40 ezer fővel indulhat az ukrán offenzíva, de teljes a kavalkád a harcjárműveknél

MAG2023. máj. 2.Wagner Péter

Bár tavasz közepén járunk már, a beígért ukrán offenzíva még nem kezdődött el. Az utolsó ramsteini konferencián, ahol a nagy felajánlásokat jelentették be korábban, április közepén nem születtek meglepetések.

Ukrajnában egyelőre a sár uralkodik a harcmezők felett. Az orosz offenzíva Bahmutnál méterről méterre halad, és még mindig nem sikerült körülzárni a várost.

A tavaly óta zajló művelet sikere vagy kudarca gyakorlatilag az egyetlen kézzel fogható eredménye az orosz támadásnak. Ha az ukrán vezetés célja az volt a város végsőkig kitartó megvédésével, hogy lekösse az orosz hadsereg és a Wagner csoport támadó potenciálját, amíg az ukrán haderő felkészül a tavaszi hadjáratokra, akkor a céljuk sikeresnek mondható. Az orosz-ukrán front többi részén viszonylagos nyugalom érződik, ami persze nem azt jelenti, hogy az orosz és az ukrán haderő ne hajtana végre kisebb műveleteket, de a Bahmuthoz hasonló hadműveletek nem zajlanak.

Ukrán offenzíva készül

A várt ukrán offenzívára Kijev egyes források szerint kilenc, más források szerint 12 dandárral készül, azaz összesen hozzávetőleg 40.000 fővel. Ezeknek a katonai egységeknek a feltöltése az újonnan besorozott ukrán újoncokkal már korábban elkezdődött, az elmúlt félévben a kiképzésük zajlott.

Nem tudjuk pontosan, hogy mekkora arányban, de a nyugati segítség ebben is kulcsfontosságú.

Nagy-Britannia, az EU és az Egyesült Államok nyilvános felajánlásai alapján elvben évi 30-35.000 ukrán katona egyéni és kötelék kiképzését vállalta, ezek a programok az EU és az USA részéről tavaly ősz óta folynak, a britek még korábban elkezdték. Mindezek azt sugallják, hogy a tavaszi támadásra tartalékolt ukrán egységek felkészítése felerészben külföldön, nyugati segítséggel történt eddig, míg a másik felét az ukrán haderő maga végezte.

A nyugaton végzett kiképzésnek elvileg számos előnye van.

Hiába vannak azonban a NATO-n belül sztenderdizált eljárások, minden nemzet hadseregénél találni kisebb eltéréseket.

Ha ezeket az ukránok saját kiképzési rendszere mellé rakjuk, akkor azt látjuk, hogy a katonai vezetésnek példa nélküli „vegyesfelvágottal” kell nekivágnia idén a háborúnak.

A nyugati felajánlások előnye és hátránya

Ugyanez látszik a haditechnikai eszközpark terén.

A NATO tagországtól kapott fegyverek, a kézifegyverektől egészen a nehéztechnikáig, elképesztő változatosságot mutatnak. Csak harckocsikból az ukránok kaptak idáig a német Leopard 2-es család különböző változatait, brit Challengereket, ősszel beérkeznek amerikai Abrams harckocsik, talán már április végétől a német Leopard 1-es széria darabjai.

Páncélozott szállító- és harcjárművekből, támogató és logisztikai járművekből ugyanilyen nagy a kavalkád. Némi bizakodásra az adhat okot, hogy a nyugatról kapott tüzérségi eszközök ugyanilyen sokszínűséget mutattak, és – legalábbis a hírek alapján – a gondot nem a sokszínűség jelentette, hanem a lőszerhiány.

Ukrajna fegyverekkel való ellátása továbbra is az ún. Ramstein formációban történik. Németország legnagyobb amerikai légibázisán a háború eleje óta találkoznak az érdekelt országok vezetői acélból, hogy egyeztessék és tájékoztassák egymást a katonai felajánlásokról.

