Milyen légkondi biztonságos a vírus ellen? - Gondban a vendéglátósok és az irodaházak

Elemzések2020. jún. 7.Sz.A.

Nagy csapás a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt amúgy is komoly gondokkal küszködő vendéglátósok számára, hogy egy május 16-án kiadott kormányrendelet jelentősen korlátozza az általuk alkalmazott klímaberendezések használatát. A megoldáson már gondolkodnak, de az is reményt ad számukra, hogy a veszélyhelyzet elmúltával a rendelet is hatályát veszíti.

Nehéz helyzetbe kerültek a vendéglátóhelyek és hotelek üzemeltetői, valamint a bevásárlóközpontok, mert a  hűtő- és fűtőberendezések veszélyhelyzeti üzemeltetésével kapcsolatosan kiadott kormányrendelet jelentősen leszűkíti a közös terekben használható levegőhűtő berendezések körét. A VGF szaklap cikke szerint a kormányrendelet tiltja az egyszerű oldalfali split klímák, fan-coilok és a ventilátorok használatát a vendéglátóhelyeken. A vendégtérben csak olyan hűtő- és fűtőberendezések üzemeltethetőek, amelyek a külső levegő beszívásával működnek, vagy pedig speciális sterilizációra alkalmasak.

Ez alól a tilalom alól kivételt képeznek azok a helyiségek, amelyekben a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, illetve olyan berendezés is használható, amely a belső levegőt keringteti ugyan, de UV-sterilizáló technológiával ellátott.

A cikk szerint a helyiség belső levegőjét keringtető berendezések használata tilos. Vagyis az egyszerű ventillátor, a hagyományos split klímaberendezés, amely osztott rendszerben egy bel- és egy kültéri egységből áll, és amelyben a kültéri és a beltéri egység légtechnikailag nincs kapcsolatban egymással.

A beltéri egység tulajdonképpen a helyiség levegőjét keringteti át a készülék alumínium lamelláin, amelynek következtében lehűti a levegőt. Hasonló elven működnek a fan-coilok is, csak ott a kültéri egység az első lépcsőben vizet hűt le, aztán ez hűti le a belső levegőt ventilátorral szerelt „radiátorokon” keresztül. Miután az utóbbi felépítésű rendszer sem külső levegőt használ a hűtéshez, hanem a belsőt keringteti, ennek használata is tiltott. 

Ultraviola sugárzás a vírus ellen

Az általunk megkérdezett szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a rendelet értelmében azok a rendszerek sem használhatók, amelyek nem légkeringtetéssel hűtik a levegőt, hanem a berendezés által lehűtött vízzel, például falfűtéssel, falhűtéssel kivitelezett épületeknél.

Használhatók viszont az olyan hűtőberendezések, amelyek vagy a külső levegőt hűtik le és juttatják be a helyiségbe, vagy a belső levegőt mozgatják ugyan, de UV-sterilizációs technológiával ellátottak. Az ultraviola sugárzás ugyanis megöli a koronavírust. 

Némi reményt ad a vendéglátósoknak, hotelek és bevásárlóközpontok üzemeltetői számára, hogy a rendelet harmadik paragrafusa szerint: „A Kormány e rendelet hatályát a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbítja.”

A veszélyhelyzet megszűnését éppen most tárgyalja a parlament, és amennyiben elfogadja a kormány javaslatát, azaz úgy dönt, hogy nincs már szükség a veszélyhelyzetben szükséges korlátozások fenntartására, akkor – a fent idézett paragrafus értelmében – a klímák használatát korlátozó rendelet is hatályát veszíti. Vagyis amikorra jönnek a valóban meleg napok, jó eséllyel már korlátozás nélkül használható lesz bármilyen klímaberendezés.

Mi lesz az egylégterű irodákkal?

Átalakul az irodapiac, úgy tűnik, leáldozott az egylégterű irodáknak, a cellás irodák ugyanis csökkentik a fertőzésveszélyt - mondta a koronavírus járvány utáni időkkel kapcsolatban Pázmány Balázs, az Erste Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Ingatlanpiaci Szakosztályának vezetője. Az MKT által szervezett, "A koronavírus hatása az ingatlanpiacra" című előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy több vállalat a járvány várható második hulláma miatt tartja fenn a home office rendszert. Hangsúlyozta, hogy az irodaházakba lassabban tér vissza az élet, a szolgáltatások beindulása is sok helyen még várat magára, a lifteknél a szokottnál majd többet kell várni a belépők számának korlátozása miatt.

A szellőztetési rendszerrel kapcsolatban kiemelte, hogy azok a légcserélők Covid-mentesek, amelyek az utcáról veszik a friss levegőt, és azt keringetik. A fan-coil hűtés-fűtésnél azonban még nem teljesen megoldott a vírusmentesség, mert a dolgozók által használt levegőt keringetik. 

Az új irodaházakban az érintésmentes liftek, beléptetőrendszerek kerülnek előtérbe, a fejlesztéseknél már ezeket a szempontokat is figyelembe veszik. A rendezvények, konferenciák mérete is várhatóan csökkenni fog, ezzel a vállalatok egyébként sokat tudnak spórolni, akárcsak az üzleti utaknál.

Az új bérleti szerződésekkel, vagy a jelenlegiek meghosszabbításával kapcsolatban elmondta: a bérlők kivárnak, elhalasztják a döntéseiket, de összességében lassanként visszatér az élet az irodaházakba. Az bérleti piac egyébként pedig kifejezetten jó pozícióból indította az évet, nagyon magas kihasználtsággal és sok új projekttel, aminek zömét már előre le is kötötték - tette hozzá.