IMF: A németek nagyon jól kezelték a válságot, de lassabb lesz a kilábalásuk

Elemzések2021. jan. 26.Sz.A.

Németország mostanáig viszonylag sikeresen kezelte a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesést, ennek ellenére még mindig mély a válság.

Az egészségügy gyors reagálása ugyan sok ember életét megmentette, így az országban a legalacsonyabb a halálozási arány Európában, a korlátozások azonban komoly visszaesést eredményeztek az üzleti életben – írják elemzésükben a Nemzetközi Valutaalap szakértői, Mai Chi Dao és Aiko Mineshima. 

A tavaszi lezárásokat követően, áprilistól gyorsan talpraállt a gazdaság, az őszi második hullám azonban nagyot ütött a német üzleti életen is. Így várhatóan öt százaléknál nagyobb lesz a gazdaság visszaesése, és csak 2022-ben éri el a kibocsátás a 2019-es szintet. A támogató fiskális politikának mindaddig fenn kell maradni, amíg el nem indul a tartós növekedés. A németek a fejlett világban a legnagyobb összeget fordították a gazdaság megmentésére.

Így az egészségügyi kiadások mellett jelentős likviditást biztosítottak a vállalkozások számára, kiemelten támogatták a kisebb cégeket, megnövelték a munkanélküli ellátás idejét, jelentős összegű bértámogatással (kurzarbeit) segítették a munkahelyek megőrzését.

A tavaszi csomagot, júniusban, majd késő ősszel újabbal erősítették meg. Mindehhez jelentős segítséget jelentett a korábbi évek felelős költségvetési politikája, a rendelkezésre álló jelentős erőforrások.

A bértámogatási rendszer ugyan hatalmas tömegeket mentett meg a munkanélküliségtől, voltak azonban olyan, a válság által erőteljesen sújtott ágazatok, ahol tömegesen kerültek bajba a munkavállalók, mert nem voltak jogosultak a kurzarbeit juttatásokra.

Jellemzően nőkről és fiatalokról, illetve a nyugdíjhoz közel álló rétegekről van szó. Ezeket a tömegeket célzott eszközökkel kell majd visszavezetni a munkaerőpiacra. 

A válság enyhülésével fokozatosan megszűnnek a hiteltámogatások, illetve véget ér a hitelmoratórium, ami felveti annak veszélyét, hogy megnövekedhet a csődök száma. Ezt a helyzetet a kormánynak kezelnie kell.

Egyrészt további közvetlen támogatásokkal biztosítani az életképes cégek átmenetét a válság üzemmódból a normál működésbe, különösen a kulcsfontosságú ágazatokban, másrészt pedig biztosítani, hogy a hitelképtelen cégek számának növekedésével nagyszámú zombicég jöjjön létre. 

A bankszektor viszonylag nagy ellenállóképességet mutatott a válsággal szemben az osztalékfizetési korlátozásoknak, illetve a hatalmas tőkepuffereknek köszönhetően.

Ezt a banki magatartást a jövőben is erősíteni kell, egészen a fellendülés idejéig, és ezt a törekvést az ellenőrző hatóságoknak is támogatni kell. 

Az IMF közgazdászai kiemelték, hogy a német halálozási adatok kifejezetten alacsonyak az uniós átlaghoz képest, a John Hopkins Egyetem adatai szerint eddig 52 ezer ember hunyt el a koronavírus szövődményeiben a 80 milliós Németországban.

Európában a legrosszabbak a belga, spanyol, olasz és brit adatok a lakosságarányos halálozási arányokat tekintve.