Gin Tonikot isznak a fiatalok, a rosé a visszaesés után most stagnál

Elemzések2021. aug. 19.Végh Zsófia

A gin tonik mellett, amely még mindig a csúcson van, az ízesített fröccsöt és a kézműves sört keresik a legtöbben az éttermekben és bisztrókban idén nyáron. A rozé a tavalyi visszaesés után stagnál, a limonádét pedig hamarosan izgalmasabb alkoholmentes italok váltják, mondta a növekedés.hu-nak Szabó Róbert, a Vakvarjú éttermek üzletvezetője.

A „teraszozás” népszerűsége nem változik, ám az igen, hogy milyen italból fogy a legtöbb.

A fröccs adott, ám inkább ízesített változatát (málnás, bodzás, levendulás) keresik.

A gin tonik továbbra is a csúcson van, s még van benne potenciál

mondta a növekedés.hu-nak Szabó Róbert, a Vakvarjú éttermek üzletvezetője.

Ez főként a ginválaszték bővülésének tudható be. Az elmúlt években számtalan ország főzete jelent meg a piacon, például vietnámi, svéd, brit. Fűszerezésük eltérő, így még jobban lehet őket keverni. A hozzáadott növénytől függően léteznek citrusos, parfümös aromájúak – ahány ország, annyi fűszer (pld. sárkánygyümölcs, Buddha Keze citrom, stb).

A gin tonik jól kommunikálható, izgalmas, érdekes. A hozzáadott tonikokból is egyre több van. Néhány éve csak egy prémium tonikcsalád létezett, ma már jóval többféle ismert

mondja Szabó.

A gin és a kevert italok népszerűsége a szakember szerint annak is köszönhető, hogy a korlátozások alatt otthon kevésbé voltak elérhetőek. Bort lehet fogyasztani, koktélt azonban kevésbé jellemző, hogy otthon kevernének maguknak az emberek, mondja.  

A limonádé is jól fogy, bár kissé unalmas. Ha le nem is váltják,

a frissen lefőzött, lehűtött házi teák (menta, hibiszkusz) jól kiegészítik majd az alkoholmentes italok választékát.

A sör jó szomjoltó, ezért minden nyáron keresik, különösen hőségben. A sörtörvény miatt a  nagyüzemi mellett tartani kell craft söröket is, ami a fogyasztónak kedvez: sokkal kreatívabb, választékosabbak a sörök, mondja Szabó. A kisebb főzdék limitált kiadásai további egyediséget hoznak: néhány hetente készítenek főzeteket, melyekhez péládul  passiógyümölcsöt, licsit, guavét adnak.

Vidéken a kézműves sör kevésbé prominens, ott jellemzőbb, hogy a vendéglátóipari a nagyüzemi sörgyártó cégektől megkapja a kedvezményesebb csapot, ezek után nem biztos, hogy kézműves söröket is tart.

Külföldön egyre többfelé dívik a savanyú sör, könnyen lehet, hogy hozzánk is begyűrűzik

mondja Szabó.

Itt a sör savanykás ízét tejsavbaktérium, joghurt kultúra hozzáadásával érik el, kiváló szomjoltót készítve így. 

A rozé a tavalyi visszaesés után stagnál, a pezsgőkoktélok sem hoztak áttörést, leszámítva az Aperol Spritz-et, mely a prosecco-hoz hasonlóan egyeduralkodó.

Szintén a jövő trendje lehet a natúr bor. Az organikus/biodinamikus termesztés és termőföld mellett ezekre jellemző, hogy faélesztő és kén hozzáadása nélkül készülnek (illetve minimális kénnel). Ily módon sokkal gazdagabb, izgalmasabb ízű borok készülhetnek bár illatuk, megjelenésük miatt többen ódzkodhatnak tőlük.

A legérdekesebb nemzetközi próbálkozás kétségkívül a parfümből készült italok.

Többfelé, például Olaszországban és Svédországban már készítenek parfüm alapanyagokból italt

, például bergamottból likőrt, vagy citrusos, grapefruitos vodkát.