Honnan érkeznek zsoldosok Ukrajnába? 

Elemzések2022. ápr. 15.Dunai Péter

Mind az ukrán védők, mind az oroszországi támadók oldalán harcolnak külföldi önkéntesek és zsoldosok, e két kategória szétválasztása nem egyszerű. Sok veterán zsoldos Afrikában, Szíriában, Afganisztánban is harcolt.

Forrásaink szerint ott vannak az Oroszországi Föderáció (OF) oldalán a dandárnyi, 4-5000 főt számláló Vágner Katonai Magánvállalat zsoldosai is.

Vágnerék, - nem hivatalosan, Jevgenyíj Prigozsin oligarchán át „közvetve” kötődnek a Kremlhez - hivatalosan Argentínában vannak bejegyezve, hiszen az OF törvényei nem engedik magán katonai vállalkozások (Csasztnaja Vojennaja Kompanyija - CsVK – ejtsd: cseveká) alakítását, működését.

Ukrán oldalon a magukat önkéntesekként említő, főként a délkelet-ukrajnai térségben aktív félkatonai szélsőséges miliciák (Azov, Ajdar) és a frissen felállított nemzetközi önkéntes hadosztály szerepelnek aktívként.

Veterán zsoldosok Ukrajnában

Ukrajna megtámadását követően nemzetközi légiót állítottak fel, amely a helyi területvédelmi katonai struktúrához illeszkedik. Nevük: Ukrajna Területvédelmének Nemzetközi Légiója - MLTOU - Mizsnarodníj Legion Teritorialnoj Oboroni Ukraini. Állítólag húszezren jelentkeztek külföldről önkéntesek. Köztük többségben vannak a katonaviselt, akár missziós tapasztalatokkal (Afganisztán, Irak) rendelkezők. Jönnek Ukrajnába fiatal, kalandkereső, tapasztalatlan emberek is. Velük a legnehezebb, mondják az ukrán parancsnokok. Katonai, harctéri tapasztalat híján forrófejűek, követelőzőek és mindenáron hősi tetteket akarnak végrehajtani. Sokan közülük az oroszországi mesterlövészek áldozataivá válnak.

A Grúz Légió

Henry Hoeft, 28 éves amerikai állampolgár az Ohio állambeli Frazeysburgből a TikTokon közölt ukrajnai videói révén vált ismertté. Hoeft az amerikai hadseregből való leszerelése után csatlakozott egy ottani szélsőjobboldali csoporthoz, a Boogaloo Boys-hoz.

Ezek arról váltak híressé, hogy a Black Lives Matter (BLM) mozgalom felvonásain zavarkeltés, megfélemlítés céljából megjelentek AR-15-ös, vagy M-16-os katonai karabélyaikkal. Hoeft a javorivi tábor elleni orosz légicsapást követően bepánikolt és el akart menekülni, de állítása szerint az ukrán hatóságok nem engedték.

Ezután azt kifogásolta, hogy Kijevbe akarták küldeni, de nem kapott megfelelő felszerelést, fegyvert, és csak egy 10 lőszerrel feltöltött tárat nyomtak a kezébe. Majd telekürtölte a YouTube-ot káromkodásokkal megtűzdelt, erősen vitatható tartalmú monológokkal. 

Néhány társa szerint a fiú bosszúból kezdett valótlanságokat terjeszteni, mert nem vették fel a Grúz Légióba (GL), amely a Nemzetközi Légiótól függetlenül működik, ismeretlen feltételekkel. Mintegy 200 főről van szó, a 2014-ben alakult alegységbe a 2022-es februári OF intervenciót követően 300-an jelentkeztek. A GL soknemzetiségű, ausztrál, amerikai, kanadai, nagy-britanniai állampolgárokról, veterán katonákról tudunk. Gerincét az Ukrajnában élő grúzok alkotják. 

Első sorban diverziós-felderítő, kiképzési feladatokat látnak el. Jelentősen különböznek a Szíriában működött, hasonló nevű félkatonai szervezettől. Az ukrajnai GL 2014 után a 25. ukrán gépesített lövész-zászlóaljhoz tartozott, később átkerültek az 54.-es gépesített dandárba, majd onnan is kiléptek. Jelenlegi státusuk ismeretlen. A helyzetet ismerők szerint valamiféle kapcsolat létezik az Ukrajnához több szállal kötődő Mikheil Szaakasvili grúz ex-elnök és a GL között.

Afrikai és amerikai szálak

A Vágner-csoport finanszírozásában – megint csak mendemondákra hivatkozhatunk – Jevgenyij Prigozsin, a Vlagyimir Putyinhoz közelálló egyik oroszországi oligarcha kulcsszerepet játszik. Mindenesetre a 2014-2015-ös kelet ukrajnai szeparatisták és az ukrán kormányerők közti harcokban már feltűntek Vágnerék, akik 2015-től az OF szíriai expedíciós hadműveleteiben is részt vettek.

Aztán 2020-tól egyre több jelentés érkezett róluk Líbiából, ahol az oroszokkal jó kapcsolatban lévő Khalifa Haftar líbiai marsall erőit támogatták Kelet-, és Délkelet-Líbiában. Majd felbukkantak a Közép-afrikai Köztársaságban is. Az amerikai tényfeltáró szervezet, a Tech against Terrorism (TaT) vizsgálatai szerint Vágneréket szoros kapcsolatok fűzik amerikai fajvédőkhöz, a fehérek felsőbbségét hirdető szélsőséges szervezetekhez.

Legutóbb Maliból jött Vágnerékről hír, ahol kihasználva az egykori francia gyarmaton még meglévő francia-ellenességet, az ottani, államcsínnyel hatalomra jutott junta oldalán politikailag kiszorították onnan a Barkhane-hadművelet keretében az iszlámistákkal harcoló francia csapatokat. Vágnerék miatt is gyakorlatilag megbénult a francia irányítású, Magyarországot is magában foglaló ottani Takuba/EUTM misszió. 

A főleg a Közel-Kelethez, az arab-muszlim világhoz kötődő, hatalmas, több mint száz munkatárssal működő washingtoni New Lines Magazine (NLM) Líbiában hozzájutott a Vágner-csoport egyik tagjának ottfelejtett tabletjéhez, amelyről érdekes információkat sikerült szerezni a rejtélyes Vágnerékről, néhány aktív tagot, katonát is be tudtak azonosítani, fel tudtak hajtani.

Kiderítették, hogy Vágnerék egyik összecementező ereje a fajvédő, náci ideológia, annak jelképei, a többi között a nyolcágú „ős-szláv” szimbólum, horogkereszt, a kolovrat. 

Kikből tevődik össze a Vágner-csoport?

A magot a 2013-2014-esek, a délkelet-ukrajnai szeparatista mozgalomban részt vett, majd onnan kivált és a Vágnerékhez csatlakozott leszerelt katonák, szélsőséges fanatikusok, kalandvágyók, továbbá az oroszországi vidéki élet kilátástalanságából gyors és nagy pénzkereseti lehetőséggel kitörni igyekvő fiatalok jelentik. Azaz Ukrajna, szeparatisták, Krím, 2014 - a Vágneresek szemében az eredetet jelentik. Ma a Vágner-dandár parancsnoka vélhetően az OF katonai hírszerzésének különleges erői (SzpecNaz) köréből érkezett Dmitríj Utkin alezredes, kódnevén a Kilences (Gyevjatij).

A Líbiában megtalált tablet több célt is szolgált. Az egyik applikációjával drónokat (kamerával felszerelt kvadrokoptereket) lehetett irányítani. Emellett több, orosz nyelven írt dokumentum, ütközetek leírásától, térképektől anyag-, fegyverzetigénylésig jutott az NLM oroszul is beszélő szakértői kezébe. Az igénylési papírokat a dandárparancsnok, Gyevjatij írta alá.

A térképeken kódolt nevek/jelzések szerepeltek, az oroszokat és a Haftar marsall-féle LNA-erőket „szadik” (arabul barát) szó jelölte, pozícióikat vörös karikákkal ábrázolták. A térképen kék karikákkal az ellenfélre a „duhi” („szellemek”), szót aggatták. Ezzel jelölték annak idején, az 1979-1989-es szovjet Afganisztán háborúban az ellenséges afgán erőket, a tálibokat. 

Az anyagi eszközök, fegyverek igénylési lapján például szerepelnek sima és páncélozott Toyota Hilux-gépkocsik, egy T-72 3B (a legmodernebb a szériából) harckocsi, több orosz gyártmányú BMP-2-es, illetve amerikai Stryker páncélozott harcjármű, egy tehergépkocsira szerelhető Torn rádiófelderítő, egyben elektronikus zavaró berendezés.

Az egyik legérdekesebb igényelt eszköz egy ultramodern berendezés, az Orlan-30-as drón, amely a 152mm-es nehéz ágyútarackból kilőtt Krasznopol „okos”, irányítható gránátot vezérli a célba, illetve lézerrel megjelöli a célt. 

Ukrajnában meg nem erősített hírek szerint több száz vágnerista lehet.

A Ruszics-csoport

Egyik alcsoportjuk a Ruszics. Saját meghatározásuk szerint „felderítő, diverziós rohamcsapat”, amely a Vágner-csoport Batmen-gyorsreagálású osztagjának a része. A Batmen is szélsőjobboldali beállítottságú tagokból áll, zászlajuk nagyon hasonlít az amerikai fehér felsőbbrendűséget hirdető, fajvédő fegyveres csoportokéhoz. 

