Friss filmes mesterművek, amelyekről még sose hallott

Elemzések2023. máj. 7.D.J.

Olyan kiváló filmeket szedtünk össze a közelmúltból, amelyeket elkerült az átütő siker.

Átjáróház (2022)

A XX. századot bemutató történelmi filmek és drámák terén jól állunk, de például a fantasy-ban mi magyarok nem szoktunk jeleskedni. Épp ezért is kellemes meglepetés, az Átjáróház, amelyben a túlvilág, egy boszorkány és egy rakás kísértet is tiszteletét teszi a színen.

A képi megoldások annyira ötletesek, hogy ha az utcaképekben nem lehetne ráismerni Magyarországra és nem Kulka játszaná az ördögöt talán még azt is hihetnénk, hogy valamiféle Hollywood-i rutinos róka ül a kamera mögött.

A történet egy hullaházban játszódik, ahol az új portásnak a halottak kéréseit kell teljesítenie.

A jóféle humorban is bővelkedő film nem spórol a tempón: már a nyitójelenet is egy lángoló kórházzal kezdődik.

Átjáróház (2022)

Weird: The Al Yankovic Story (2022)

Az itthon kevésbé ismert amerikai „Furcsa Al” zenei pályája hasonló alapokon nyugszik mint nálunk az Irigy Hónaljmirigyé. Népszerű dalok paródiáival lett ismert.

Az ő életéről szól ez a film. Csak hogy van egy kis csavar: olyan életrajzi filmet készítettek neki, amelyből szinte egy szó se igaz. A fiatal kicsapongásait például úgy mutatják be, hogy titokban olyan társaságba jár, ahol a helyi vagányok drogozás helyett inkább polkáznak, vagyis cseh néptáncot lejtenek.

Majd a rendőrök kis híján beviszik az őrsre mert harmonikán játszik.

Nem sokra rá a pop királynője, a fiatal Madonna halálosan szerelmes lesz belé, a dalai pedig annyira zseniálisak, hogy fél nap alatt befut és világhírre tesz szert. Michael Jackson csak azért tud igazán sikeres szóló karriert indítani mert őt másolja.

Az egész teljesen abszurd, köze nincs a valósághoz, viszont rém szórakoztató.

Weird: The Al Yankovic Story (2022)

Szörnyetegek (The Beasts - 2022)

Előfordult már Önnel, hogy egy filmben a „gonoszok” annyira igazságtalanok voltak a főszereplővel, hogy összeszorult az ökle és szíve szerint személyesen is jól beolvasott volna a mozi antagonistáinak?

Itt ezt az érzést garantáltan meg fogja élni. Nehéz teljesen nyugodtan végignézni Rodrigo Sorogoyen művét.

A Szörnyetegek egy francia párról szól, akik egy spanyol faluban laknak, ahol a maradásukat nem nézik jó szemmel. Először csak a csúnya szavak szállnak, aztán egyre inkább tettlegességig fajul a konfliktus. Ennél többet nem is mondunk. Talán csak annyit: a Szörnyetegek egy csontig hatoló realisztikus dráma, amely igaz történeten alapul.

Szörnyetegek (The Beasts - 2022)

Mad God (2021)

Phil Tippett a vizuális trükkök egyik legnagyobb élő mestere: dolgozott ő a Csillagok Háborúja mozikon, az Indiana Jones-on és a Jurassic Parkon is.

Már a 80-as évek végén felmerült benne, hogy szeretne egy saját animációs filmet készíteni. De végül egész 2021-ig kellett várni mire az ötletét filmes formába tudta önteni. A végeredményt látva nem csoda, hogy nem kapkodtak a projektért a stúdiók. A film ugyanis remek, de nem nézőbarát.

Sztori ugyanis gyakorlatilag nincs. Egy baljós kinézetű figura egyre lejjebb megy a föld alá, ahol megjárja a pokol különféle bugyrait. Ennyi történik.

Furcsa, groteszk, sokszor egészen nyomasztó képek váltogatják egymást. A vizualitás viszont annyira kreatív, hogy a Mad God már csak emiatt is kihagyhatatlan.

Mad God (2021)

Harpoon (2019)

Egy háromfős társaság a nézeteltéréseit távol a világtól, a tenger közepén, egy kis hajón szeretné rendezni. A baráti körből azonban a lehető legrosszabbat hozza elő, hogy kiszakadtak a civilizációból.

Mindenki mindenkinek az ellensége lesz.

Igazi körömrágós thriller a Harpoon, amely teljesen kiszámíthatatlanul halad a végkifejlet felé úgy hogy közben hagy teret a fekete humornak is.

Harpoon (2019)