A varsói Keleti Kutatások Intézetének legutóbbi beszámolója szerint a legutóbbi, 11.-dik Ramsteinben tartott találkozón szerény bejelentések történtek.

Kanada új 29 millió dollár értékben főleg üzemanyagot és hadianyagot (lőszerrel és rádiókkal a Leopard-2 harckocsikhoz) illetve kézifegyvereket jelentett be (40 mesterlövészpuskát), Lettország a meglevő összes Stinger vállról indítható légvédelmi rakétakészletét ajánlotta fel, mivel a 2022-ben beszerzett svéd RBS 70 légvédelmi rakéták beszerzéséről döntött.

Portugália öt páncélozott „mentő” szállítójármű átadását tervezi.

A Cseh Köztársaság jelezte, hogy eddig 37 T-72-es harckocsit szállított Ukrajnának az USA-val és Hollandiával közös projekt keretében, Spanyolország pedig a beígért 10 Leopard-2A4-es harckocsiból 6 darabot szállított le idáig Ukrajnának. 

A találkozó kapcsán az amerikai védelmi miniszter több mint 230 harckocsit és több mint 1550 páncélozott járművet leszállításáról tett említést, hozzáfűzve, hogy Ukrajna több mint kilenc új páncélozott dandárt állítson fel.

Ez némi félreértésre adhat okot, ugyanis ezek a dandárok nem újak, hanem már létező ukrán dandárok felszerelése történt meg. Ez önmagában azonban még jelenti, hogy az említett katonai szervezetek harcképesek már, azaz harcra készek-e a várt tavaszi offenzívára.

Ukrajna 2022-ben 38 ún. manőver, azaz harcoló dandárral rendelkezett (lövész és harckocsizó). Ezek közül a fent említett kilenc kapott nyugati haditechnikát, a többieket az ország maga szerelte fel.

Mit mutatnak a kiszivárgott Pentagon-iratok?

Az offenzívában bevetni szándékozott erők állapotáról valósabb képet ad egy, még áprilisban kiszivárgott Pentagon dokumentum.

A február 23-i keltezésű anyag kilenc ukrán dandárt sorol fel, egyenként jelezve, hogy melyik egység, melyik nyugati-európai országok technikáját kapva kapta meg, vagy fogja megkapni. Amikor a dokumentum először napvilágot látott, a figyelem elsősorban arra összpontosult a szakértők és a sajtó részéről, hogy kitől és mennyi haditechnikát kapott Ukrajna. Ám a tavaszi hadjárat szempontjából a táblázat utolsó oszlopa, a „Megjegyzések” rovat, ami igazán érdekes. Eszerint a kilenc dandárból hatnál a kiképzés még el sem kezdődött. 

Ez a kilenc dandár valószínűleg kulcsszerepet fog játszani az ukrán tervekben, ám feltételezhetjük, hogy a maradék 29 manőver dandárból további alakulatokat is tartalékol az ukrán vezetés. Ezek közül egyről biztosan tudunk. Friss sajtóhírek szerint a legutóbb Mariupol védőiként elhíresült Azov dandár is részt fog venni az offenzívában.

Az alakulat kétes hírneve, korábbi szélsőjobboldali kapcsolatai miatt, Kijev és Washington megegyezett abban, hogy ez az alakulat nem fog nyugati fegyvereket kapni, elkerülendő egy olyan támadási felületet, amely összemoshatná a két oldalt.

Mindezek alapján akár az is elképzelhető, hogy a tavaszi offenzíva valójában nyári offenzíva lesz majd. Az időzítés számos tényező függvénye lesz, amelyben az alakulatok kiképzettsége, felszereltsége mellett az időjárási viszonyok vagy Bahmut sorsa is szerepet játszik. És persze ezek mellett még számos „ismert ismeretlen” tényező is van, olyan hírszerzési információk, amelyek az orosz alakulatok helyzetéről, elhelyezkedéséről, moráljáról vagy katonai vezetők képességéről szólnak.

A szerző a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára.