Háború: Több mint 20 ezer orosz katona halt meg az elmúlt öt hónap alatt 

Hírek2023. máj. 2.Sz.A.

Több mint százezer orosz katona vesztette életét vagy sebesül meg az elmúlt öt hónap öszecsapásainak során, legtöbb az áldozat Bahmutban és környékén – wahingtoni becslések szerint. 

John Kirby amerikai nemzetbiztonsági szóvivő szerint 20 ezer orosz katona életét vesztette, ennek a felét Wagner zsoldosok teszik ki  olvasható a The Guardian napi hadiösszefoglalójában

- Oroszország Ukrajna keleti részén újabb rakéta- és dróntámadásokat hajtott végre. Pavlohrad város térségében Volodimir Zelenszkij elnök bejelentése szerint a támadásokban ketten aaz életüket vesztették a sérültek száma negyven, köztük gyerekek és nők. Egy 14 éves fiú is az életét vesztette az iskolája közelében, melyet egy bombatalálat ért az orosz határhoz közeli Csenyihiv régióban.

- Eközben az oroszországi, az ukrán határhoz közel eső Brjansz régióban felrobbantották a vonatsínt, és kisiklott egy orosz teherszállító vonat, az eset során nem sérült meg senki – jelentette be tegnap Alekszander Bogomaz, a régió kormányzója. Brjanszk régiót több alkalommal is támadták ukránpárti szabotőr csoportok az elmúlt 14 hónapban.

- Bahmutban tovább zajlanak a harcok: ukrán ellentámadások néhány helyen sikeresek voltak, de alapvetően a helyzet nagyon súlyos maradt – mondta Olekszandr Szirszkij ukrán tábornok, aki vasárnap a helyszínen tájékozódott a harcok állásáról.

- A Wagner csoport vezetője ismét lőszerellátmányt kért Moszkvától, a zsoldoscsoport megpróbálja teljesen az ellenőrzése alá vonni Bahmut városát. Jevgenyij Prigozsin egy videót tett fel a Telegram csatornájára, melyben arról beszélt, hogy nem kapnak elegendő támogatást az orosz védelmi minisztériumtól. Mint mondta, legalább 300 tonna tüzérségi lőszerre lenne szükségük naponta a támadásokhoz – írja a Reuters hírügynökség beszámolója.

- A brit hírszerzés adatai szerint az orosz haderő tavaly nyár óta az egyik legdrágább katonai védelmi vonalat építette ki Kelet-Ukrajnában az ellenőrzött területeken és a határmenti körzetekben.

- Mélyül a diplomáciai feszültség Varsó és Moszkva között: a lengyel külügyminiszter közleménye elítélte Pavel Asztahov volt orosz gyermekjogi ombudsman orosz televízióban tett kijelentését, miszerint egyes nagykövetek meggyilkolása még beleférne a nemzetközi jog kereteibe. Varsó a diplomatái biztonságának védelmét, és a Bécsi Egyezmény betartását kéri Moszkvától.

- Kevin McCarthy, az amerikai Képviselőház vezetője ismét kiállt Ukrajna katonai megsegítése mellett, és elítélte, hogy „Oroszország gyermekeket gyilkol”. A frakcióban nem mindenki ért egyet az orosz invázió visszaverését célzó amerikai segítséggel.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytatott Chris Hipkins új-zélandi miniszterelnökkel a további együttműködésről és humanitárius segítségről.