A Ruszics, amely 2014-ben alakult a kelet-ukrajnai szakadárok ellenőrizte területeken, az OF csecsen és dél-oszétiai hadműveleteiben részt vett, szélsőjobboldali nézeteket valló zsoldos-önkéntesekből áll. Ez év február végén állítólag egy Ruszics-osztagot küldtek Kijevbe, hogy meggyilkolja Zelenszkíj államfőt. Ruszicsék jelképe a „kolovrat”, a horogkereszthez hasonló, nyolcágú forgókereszt. Mondják, ősi szláv-pogány jelkép. A Ruszics a kelet-ukrajnai területeken a hozzá nagyon hasonló ideológiájú-beállítottságú, de vele szemben, ukrán kormányoldalon, fanatikus nacionalista, szélsőjobboldaliakból álló Ajdar és Azov zászlóaljakat tekintette-tekinti fő ellenségnek.

A Mariupol védelme során megismert Azov-csoport sem különb Vágneréknél. Szimbólumuk a Wolfsangel (farkascsapda), amely Adolf Hitler 2. SS-hadosztálya, a Das Reich jelképe is volt. Az azovisták ezt tagadják, azt állítván, hogy csak a „nemzeti idea”, két ukrán szó kezdőbetűiről van szó. Ha képileg megnézzük az azovisták szimbólumát, eloszlanak a kétségek: ugyanaz, mint az SS-hadosztályé.

Önkéntes vagy zsoldos?

Nagy a kavarodás a fogalmakban: ki számít önkéntesnek, ki számít vezényelt külföldi oktatónak-kiképzőnek és kit lehet zsoldosnak nevezni?  Az önkénteseket el kell különíteni a zsoldosoktól. Noha a külföldi önkéntesek is kaphatnak pénzt, havi fizetést, vagy ellátmányt, de ők nem a pénzért, hanem erkölcsi megfontolásból, segíteni jönnek Ukrajnának, hogy szembe tudjon szállni a nálánál legalább egy nagyságrenddel erősebb oroszországi támadóknak. Durvább leegyszerűsítéssel az amatőrök önkéntesek, szemben a profikkal, aki zsoldosok. Az amatőrökkel éles ellentétben a zsoldosok számára Ukrajna pusztán pénzkereseti lehetőség. Ugyanakkor nem mindig egyszerű megkülönböztetni a nemzetközi önkénteseket a nemzetközi zsoldosoktól.

Keveset tudunk Ukrajnában a védők vagy a támadók oldalán harcoló akár  önkéntesekről, akár zsoldosokról. Egyik fél sem szeret erről beszélni – és nemcsak a kötelező katonai titoktartás okán. Kijevi kormányforrások 20 ezer külföldi önkéntesről beszélnek. Hogy ezek közül hányan vannak már Ukrajnában és hányan harcolnak – nem tudni. Annyi bizonyos, hogy ott vannak és gyakran a helyi ukrán oligarcha-hadurak szolgálatába is szegődnek. Objektum-, személyvédelemmel, fontos gépkocsioszlopok kísérésével bízzák meg őket. 

Az országban rengeteg fegyver került a lakosság kezére. Olyanok is hozzá juthattak, akiknek nem kellett volna, emiatt a közbiztonság romlott, a fegyveres támadások száma megsokszorozódott. Az oligarchák jól fizetnek, még a Vágneresek  harctéri pótlékokkal a havi 3700 dollárt is elérő fizetésének a többszörösét is kínálják. Persze ezért szükséghelyzetben önálló döntéshozatalt minőséget, garantált védelmet követelnek meg.

Tegyük hozzá, a legtöbb nyugati államban külföldön zsoldosként, de még nem állami szervezésű katonai önkéntesként is szolgálni súlyos bűncselekményt jelent. Emiatt is titkolják helyzetüket, kilétüket.

Katonák Szíriából

Az Oroszországi Föderációban is hasonló, tiltó rendelkezések vannak érvényben. Ezt a moszkvai kormányzat, a Vágnerékkel állítólag szoros kapcsolatban álló katonai hírszerzés, a GU (azelőtt a GRU) úgy próbálja áthidalni, hogy a Közel-Keletről, például Szíriából hozat be „önkénteseket”. 

Szerényebb, havi ezer dollár alatti fizetést kapnak a Szíriában a kormányoldalt, az Aszad-rezsimet segítő félkatonai csoportok tagjai. Minthogy Szíriában alig van munkalehetőség, és ezek a fiatalok máshoz, mint a bizonyos szintű fegyverkezeléshez, harcoláshoz, nem nagyon értenek, számukra ez kiemelkedő lehetőség. Szíriában a fent említett összegből, havi zsoldjukból egy nagycsaládot el lehet tartani.

Orosz médiumok Szergej Sojgu védelmi miniszterre hivatkozva arról írnak, hogy mintegy 16 ezer, főleg szíriai önkéntes már jelentkezett oroszországi, illetve ukrajnai fegyveres szolgálatra zsoldosként.

Egyelőre nincsenek hírek ezen közel-keleti zsoldosok Ukrajnában való felbukkanásáról. Mindenesetre a moszkvai vezetésnek ez a hadosztálynyi szíriai zsoldos jól jöhet akár más külföldi, akár belföldi olyan bevetésekhez, amelyekben nem akarnak reguláris haderőt alkalmazni, vagy csökkenteni akarják a hivatalos veszteségeket.