Háború: Ukrajna emiatt veszítheti el a háborút

Elemzések2024. feb. 4.D.J.

A tűzérségi lőszerekre óriási szüksége van Kijevnek, de a Nyugat nem tud eleget küldeni.

Aknák, drónok, bombák – az ukrán háborúban a harci eszközök széles spektruma vonul fel. De egyik se vesz el annyi életet, mint a tűzérségi lőszerek. Pláne most, hogy a háború holtpontra jutott. Bár mindkét fél igyekszik nagy dobra verni, ha épp bevesznek egy pár fős falut, az utóbbi egy évben érdemi területszerzést egyik oldal se tudott felmutatni.

Az állóháborúban pedig a tűzérség vette át a főszerepet. Egy kijevi orvos, aki az orosz invázió után csatlakozott önkéntesként az ukrán haderőhöz elmondta, hogy a sérülések 70 százalékát a tűzérség okozza.

Ez az adat pedig egybevág egy amerikai orvosi szaklap The Journal of the American College of Surgeons adataival.

A harcok annyira intenzívek, hogy az ukrán haderő naponta 6000-8000 darab 155 mm-es tüzérségi lőszert használ el. Ezekkel akár a 32 kilométerre lévő orosz célpontokat is hatástalanítani tudják. Ha megindul egy nagyobb offenzíva akkor a napi darabszám felmehet kilencezerre is.

Csak hogy lássuk milyen hatalmas számról van szó: az Egyesült Államoknak a háború kitörése előtt ekkora mennyiség legyártásához nagyságrendileg egy hónapra volt szüksége.

Az USA a 155 mm-es lőszerek gyártását ugyan mostanra felpörgette havi 28 ezer darabra, viszont ez még mindig nem elég ahhoz, hogy az ukrán igényekkel tartani tudják a lépést.

Most már egyértelműen kijelenthető: az Egyesült Államok és az európai szövetségesek nem voltak felkészülve egy nagyszabású szárazföldi háború támogatására.

A tervek szerint a tengerentúlon el fogják érni a havi 100 ezer darabos gyártást, csakhogy ehhez is 2025-ig kell várni. Viszont az is igaz, hogy a jelentések a termelés egyre gyorsabb felfutásáról adnak számot. Hisz még év elején arról volt szó, hogy a havi 85 ezer darabos szint eléréséhez is 2028-ig kell várni.

Az amerikai hadsereg többek közt kanadai üzemekkel is tárgyal a tűzérségi lőszerek gyártásáról, de még így is elmondható: ha jövő év elején esetleg a republikánusok belemennek abba, hogy Amerika újabb nagy katonai segélyt adjon Ukrajnának még akkor se biztos, hogy Kijev elég hadianyaghoz tud jutni.

Oleksandr Tarnavskyi dandártábornok, aki az ukrán ellentámadás egyik vezetője volt, azt mondta, hogy a lőszerhiány miatt jelenleg át kellett hangolniuk a műveleteiket.

A támadásokhoz sokszor nincs elég tűzérségi lövedék.

A várt segítséget pedig egyelőre láthatóan Európa se tudja megadni. Az Unió a háború kipattanásakor még kicsit jobban is állt, mint az USA, hisz az emlegetett 155 mm tűzérségi lőszerből úgy havi 19 ezret gyártottak a tagállamok.

Ám aztán alaposan elszámította magát az EU: megígérték tavasszal, hogy jövő márciusig 1 millió lőszert adnak át Ukrajnának, de mostanra világos lett, hogy a kitűzött célt nem fogják tudni időre teljesíteni.

Ukrán források alapján Kijev eddig az ígért mennyiségnek még a harmadát se kapta meg.

Amiben a hazájukat védő szomszédaink bízhatnak, hogy időközben Oroszország baja is kezd meggyűlni az utánpótlással. Egyes jelentések szerint az Észak-Koreától kapott lőszerek szúrópróbaszerű ellenőrzésénél komoly problémákat tártak fel. Volt, ahol a töltényekből hiányzott az ólomhuzal egy része.