Hol állunk az uniós béremelkedési rangsorban?

Elemzések2022. jan. 24.Harsányi Péter

Az Eurostat által közzétett legfrissebb adatok alapján Magyarországon nőttek a harmadik leggyorsabban a keresetek 2021 harmadik negyedévében éves alapon. A hazai bérdinamika megközelítette a 11 százalékot. Egyedül Bulgáriában és Litvániában nőttek ennél gyorsabban a bérek. A betöltetlen állásoknak az aránya Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Németországban, Ausztriában és az unióban is emelkedett. Hazánkban a betöltetlen állások aránya 2,5 százalékra nőtt 2021 harmadik negyedévére.

A széleskörű válságkezelő intézkedéseknek, a jól haladó oltási folyamatnak és a gyors gazdasági újranyitásnak köszönhetően a hazai munkaerőpiac helyreállt. A foglalkoztatottság történelmi csúcsra ugrott. Több mint 4,7 millióan dolgoznak hazánkban. Ennek fényében egyre jobban erősödik a vállalati szektor munkaerőkereslete, illetve egyre több ágazatban alakul ki munkaerőhiány.

A betöltetlen állásoknak az aránya Magyarországon, a többi visegrádi országban, Németországban, Ausztriában és az unióban is emelkedett. Egyedül Csehországban csökkent a mutató.

Hazánkban a betöltetlen állások aránya 2,5 százalékra nőtt 2021 harmadik negyedévére.

Betöltetlen állások aránya, százalék


Forrás: eurostat, növekedés.hu

Lengyelország és Szlovákia kivételével a vizsgált országokban a szolgáltató szektorban magasabb volt a betöltetlen állások aránya, mint az ipar, építőipar területen.

Betöltetlen állások aránya, 2021 harmadik negyedév, ágazati bontás, százalék


Forrás: eurostat, növekedés.hu

Béremelkedési ütem

Az eurostat által közzétett legfrissebb adatok alapján Magyarországon nőttek a harmadik leggyorsabban a keresetek 2021 harmadik negyedévében éves alapon. A hazai bérdinamika megközelítette a 11 százalékot. Egyedül Bulgáriában és Litvániában nőttek ennél gyorsabban a bérek.

Ezzel az ütemmel megelőztük a többi visegrádi országot, illetve jócskán felülmúltuk az uniós átlagot. A bérek felzárkózása tehát a tavalyi évben is folytatódott a fejlettebb nyugat-európai országokhoz.

Bérek éves változása, 2021 harmadik negyedév, százalék


Forrás: eurostat, növekedés.hu

Ágazati bérek

Az ipar, építőipar és szolgáltatás szektorokban egyaránt jelentős béremelkedési hullám bontakozott ki hazánkban. Magyarország e három területen is az élmezőnybe tartozik.

Bérek éves változása, 2021 harmadik negyedév, ágazati bontás, százalék

Forrás: eurostat, növekedés.hu

Mi várható?

A kereskedelmi banki előrejelzések alapján 2021 egészében közel 10 százalék, 2022-ben pedig több mint 10 százalék lehet a bérdinamika Magyarországon. Az idén ráadásul a kockázatok erősen felfelé mutatnak.

Egyre több ágazatban erősödik ugyanis a munkaerőhiány. A munkaerőért vívott versenyben a cégek magasabb fizetésekkel tarthatják meg, illetve csábíthatják el a munkavállalókat.

Az idei évben nagymértékben támogatja a bérek emelkedését a minimálbér és a garantált bérminimum 20 százalékos megemelése, ami felfelé tolja az átlagbéreket.

10 százalékos fizetésemelést kapnak a tanárok, az óvónők és a rendvédelmi szerveknél dolgozók, valamint január elsejétől 20 százalékos béremelésben részesülnek a kultúra területen munkát vállalók. Ezenfelül az ápolók bére a mostanihoz képest 21 százalékkal magasabb lesz.

A lakosság rendelkezésre álló jövedelme tehát nagymértékben megemelkedik, amihez társul számos állami támogató intézkedés is. Elég csak a gyermeket nevelők személyi jövedelemadó visszatérítésére vagy a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentességére gondolni. Emellett jól jártak a nyugdíjasok is: 13. havi nyugdíjat kapnak az év elején, 5 százalékkal emelkedik a nyugdíjuk, illetve tavaly 80 ezer forintos nyugdíjprémiumban részesültek.

Reálbérek

Az infláció idén és tavaly is 5 százalék körül alakulhat Magyarországon éves átlagban. Ehhez társulhat 2021-ben közel 10, 2022-ben pedig több mint 10 százalékos átlagbéremelkedési ütem.

A reálbérek ennek tükrében átlagosan tavaly és idén is 5-5 százalékkal emelkedhetnek.

A keresetek emelkedése ahogy az európai országokban, úgy Magyarországon sem egyenletesen valósul meg.

Az információ-technológia, az építőipar és a logisztika területén lendületesebb béremelkedés bontakozhat ki. A vendéglátó ágazatban is jelentős béremelkedés várható a külföldi turizmus visszaépülése esetén.