggatva az eltalált élő szövetet.

India és Kína máris érdeklődik az új eszköz iránt.