Gigantikus adócsökkentési programot kapnak a családok és a vállalkozások

Elemzések2021. dec. 16.HP

Az adócsökkentések mértéke az idén és jövőre eléri az 1500 milliárd forintot. A gyors gazdasági helyreállás és a külső egyensúly mellett a kkv-k versenyképessége, illetve exportpiaci részesedése miatt is kiemelten fontosak az állami támogató lépések. A hatékonyságnövelő fejlesztéseket segítő intézkedések emellett a magas bérdinamika fenntartása érdekében is elengedhetetlenek.

A kormány adócsökkentési programjának teljes összege idén és jövőre eléri az 1500 milliárd forintot.

Az intézkedéscsomag hozzájárul a gyorsabb gazdasági kilábaláshoz. A magyar gazdaság teljesítménye már az év közepére elérte a koronavírus előtti szintet. Az eurózóna gazdasága ezzel szemben csupán az év végére lesz erre képes.

A 2 százalékpontos GDP növekedési többletünk az eurózónával szemben az idén és jövőre is fennmaradhat.

A munkaerőpiac is gyorsabban helyreállt a támogató állami lépéseknek köszönhetően. A foglalkoztatottság csúcson van, miközben újra 4 százalék alá süllyedt a munkanélküliség. Viszonyításképpen az euróövezetben közel kétszer ilyen magas a munkanélküliségi ráta.

Kiélezett verseny

Miután Brüsszel átmenetileg feloldotta a költségvetési hiánnyal kapcsolatos szigorú szabályokat, jellemzően minden uniós tagország magasabb hiányt fut. A magyar deficit idén 7,5 százalék körül, míg jövőre 6 százalék alatt alakul.

Az exportpiacokon kiélezett verseny folyik. Ezért annak is meg lenne a kockázata, ha túl korán kezdene szűkíteni az állam. Hiszen, ilyen esetben könnyen versenyhátrányba kerülhetnének a magyar vállalkozások.

Főleg a kkv szektornak van szüksége hatékonyságnövelő, digitalizációs fejlesztésekre és beruházásokra. A hazai kkv-k termelékenysége ugyanis jelentősen elmarad mind a hazai nagyvállalatokétól, mind a külföldi kis és közepes vállalkozásokétól.

A beruházásokhoz továbbra is elengedhetetlenek az államilag támogatott hitelprogramok, adócsökkentések, illetve a pályázati források tömkelege.

Béremelkedés

Az átlagbérek az idén és jövőre is 8-8 százalékkal emelkednek, amit a minimálbér és a garantált bérminimum 20 százalékos megemelése kísér.

Hamarosan visszatér a koronavírus-járvány előtti állapot, amikor is a vállalkozások egyre nehezebben tudták kigazdálkodni az emelkedő béreket, illetve megtartani a munkaerőt. A bérhányad meglehetősen emelkedett szinteken fog alakulni.

A bérhányad azt mutatja meg, hogy a vállalkozás által kifizetett bértömeg mekkora része a nettó árbevételének.

A magas bérdinamika fenntartása szempontjából is kiemelt fontosságú tehát a vállalkozások termelékenységének a javítása.

Egyensúly

Az exportpiaci részesedés növelése az egyensúly szempontjából is kritikus fontosságú. Az egekbe szökő energia- és nyersanyagárak következtében ugyanis megdrágult az import, ami lerontja a folyó fizetési mérleg egyenlegét, mely hosszabb idei lehet mínuszos.

Az MNB szeptemberi előrejelzései alapján legkorábban a jövő évben lehet újra többletes a mérleg. Az import növekvő súlya miatt azonban ez a dátum kitolódhat.

2021 egészében pedig közel egy százalék lehet a folyó fizetési mérleg hiánya.

Államadósság

A Moody’s hitelminősítő intézet szerint 3 éves időtávon 5 százalékponttal csökkenhet a GDP arányos államadósságunk úgy, hogy nincs szükség megszorításokra, illetve adóemelésre.

A támogató kormányzati és jegybanki politika hatására tehát Magyarország kinövi az államadósságot.

Támogató intézkedések

Az állami támogató lépések egyik legfontosabb eleme, hogy közel kétmillió gyermeket nevelő szülő a jövő év elején személyi jövedelemadó visszatérítésben részesül. Ez az intézkedés 600 milliárd forintot hagy a családoknál és érdemben segíti a fogyasztást.

A 25 év alattiak a jövő évtől személyi jövedelemadó mentességet élveznek, ami mintegy 140 milliárd forinttal támogatja a fiatalabb korosztályt.

20 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum is a jövő évben. Cserébe a kormány 4 százalékponttal csökkenti a munkáltatói adóterheket.

A korábbi lépések között meghatározó jelentőségűek az otthonteremtési támogatások.

Az új ingatlanok lakásáfájának 5 százalékra történő mérséklése jelentősen megkönnyíti a családok lakásvásárlását. Az intézkedéssel 110 milliárd forint maradhat a családoknál.

Ezenkívül a csokos lakások illetékmentessé tétele mintegy 25 milliárd forintot hagy a háztartásoknál.

Az 1500 milliárd forint értékű adócsökkentési csomag főbb elemeit az alábbi táblázat tartalmazza.

Forrás: koronavirus.gov.hu